Exstarostu Marianky odsúdili za korupciu na 3 roky podmienečne

Sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) dnes uznal vinným bývalého starostu obce Marianka, ktorý bol obvinený z korupcie, pričom mu uložil podmienečný trest odňatia slobody vo výmere tri roky so skúšobnou dobou na tri roky s probačným dohľadom. Sudca tak rozhodol na základe ôsmich z desiatich prípadov, ktoré boli obžalovanému kladené za vinu. V prípade obvinenia zo spáchania pokračovacieho zločinu sudca obžalovaného oslobodil.

13.08.2020 14:18 , aktualizované: 15:12
jurika  Marianka Foto: ,
Na snímke bývalý starosta Marianky Radovan Jurka prichádza na vyhlásenie rozsudku na ŠTS v Banskej Bystrici vo štvrtok 13. augusta 2020.
debata (10)

VIDEO: Exstarosta Marianky dostal tri roky za korupciu.

Video

Sudca ŠTS zníženie trestu odôvodnil tým, že obžalovaný doteraz viedol bezúhonný život a ako mimoriadnu okolnosť vyhodnotil to, že svojim konaním neobohacoval seba, ale obec, čím vlastne obyvatelia obohatili sami seba. Podľa sudcu súd rešpektoval vo svojom rozhodnutí výklad Najvyššieho súdu SR, ktorý vrátil tento prípad na prejednávanie ŠTS po tom, ako tento vec postúpil s tým, že sa nejedná o korupciu. Sudca uložil obžalovanému aj trest zákazu výkonu funkcie vo verejnej správe na päť rokov.

Rozsudok súdu nie je právoplatný, pretože prokurátor sa na mieste odvolal voči výroku o výške trestu a výroku o oslobodení spod obžaloby. Žalovaná strana si na odvolanie ponechala zákonnú lehotu. Jurika sa k neprávoplatnému rozsudku odmietol vyjadriť s tým, že naďalej je presvedčený o tom, že nespáchal žiaden trestný čin.

Na stredajšom štvrtom dni hlavného pojednávania boli vypočutí poslední piati svedkovia, prečítané listinné dôkazy a odzneli záverečné reči prokurátora, obhajcu a obžalovaného. Prokurátor v záverečnej reči navrhoval pre obžalovaného trest na dolnej hranici trestnej sadzby a trest zákazu vykonávania funkcie na dobu päť rokov.

Hlavné pojednávanie sa začalo 16. júna, kedy prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) prečítal obžalobu, kde v desiatich prípadoch od roku 2011 obvinil bývalého starostu Radovana J. z trestného činu brania úplatku. Obžalovaný prehlásil, že je skalopevne presvedčený o svojej nevine. Pred začiatkom hlavného pojednávania sa tiež vyjadril, že je rád, že sa po piatich rokoch dozvie, z čoho je obžalovaný, pretože on sa necíti vinný a korupciu odsudzuje. Radovan J. ako profesionálny právnik uviedol, že by si nikdy nedovolil vymyslieť niečo, čo nie je v súlade s právnym poriadkom Slovenskej republiky.

Ako ďalej uviedol, žiadal „len dary pre obec“, pretože v tom čase nemala samospráva peniaze na financovanie rozvojových projektov a takto sa snažil s týmto zámerom prostriedky zabezpečiť. Z viac ako 300 stavebníkov dalo dary viac ako 100, preto nie je možné podľa neho hovoriť, že tieto dary pre obec vynucoval. Podľa jeho obhajcu neobsahuje obžaloba také dôkazy, ktoré by mohli rozhodnúť o vine obžalovaného. „Starosta bol uznesením obecného zastupiteľstva zaviazaný vyzývať stavebníkov na poskytnutie darov obci. Obžalovaný takto nepostupoval len v desiatich prípadoch, ktoré sú mu kladené za vinu, ale celkom v 111 prípadoch. Dary boli vo všetkých prípadoch na základe transparentných zmlúv poukázané na transparentný účet obce a boli využité v prospech obce,“ povedal obhajca.

Národná kriminálna agentúra zadržala Juriku na obecnom úrade v novembri 2015. Vyšetrovateľ ho obvinil z trestného činu prijímania úplatku, lebo mal od obyvateľov za vydanie stavebných povolení vyžadovať dary pre obec. Polícia vyšetrovanie prípadu ukončila v roku 2018 a prokurátor ÚŠP obžaloval exstarostu 8. novembra pre trestný čin prijímania úplatku. Po rozhodnutí ŠTS aj Najvyššieho súdu SR bol bývalý starosta od začiatku stíhaný na slobode. Obvinenia od vzniku kauzy odmietal a údajné úplatky označil za dobrovoľné dary od obyvateľov na rozvoj obce.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Radovan Jurika