MI Zo Slovenska

Matovič býva bez kolaudácie. Čo z toho môže získať?

Premiér sa už dávnejšie priznal, že jeho trnavský rodinný dom nemá kolaudačné rozhodnutie a teda býva v ňom v rozpore so zákonom. S tým súvisí viacero výhod i nevýhod.

Ilustračný obrázok k článku Matovič býva bez kolaudácie. Čo z toho môže získať?
Zdroj: Facebook.com/Igor Matovič

Vybaviť si kolaudačné rozhodnutie na novostavbu je náročná a mimoriadne otravná papierovačka. Žiadateľ musí predložiť celú hromadu dokladov a potvrdení, že je všetko v poriadku a dom je bezpečný pre svojich užívateľov i okolie.

Ak niekto niečo v procese výstavby zanedbal alebo nedodržal, má problém. Aj preto niektorí ľudia veselo bývajú v domoch bez kolaudácie a ešte k tomu ani neplatia niektoré poplatky a dane. Ako to je v prípade Igora Matoviča?

Nie je to formalita

K svojmu “hriechu” bývania bez kolaudácie sa Igor Matovič sám priznal. Urobil tak ešte počas rokovania národnej rady o návrhu na jeho odvolanie pre kauzu odpísanej diplomovky:

​„Porušujem zákon. Som si toho vedomý. Svoje kolaudačné rozhodnutie budem riešiť, hneď ako budeme mať koronakrízu pevne v rukách,“ priznal Matovič pred poslancami.

Premiér rozhodne nie je sám, kto býva takto “nadivoko” a porušuje tým stavebný zákon. Robí to veľa ľudí, ktorí buď nemajú čas, alebo čisté svedomie a niečo zanedbali, či nedali do poriadku.

Záležitosť sa nedá zmietnuť zo stola tým, že ide len o formalitu. V hre je bezpečnosť obyvateľov i okolia, ako aj záruka, že stavebník nepostupoval svojvoľne.

Zmyslom kolaudácie je totiž preveriť, že stavba je postavená v súlade s projektovou dokumentáciou, že sa neprekročil limit na zastavanú plochu, že dom nebude ohrozovať životné prostredie a zdravie osôb.

Každá stavba totiž ovplyvňuje nielen svojich obyvateľov, ale aj okolie a susedov. Preto musí majiteľ v žiadosti o kolaudáciu predložiť stavebnému úradu hŕbu dokladov, napríklad o revízii elektroinštalácie domu, plynovej prípojky, potvrdenie o preskúšaní komína, certifikáty použitých materiálov počas stavby a podobne.

Bez dane

V zásade platí, že dom bez kolaudačného rozhodnutia sa považuje za rozostavanú stavbu a nemôže byť zapísaný do katastra nehnuteľností. S tým súvisí aj niekoľko dôležitých faktov.

Majiteľ neskolaudovanej stavby neplatí za ňu daň z nehnuteľností. Platí však daň za stavebný pozemok, ktorá je niekoľkonásobne vyššia. Bez kolaudácie majiteľ nemusí platiť ani koncesionárske poplatky.

V prípade, že majiteľ má všetko v poriadku, bývanie v neskolaudovanom dome je skôr na obtiaž. Stavebný úrad mu môže udeliť pokutu až do výšky 33-tisíc eur a tým sa komplikácie nekončia.

Pri neskolaudovanej nehnuteľnosti môže byť problém s doručovaním pošty, odvozom komunálneho odpadu, alebo prihlásením detí do miestnej školy. To všetko sa totiž viaže na trvalý pobyt a ten nie je možné získať bez kolaudácie.

Na Úrad vlády SR sme zaslali otázky súvisiace s bývaním premiéra Matoviča v neskolaudovanej stavbe. Na odpovede čakáme.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM