Opatrenia sa vracajú. V školách budú rúška povinné

Konzílium epidemiológov neodporúča na Slovensku organizovanie hromadných podujatí ani cestovanie do zahraničia. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) po jeho štvrtkovom zasadnutí na Úrade vlády SR avizoval od septembra do októbra zákaz podujatí nad 1000 ľudí vrátane športových. Zákaz má platiť aj pre interiérové hromadné podujatia nad 500 ľudí, ako aj tie po 23.00 h s výnimkou svadieb. Zároveň sa má na polovicu obmedziť kapacita kúpalísk a akvaparkov.

13.08.2020 10:15 , aktualizované: 21:52
test, koronavírus, alpha medical Foto: ,
Testovanie na koronavírus. Ilustračná foto.
debata (92)

Brífing ministra zdravotníctva Krajčího a hlavného hygienika Mikasa po zasadnutí Konzília epidemiológov.

Od prvého septembra dôjde k veľkej socializácii našich detí a študentov, čo je vždy živná pôda na zvýšenú aktivitu vírusu. Potrebujeme ubrať replikáciu vírusu, preto sme sa rozhodli zakázať hromadné podujatia nad 1000 účastníkov v exteriéri, v interiéri nad 500 účastníkov. Samozrejme, stále sú povinné rúška, povedal šéf rezortu zdravotníctva.

K zákazu hromadných podujatí sa podľa neho pristupuje na základe skúseností zo zahraničia. Poukázal na nákazu návštevníkov športových podujatí v Taliansku, Chorvátsku či Srbsku. „Je veľmi ťažké dohľadať kontakty, a to ochorenie potom prechádza do nekontrolovanej fázy,“ poznamenal.

V rámci opatrení proti novému koronavírusu sa má v septembri obmedziť aj kapacita kúpalísk a akvaparkov, a to približne na polovicu. Cieľom je zamedziť nadmernej koncentrácii ľudí. „Ide o veľmi rizikové miesta,“ doplnil Krajčí.

Konzílium epidemiológov odporúča aj zvážiť nevyhnutnosť cestovania do zahraničia. Krajčí avizoval, že do začiatku septembra nebudú odborníci prehodnocovať menej rizikové krajiny, ale definujú rizikové regióny v krajinách. Údaje budú aktualizovať minimálne raz za dva týždne.

Rozhodli sme sa, že menej rizikové krajiny zostanú zachované až do 1. septembra, keď môže dôjsť k ich prehodnoteniu. Zároveň sme zadefinovali tzv. rizikové regióny aj v menej rizikových krajinách, nakoľko sme na začiatku druhej vlny pandémie. Ochorenie sa naozaj rozširuje po všetkých krajinách a stúpa počet nakazených," uviedol minister.

Do zoznamu rizikových regiónov patria v Česku Praha, v Chorvátsku Vukovarsko-sriemska župa, a Splitsko-dalmatínska župa, v Poľsku Sliezske vojvodstvo a Malopoľské vojvodstvo, Španielsko, vo Francúzsku Provence-Alpes-Côte dAzur, Île-de-France a Mayotte, ďalej Belgicko, Malta, v Holandsku Noordholland a Sudholland, v Írsku Midlands a Mid-East, v Dánsku Midtjylland, vo Veľkej Británii Grampian a v Estónsku Tartumaa a Harju Maakond.

Dodal, že Slovensko je stále bezpečnou krajinou, preto Krajčí spolu s konzíliom stále odporúča dovolenku doma.

Zoznam nových opatrení. Foto: Martin Martiš
zoznam nové opatrenia Zoznam nových opatrení.

Rodičia budú pri nástupe detí do školy odovzdávať čestné vyhlásenie, v rámci ktorého odpovedia, či bolo ich dieťa od 17. augusta mimo Slovenska alebo sa zúčastnilo na hromadnom podujatí. Zároveň podpíšu vyhlásenie o bezinfekčnosti. Po štvrtkovom zasadnutí konzília epidemiológov na Úrade vlády SR to avizovala hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre pediatriu Elena Prokopová. Školská dochádzka sa podľa jej slov začne ako každý rok 2. septembra.

Zoznam rizikových regiónov. Foto: Martin Martiš
zoznam rizikové regióny Zoznam rizikových regiónov.

„Ak rodič uvedie, že boli s dieťaťom mimo SR, alebo ak uvedie, že sa zúčastnilo na hromadnom podujatí, tak bude jeho povinnosťou sledovať zdravotný stav dieťaťa aj rodiny, ako aj všetkých blízkych, ktorí s ním žijú v jednej domácnosti alebo s ním prichádzajú do veľmi úzkeho kontaktu. Ak sa u niekoho z týchto osôb vyskytne najbližších 14 dní príznak respiračného ochorenia – bude presne uvedené, čo sú príznaky – tak bude mať povinnosť kontaktovať lekára,“ priblížila Prokopová. Dieťa by zároveň nešlo do školy a následne by sa postupovalo podľa odporúčania lekárov.

Ozrejmila tiež, že vo vyhlásení o bezinfekčnosti rodič deklaruje, že dieťa nemá príznaky infekčného ochorenia a neboli mu nariadené karanténa ani karanténne opatrenia.

Konzílium epidemiológov tiež rozhodlo, že prvé dva týždne od začatia sa školského roku bude nosenie rúšok povinné pre druhý stupeň základných škôl a stredné školy aj v triedach. Ostatní žiaci ich budú mať povinné iba v spoločných priestoroch, vysvetlila Prokopová. Nenosenie rúšok v školách sa u detí nebude sankcionovať. Konzílium prenecháva zodpovednosť na učiteľov. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) verí, že nosenie rúšok v školách zamedzí šíreniu nového koronavírusu a opatrenie sa bude môcť po dvoch týždňoch zrušiť.

Krajčí: Opatrenia pre DSS by sa mali prijímať na regionálnej úrovni

Opatrenia pre domovy sociálnych služieb (DSS) by sa mali v súvislosti s novým koronavírusom prijímať zatiaľ len na regionálnej úrovni. Po štvrtkovom konzíliu na Úrade vlády SR o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

„Chceli by sme zdôrazniť, že sú tam občania, ktorých potrebujeme aj v druhej vlne pandémie chrániť, avšak opatrenia nechceme prijímať celoslovensky, ale chceme, aby boli prijímané najmä na regionálnej úrovni,“ uviedol Krajčí.

Podľa jeho slov je najviac rizikovým trenčiansky región. Odborníci preto vyzvali okresný úrad v sídle kraja a tiež regionálny úrad verejného zdravotníctva spolu so zriaďovateľmi DSS, aby vyhodnocovali lokálnu epidemiologickú situáciu a prijímali opatrenia, ako počas prvej vlny pandémie.

V stredu testy potvrdili takmer 50 infikovaných

Uplynulý deň pribudlo na Slovensku 49 prípadov nákazy koronavírusom. Národné centrum zdravotníckych informácií o tom informovalo na webe covid-19.nczisk.sk. Od prepuknutia ochorenia Covid-19 sa tak na Slovensku nakazilo už 2 739 ľudí.

V stredu urobili laboratóriá 2 741 testov, spolu otestovali už takmer 287-tisíc vzoriek.

Pozitívne testovaných zaznamenali podľa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR v okresoch Košice (12), Vranov nad Topľou (10), Bratislava (8), Stropkov (3), Prešov (3), Trenčín (3), Pezinok (2), Prievidza (2), Galanta (2), Bardejov (2), Kežmarok (1) a Partizánske (1). „Je medzi nimi 27 mužov a 22 žien, sú vo veku od 15 do 83 rokov,“ priblížil rezort na sociálnej sieti.

V nemocniciach je hospitalizovaných 57 pacientov, z nich potvrdené ochorenie COVID-19 má 43 ľudí. Na jednotke intenzívnej starostlivosti sú dvaja pacienti, na umelej pľúcnej ventilácii štyria ľudia. Dosiaľ sa vykonalo 286 852 testov.

Celkovo sa z ochorenia COVID-19 vyliečilo 1939 ľudí, v stredu pribudlo 55 nových vyliečených pacientov. Počas stredy nepribudlo žiadne úmrtie pacienta na koronavírus. Slovensko tak stále eviduje 31 úmrtí. Kĺzavý medián má hodnotu 43.

V košickom okrese ide o importované prípady

Ako na sociálnej sieti informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, v okrese Košice ide o importované prípady ochorenia COVID-19 zo zahraničia. „Príchod osôb bol RÚVZ iniciatívne nahlásený, do času oboznámenia sa s výsledkami boli osoby v domácej izolácii a v nej aj naďalej zotrvajú,“ informoval úrad. Rovnaká situácia je aj v okrese Stropkov, kde sa osoby pri návrate zo zahraničia nahlásili Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva so sídlom vo Svidníku.

V prípade RÚVZ so sídlom v Bratislave sa aktuálne vykonáva epidemiologické vyšetrovanie.

Z troch prípadov, ktoré vo svojej územnej pôsobnosti zaznamenal RÚVZ so sídlom v Prešove, bol jeden úzky kontakt už potvrdeného prípadu ochorenia COVID-19, v dvoch prípadoch ešte pokračuje epidemiologické vyšetrovanie.

Potvrdené prípady ochorenia COVID-19 v územnej pôsobnosti RÚVZ so sídlom vo Vranove nad Topľou sú zväčša vo vzájomnej epidemiologickej súvislosti s už potvrdenými prípadmi v okrese Prešov. „RÚVZ so sídlom vo Vranove nad Topľou nariadil úzkym kontaktom domácu izoláciu a testovanie na ochorenie COVID-19 a pokračuje v epidemiologickom vyšetrovaní,“ informovali.

RÚVZ so sídlom v Trenčíne zaznamenal tri nové potvrdené prípady ochorenia v súvislosti s rodinnou oslavou. Epidemiológovia zabezpečujú všetky potrebné opatrenia, úzkym kontaktom nariaďujú izoláciu a testovanie na ochorenie COVID-19.

ÚVZ SR opätovne odporúča zvážiť organizovanie veľkých rodinných osláv a návštev, na ktorých sa zíde väčší počet ľudí, aj z rôznych oblastí Slovenska alebo zo zahraničia. „Tieto príležitosti predstavujú vhodné podmienky pre šírenie nového koronavírusu nakazení môžu byť bez príznakov ochorenia, ale infekční, ľudia sú v blízkom kontakte, často aj v uzavretých priestoroch s nedostatočným vetraním,“ upozornil.

Hygienici poukazujú na potrebu dôsledného dodržiavania nariadených a odporúčaných opatrení. Ľuďom radia zvážiť nevyhnutnosť cestovania do zahraničia. „Pripomíname tiež povinnosť pri návrate z tzv. rizikovej krajiny hlásiť sa elektronicky alebo telefonicky na miestne príslušnom regionálnom úrade verejného zdravotníctva. Zodpovedným správaním prispejeme k zamedzeniu šírenia ochorenia COVID-19 na Slovensku,“ dodali.

92 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus