neprihlásený Utorok, 16. apríla 2024, dnes má meniny Dana, Danica
Mozilla má do budúcnosti zabezpečené príjmy, predĺžila zmluvu s Google

Značky: MozillaFirefoxGoogle

DSL.sk, 13.8.2020


Napriek aktuálne ohlásenému masovému prepúšťaniu má Mozilla, tvorca populárneho webového prehliadača Firefox, zabezpečené príjmy zrejme v dostatočnej výške aj na ďalšie tri roky.

Organizácia totiž evidentne predĺžila dohodu s Google, ktorý jej platí za prednastavenie za štandardne nastavený vyhľadávač vo Firefoxe.

Plánované predĺženie dohody na ďalšie tri roky avizoval Zdnet. Organizácia následne stručne potvrdila, že predĺžila partnerstvo s Google a ich vzťahy sa nemenia.

Google je v súčasnosti prednastaveným vyhľadávačom vo Firefoxe na viacerých dôležitých trhoch vrátane USA a príjmy od Google tvoria zrejme stále väčšinu príjmov Mozilly. Podľa Zdnet predĺžená dohoda do roku 2023 má Mozille ročne zabezpečiť 400 až 450 miliónov dolárov ročne.

Mozilla stojí najmä za webovým prehliadačom Firefox a emailovým klientom Thunderbird. Firefox je na PC jedinou významnejšou alternatívou k prehliadačom postaveným na jadre Chromium po tom, ako viaceré existujúce známe prehliadače prešli na toto jadre používané prehliadačom Chrome.

Firefox si ale nedokázal získať podiel na mobilných zariadeniach a na osobných počítačoch sa s rastúcou dominanciou Chrome jeho podiel znižuje.

V roku 2018, v poslednom roku za ktorý zatiaľ zverejnila finančné výsledky, sa Mozille už výrazne znížili príjmy z 562.3 miliónov dolárov rok predtým na 450.9 miliónov. Aj pri aktuálnom prepúšťaní Mozilla avizovala, že situácia v čase epidémie nového koronavírusu výrazne ovplyvnila príjmy organizácie.

Mozilla avizovala viaceré interné zmeny, sústredenie sa na nové zrejme aj platené produkty a ich rýchlejšie uvádzanie ale tiež zlepšenie Firefoxu, pričom chce ľuďom naďalej sprístupňovať alternatívy k produktom veľkých IT gigantov.


      Zdieľaj na Twitteri



Najnovšie články:

Batérie vyhodené z vesmírnej ISS neočakávane nezhoreli a poškodili dom v USA
Sprístupnená beta verzia Ubuntu 24.04 LTS
Nový CPU Apple M4 majú dostať všetky Macy, s výnimkou najvyšších najneskôr do jari
Samsung sa v predaji smartfónov vrátil pred Apple
Zatiaľ posledný Star Trek seriál bude mať ďalšiu sériu, ohlásený aj nový film
Nový Android 15 je k dispozícii v beta verzii
Samsung má spustiť výrobu takmer 300-vrstvovej flash tento mesiac, budúci rok dosiahnuť 430 vrstiev
SpaceX použila prvý stupeň Falcon 9 už 20-krát
Apple čoskoro uvedie ďalší sci-fi seriál
Populárna databáza Redis má po zmene licencie ďalší klon, už bol vydaný


Diskusia:
                               
 

Preco sa FF nevykasle na Google a neuzavrie dohodu napr s Dudckduckgo? Preco pouziva slobodny prehliadac (ktory je vnimany ako protivaha Google/Chrome) ako svoj predvoleny vyhladavac práve Google?
Odpovedať Známka: -5.3 Hodnotiť:
 

Asi dali najviac.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

duckduckgo ti urcite da 450M rocne
Odpovedať Známka: 8.5 Hodnotiť:
 

Slogan Mozilly - "Internet for people, not profit" ;)
Odpovedať Známka: 2.0 Hodnotiť:
 

No a? Veď bežne keď ľavičiari namiesto ukončenia školskej dochádzky začnú demonštrovať, tak vykrikujú také pomýlené heslá, že všetko musí byť pre niekoho. Ako keby to nemohlo byť priekazne len tak.
Odpovedať Známka: -1.7 Hodnotiť:
 

Čiže Mozilla je banda pokrytcov. Dobre vedieť.
Odpovedať Známka: 1.1 Hodnotiť:
 

Kým v to aspoň jeden z nich verí, je pokrytectvo na bandu priekazne neagregovateľné.
Odpovedať Známka: 2.0 Hodnotiť:
 

ano, lenze z niecoho existovat musis a defaultny vyhladavac si zmenis za par sekund
Odpovedať Známka: 6.7 Hodnotiť:
 

Ak je život to, v čom sa furt niečo musí, tak takých jeho projekťákov priekazne leda yebať.
Odpovedať Známka: 6.0 Hodnotiť:
 

Duckduckgo som sa snažil používať, ale bolo to dosť zlé. Zámerne som istú dobu porovnával duckduckgo vs google tak, že som používal rovnaké vyhľadávacie reťazce v obidvoch vyhľadávačoch. Relevantnosť vyhľadaných odkazov bola v prípade duckduckgo o dva levely horšia ako v prípade google. Nejaký podiel na tomto výsledku mal určite aj fakt, že google pri vyhľadávaní zohľadňuje históriu hľadaní a bohvie čo všetko tam má o nás nastrkané všuflíkoch, ale aj tak, ten rozdiel bol tak veľký, že duckduck je pre mňa neuspokojivý a zatiaľ ho používať nebudem.
Odpovedať Známka: 4.5 Hodnotiť:
 

tiez uz nejaku dobu skusam duckduckgo a zalezi, co vyhladavam, lebo niekedy z googlu nedostanes uplne relevantne vysledky kvoli jeho podsuvaniu
Odpovedať Známka: 7.8 Hodnotiť:
 

moje skusenosti s duckduckgo vs google su take ze pri DDG mam vo vysledkoch minimum obchodov, ked obcas hladan cez google nestacim sa divit kolko reklamnych/zaplatenych linkov tam je
Odpovedať Známka: 7.8 Hodnotiť:
 

Neuspokojivé pre mňa boli hlavne výsledky v oblasti it, programovanie atď. Niekedy(často) človek hľadá doslova ihlu v kope sena, tie výrazy v angličtine ktoré niekedy dávam dokopy sú naozaj smutné. A práve v takýchto prípadoch, ktoré si vyžadujú od vyhľadávača intuitívnosť a kreativitu, je veľký rozdiel medzi google a ddg. Na konci dňa ti výsledky vyhľadávania môžu ušetriť doslova hodiny.
Odpovedať Známka: 5.0 Hodnotiť:
 

Google sa stava uz uplne neuspokojivy a to je dobre. Vysledky su uplne nerelevantne a su zamerane len na marketing a predaj. Uz davno to nefunguje tak, ze je to cloveku prospesne. Rovnako aj ostatne produkty. Take Google mapy sa nedaju pouzivat vobec, okrem pozretia recenzii na okolite restiky je to nepouzitelne. Seznam mapy ich davno predbehli o 4 levely. Dokonca lepsie naviguju a poznaju lepsie cesty. Je to aj tym, ze ich podklady su OSM. Je to na hlavu, aj s tymi obrazkami - clovek da vyhladat Bali, trebars za ucelom stiahnutia wallpapera a Google hned napadne, ze asi tam chce ist clovek na dovolenku a podsuva to, co sa da spenazit, teda dovolenky. Ako keby clovek nemohol vyhladavat nieco bez zaujmu kupovat. A ze slabsie povahy aj kupia, co im podstrcia, tak taketo pocinanie Google nie je vobec zodpovedne.
Odpovedať Známka: 7.8 Hodnotiť:
 

Ja o voze ty o koze. Nejaké reklamy sú mi u prdele, nanajvýš ma otravujú. Podstatné sú výsledky pod čiarou. A tam je google stále najlepší, aj keď sa to asi nikomu z nás nepáči.
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

Nie je najlepsi.
Odpovedať Hodnotiť:
 

Ktorý je lepší? Rád vyskúšam a ak to bude tak ako píšeš, pošlem ti bonbonieru. A kvety samozrejme.
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

Ja už niekoľko mesiacov používam DDG. Najprv sa mi to zdalo čudné, ale nie je. Len som nebol zvyknutý že mi nehľadá reklamy a eshopy furt. Google si myslí že keď niečo hľadám, tak to asi idem aj kupovať... A tak isto ma nasralo vyhľadávanie obrázkov na Googli, strašne to pokazili.
A tým že používam DDG, tým ho aj vylepšujem pre použitie tu u nás...
Odpovedať Známka: 7.8 Hodnotiť:
 

Pretože ostatné vyhľadávače sú viacmenej nepoužiteľné. A k tomu ešte aj chudobnejšie.
Odpovedať Známka: 1.4 Hodnotiť:
 

konecne nasadili novu mobilnu verziu firefoxu, vyzera to ovela modernejsie ako konkurencia
Odpovedať Známka: 6.0 Hodnotiť:
 

aj mne sa paci nova verzia, konecne je pouzitelna.
Chorme nemam rad,nezvykol som si.
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

Snáď zoberú naspäť tých 250 ľudí ktorých prepustili.
Odpovedať Známka: 6.7 Hodnotiť:
 

Takže pokud to chápu správně, Mozilla má příjmy defacto jen za ten vyhledávač od Googlu, nebo se to do toho nepočítá... Pokud počítá, nevidím důvod v těch dopadech chřipečky nebo v propouštění, je to jen blábol.... Možná chtějí manažeři větší platy?
Odpovedať Hodnotiť:
 

Startpage.com vysledky ma najrelevantnejsie,
Qwant.com
Odpovedať Hodnotiť:

Pridať komentár