Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
13.08.2020 09:45

Návštevníci osláv SNP musia pre koronavírus počítať s obmedzeniami


Ilustračná snímka.


Múzeum Slovenského národného povstania pripravuje dvojdňové (28. - 29. augusta) celoštátne oslavy 76. výročia Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici, ale pre opatrenia v súvislosti s ochorením COVID-19 musia návštevníci počítať s obmedzeniami.


Informoval o tom v stredu generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev.

V piatok (28. 8.) o 19.00 h ich odštartuje koncert Štátnej opery v areáli Pamätníka SNP, počas ktorého ocenia osobnosti a organizácie, aktívne podporujúce činnosť múzea. Počet návštevníkov nemôže presiahnuť číslo tisíc, preto organizátori odporúčajú záujemcom v predstihu si vyzdvihnúť bezplatné lístky, respektíve pásky na ruku v pokladni múzea od 20. augusta.      

Oficiálny program v sobotu 29. augusta sa začne o 11.00 h preletom leteckej techniky Ozbrojených síl SR a pietnym aktom kladenia vencov. Osobnú účasť na ňom prisľúbili všetci traja najvyšší ústavní činitelia, ktorí vystúpia s príhovormi.     

„Oficiálna časť osláv SNP je určená výlučne pre pozvaných hostí, žijúcich priamych účastníkov, predstaviteľov diplomatických zastúpení v SR a členov Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Keďže celú oficiálnu časť bude vysielať v priamom prenose RTVS, záujemcovia si ju môžu pozrieť z pohodlia svojich domovov. Kto však prejaví záujem prísť v tento deň do areálu Pamätníka SNP, môže sa v čase od 8.00 do 13.30 h pohybovať iba v priestore Skanzenu ťažkej bojovej techniky. V tomto sektore budú všetky sprievodné aktivity osláv SNP určené pre verejnosť. Vstup do areálu bude iba z Kapitulskej ulice. Počet ľudí na tejto ploche je takisto limitovaný na maximum tisíc. Podľa toho, ako budú návštevníci odchádzať, budeme púšťať ďalších,” zdôraznil Dalibor Lesník z Múzea SNP zodpovedný za organizačné zabezpečenie.

Približne od 13.30 do 15.00 h sa na hlavnej tribúne pred Pamätníkom SNP uskutoční krátky kultúrny program s predstavením folklórneho súboru Urpín, po ktorom vystúpi Marián Greksa, Henry Tóth a Slavomír Repaský. Ten je pre verejnosť, ale rovnako pri dodržaní limitovaného počtu osôb.

„Stála expozícia s výstavnými priestormi Múzea SNP bude pre verejnosť otvorená od 15.00 h bezplatne. V jednom čase sa tam však môže pohybovať najviac 170 osôb,” pripomenul Lesník.

Oslavy SNP ukončí komponovaný multimediálny program pod názvom Vlčia stráž 2, ktorý sa začne o 20.45 h na hlavnej tribúne pred Pamätníkom SNP. Nadväzuje na program Vlčia stráž 1, ktorý verejnosti predstavili počas 70. výročia SNP. Aj v tomto prípade sú lístky bezplatné a pre limitovaný počet divákov, a teda je najvhodnejšie si ich vyzdvihnúť v pokladni múzea, čo je možné tiež od 20. augusta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.10.2016
V Banskej Bystrici sa uskutoční spomienková akcia Metále (pre vrahov)
V nedeľu, 30. októbra 2016 sa uskutoční na Námestí SNP v Banskej Bystrici spomienková akcia s podtitulom Metále (pre vrahov), ktorej navrhovateľom je laureát ocenenia Biela vrana Ján Mičovský. Organizátormi podujatia sú neformálne hnutie NIOT (Nie v našom meste), CKO a Múzeum SNP v Banskej Bystrici.
viac
19.08.2020
Krajské oslavy výročia SNP na Jankovom vŕšku budú pre pandémiu skromnejšie
Tradičné krajské oslavy výročia Slovenského národného povstania (SNP) na Jankovom vŕšku budú pre pandémiu nového koronavírusu tento rok skromnejšie. Po zasadnutí Krízového štábu Trenčianskeho okresu o tom v stredu informoval predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška.
viac
06.10.2020
Filmový festival Pocity Film 2020 sa napriek obmedzeniam uskutoční
Jedenásty ročník filmového festivalu POCITY FILM sa napriek prísnym obmedzeniam a zmenám v programe uskutoční v plánovanom termíne. Festival sa bude konať od 8. do 13. októbra vo veľkokapacitných premietacích sálach Kina Scala a multiplexu Cinemax.
viac
26.10.2020
Kultúra sa presúva do online priestoru
V súvislosti s obmedzením pohybu obyvateľstva zostane všetkých 18 kultúrnych inštitúcií v zriaďovateľskej pôsobnosti trnavskej župy pre verejnosť uzatvorených od soboty 24. októbra 2020 až do odvolania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %