Predseda parlamentu vystúpil s príhovorom pri spomienke na banské nešťastie v Handlovej

NETKY.SK • 11 August 2020, 09:18 • 2 min
Predseda parlamentu vystúpil s príhovorom pri spomienke na banské nešťastie v Handlovej

BRATISLAVA/HANDLOVÁ - Predseda parlamentu Boris Kollár sa v pondelok 10. augusta v rámci pietnej spomienkovej udalosti vyjadril úctu obetiam banského nešťastia, ktoré sa odohralo v uhoľnej bani Handlová v auguste 2009.

slovakia

left justify in out

Najväčšie na Slovensku 

Za účasti podpredsedov NR SR a predstaviteľov mesta Handlová v pondelok podvečer zahájili pietnu spomienku na obete tohto najväčšieho banského nešťastia v dejinách slovenského baníctva, ktoré si vyžiadalo 20 ľudských životov. Pri tejto príležitosti predseda B. Kollár zároveň pripomenul, že pozostalí po obetiach tejto tragédie ešte stále čakajú na právoplatné a definitívne odsúdenie vinníkov tohto banského nešťastia.

 


Včerajším dňom uplynulo jedenásť rokov od najväčšieho banského nešťastia v novodobej histórii Slovenska. V bani Handlová 10. augusta v roku 2009 zahynulo 20 ľudí, 11 banských záchranárov a 9 baníkov pri likvidácii požiaru v šachte v hĺbke približne 330 metrov. Vzdať hlbokú úctu obetiam tohto nešťastia prišiel včera podvečer do Handlovej aj predseda Národnej rady SR Boris Kollár, kde sa zúčastnil oficiálnej spomienkovej udalosti s názvom Deň bielych ruží a vystúpil s príhovorom.

 

Boli to hrdinovia 

Predseda NR SR Boris Kollár v ňom poukázal najmä na odvážnosť, statočnosť, odhodlanosť a enormné nasadenie zosnulých baníkov i záchranárov počas riešenia vzniknutej krízovej situácie. "Pre mňa to boli hrdinovia, ktorí bojovali s ničivým živlom, odohrávajúcim sa hlboko pod zemským povrchom. Svoj boj však nestihli dokončiť. Ostal len smútok, žiaľ a bolesť v srdciach, ktorá nepominie,“ uviedol počas pietnej udalosti predseda parlamentu B. Kollár.

 

img

 

Doteraz nebol vyvodený verdikt nad vinníkmi  

Zároveň pripomenul, že do dnešného dňa nebola nad vinníkmi nešťastia vyvodená zodpovednosť, a preto vyzval príslušné súdy, aby vyslovili definitívny verdikt. "Pevne verím, že keď sa tu takto zídeme o rok a budeme si spoločne pripomínať pamätný Deň bielych ruží, bude to už s konečným a právoplatným rozsudkom a s poznaním pravdy, na ktorú už jedenásť rokov čakajú pozostalí a rodiny obetí," vyjadril svoje prianie predseda parlamentu.

 

Zástupcovia parlamentu
Pietnej spomienky sa za Národnú radu SR zúčastnili spolu s predsedom NR SR B. Kollárom aj podpredsedovia parlamentu G. Grendel, P. Pellegrini, J. Šeliga a poslanec M. Žiak s poslankyňou A. Andrejuvovou. Spoločne položili kytice bielych ruží k Pamätníku Baníkov v Handlovej a uctili si tak obete tohto banského nešťastia. Práve biele ruže sú symbolom tohto pamätného dňa, po ktorom dostala pomenovanie aj celá spomienková udalosť pripravovaná mestom Handlová.

 

img


Medzi pamätné dni Slovenskej republiky zaradila pred desiatimi rokmi Národná rada SR aj deň 10. august, práve ako Deň obetí banských nešťastí. Zámerom zákona, ktorý ešte v roku 2010 schválili poslanci parlamentu, bolo reagovať na túto najväčšiu banskú tragédiu v moderných dejinách Slovenska, ktorá sa odohrala v bani Handlová 10. augusta 2009 a zároveň dôstojným spôsobom si uctiť pamiatku a pripomenúť si všetkých baníkov, ktorí pri výkone svojho povolania prišli o svoje životy.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona