Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Protiextrémistická akcia NAKA "Šašovia": Obvinení ostali stíhaní na slobode. Polícia ukázala zaistené predmety
Zdielať na

Protiextrémistická akcia NAKA "Šašovia": Obvinení ostali stíhaní na slobode. Polícia ukázala zaistené predmety

BANSKÁ BYSTRICA / Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici od tretej popoludní rozhodoval o trojici mužov zadržaných počas policajnej akcie s krycím názvom Šašovia. Jedným z obvinených, pre ktorých žiada prokurátor väzbu, je aj spevák Rastislav Rogel. 9 zadržaných ľudí čelí obvineniam z extrémizmu.

Asi hodinu pred treťou zaparkovali pred Špecializovaným trestným súdom v Banskej Bystrici policajné autá. Priviezli troch členov hudobnej skupiny Krátky proces na čele s jej spevákom. Rastislava Rogela, Karola Pruknera a Tomáša Ferenca sem dostali obvinenia z extrémizmu a teraz pre nich žiadali väzbu.


Sudca pre prípravné konanie začal o tretej popoludní rozhodovať o tom či hudobníkov zo skupiny vezme do väzby alebo budú stíhaní na slobode. Postupne po jednom ich viedli do pojednávacej miestnosti kde prebiehal ich výsluch. Príslušníci NAKA ich zadržali počas policajnej razie s krycím názvom Šašovia. Obvinili 9 mužov, z toho pre 6 obvinených ale väzbu nenavrhli. Vyšetrovateľ ich viní z výroby a rozširovania extrémistického materiálu.

​Na súde padlo rozhodnutie po vyše štyroch hodinách sudca pre prípravné konanie napokon ani jedného z trojice obvinených do väzby nezobral. "Konštatoval dôvodnosť tzv. pokračovacej väzby pričom ale obvinených ponechal na slobode. Uložili im primerané povinnosti a obmedzenia za dohľadu probačného a mediačného úradníka. Z toho dôvodu som si sťažnosť proti rozhodnutiu sudcu nepodal," uviedol vyšetrovateľ. Ani jeden z obvinených nechcel situáciu komentovať.

"Obvinení sa mali podieľať na výrobe hudobných albumov s extrémistickou tematikou. Pri domových prehliadkach sme zaistili predmety a veci s extrémistickou tematikou. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie sa v súčasnosti k veci bližšie nie je možné vyjadrovať," uvádza polícia na svojom facebookovom profile.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy