Prezidentka Čaputová odsudzuje násilie páchané po voľbách v Bielorusku

NETKY.SK • 10 August 2020, 15:27 • 2 min
Prezidentka Čaputová odsudzuje násilie páchané po voľbách v Bielorusku

BRATISLAVA/MINSK - Prezidentka SR Zuzana Čaputová odsúdila násilie proti občanom Bieloruska, ktorí vyšli do ulíc protestovať proti výsledku prezidentských volieb. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec s tým, že hlava štátu je zároveň zo situácie znepokojená.

slovakia

left justify in out

Vyjadrenie prezidentky Čaputovej 

Podľa Čaputovej Bielorusi vyšli do ulíc, aby slobodne vyjadrili svoj názor. "Základné demokratické princípy, ľudské práva a slobody a v tomto prípade osobitne právo občanov na slobodné zhromažďovanie a slobodu slova, musia byť rešpektované a dodržiavané," doplnila.

 

img

 

V reakcii na výsledky volieb, ktoré mnohí považujú za zmanipulované, sa v krajine uskutočnili celonárodné protesty podporujúce opozíciu. Polícia počas nich zadržala 3000 ľudí a podľa ľudskoprávnej organizácie Viasna jeden z demonštrantov zahynul.

 

"Približne 3000 ľudí bolo v Bielorusku zadržaných, z toho 1000 v Minsku a vyše 2000 v iných regiónoch," dodala hovorkyňa bieloruského ministerstva vnútra Oľga Čemodanovová, ktorá pre agentúru AFP odmietla tvrdenia, že pri zásahoch niekto zahynul.

 

img

 

Situácia v ulicich

Ľudskoprávna organizácia Viasna však uviedla, že jeden mladý demonštrant utrpel ťažké poranenie hlavy, keď ho zrazilo policajné vozidlo, a lekári ho už nedokázali zachrániť. Bieloruská polícia na rozptýlenie demonštrantov, ktorí spochybňovali výsledky nedeľňajších volieb, použila omračujúce granáty, gumené projektily a slzotvorný plyn. Podľa ministerstva vnútra demonštranti zapaľovali svetlice, blokovali cesty a hádzali predmety do polície. Päťdesiat civilistov a 39 policajtov utrpelo zranenia, uviedla hovorkyňa Čemodanovová.

 

 

Výsledky volieb v Bielorusku

Lukašenko zvíťazil so ziskom 80,2 % hlasov a zabezpečil si tak už šiesty mandát vo funkcii bieloruskej hlavy štátu.

 

img

 

Jeho najväčšou rivalkou bola Svitlana Cichanovská (37), ktorá sa zapojila do súboja o prezidentské kreslo po tom, ako jej manžela, protivládneho blogera, pred voľbami zatkli. Jej mítingy prilákali do ulíc najväčšie davy šudí od zániku Sovietskeho zväzu v roku 1991. Cichanovská dostala vo voľbách podporu 9,9 % voličov. Ďalší traja kandidáti získali každý menej než dve percentá hlasov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies