Liga majstrov (Champions League)

Liga majstrov (Champions League) Zdroj: UEFA.com

Historický duel pre Lipsko, favoritom je ale Atlético Madrid

ŠPORT.sk • 13. aug 2020 o 09:40
Štvrťfinále futbalovej Ligy majstrov pokračuje vo štvrtok o 21.00 SELČ duelom RB Lipsko - Atlético Madrid, v ktorom je favorit španielsky klub. Kým nemecký zástupca sa pri svojej druhej účasti v LM premiérovo kvalifikoval do vyraďovacej fázy, "Los Colchoneros" vyradili v osemfinále obhajcu FC Liverpool (1:0, 3:2) a je to pre nich už piata štvrťfinálová účasť za uplynulých sedem sezón.

Výpravu Atlética pred odletom na finálový turnaj do Lisabona zasiahla nepríjemná správa o koronavírusovej infekcii v mužstve, pozitívny test mali Angel Correa a Šime Vrsaljko. Obaja hráči museli zostať v Španielsku a izolovali sa vo svojich domovoch.

RB Lipsko - Atlético Madrid

ONLINE PRENOS >>


Výkop zápasu: 21:00 hod.

Rozhoduje: Szymon Marciniak (Poľ.)

Miesto zápasu: Estádio da Luz (Portugalsko)

ONLINE: RB Lipsko - Atlético Madrid
ONLINE: RB Lipsko - Atlético Madrid

Účastník La Ligy okamžite informoval o pozitívnych prípadoch španielske a portugalské zdravotné úrady i predstaviteľov UEFA. Našťastie, po pondelkových testoch výpravy sa už sa neobjavil žiadny ďalší pozitívny výsledok a štvrtkový duel tak nie je ohrozený. V utorok absolvovali hráči madridského klubu prvý spoločný tréning na lisabonskej pôde.

Napriek koronavírusovým prípadom sú naladení dobre, veď Atlético po pauze neprehralo ani jeden z 11 súťažných zápasov – zvíťazilo sedemkrát a uhralo štyri remízy, z toho jednu na Camp Nou proti Barcelone. Nastrieľalo pritom 20 gólov a inkasovalo iba šesť. "Darí sa nám. Vieme, že ťaháme v La Lige úspešnú sériu, no Liga majstrov je úplne iná súťaž," upozorňuje útočník Diego Costa.

Zverenci trénera Diega Simeoneho by po dvoch finálových prehrách v rokoch 2014 a 2016 chceli zaútočiť na svoj prvý titul v LM. Vedia, že sa potrebujú maximálne skoncentrovať, pretože v dôsledku pandemickej situácie sa zvyšná časť vyraďovačky hrá na neutrálnej pôde v portugalskej metropole iba na jeden zápas.

"Je dôležité, aby sme akceptovali nový formát. Ak ho čím skôr akceptujete, tým skôr sa mu prispôsobíte," citovala agentúra AFP stredopoliara Saula Nigueza.

Lipsko si vybudovalo rešpekt po tom, čo vyhralo základnú G-skupinu a v osemfinále zdolalo Tottenham nečakane jasne po výsledkoch 1:0 a 3:0. Vďaka tomu hrá svoje historicky prvé štvrťfinále v LM. "Je to najväčší moment v klubovej histórii," nechal sa počuť športový riaditeľ RB Markus Krosche.

Bundesligistovi budú chýbať iba zranení Marcel Sabitzer a Fabrice Hartmann (obaja problémy s kolenom). Kanoniera Tima Wernera, ktorý odišiel do londýnskej Chelsea, sa hodlá zastúpiť Yussuf Poulsen. Dánsky reprezentant sa v máji vrátil do súťažného diania po zranení členka a mal by vytvoriť útočnú dvojičku s Čechom Patrikom Schickom.

"Je nám jasné, že nedokážeme plnohodnotne nahradiť Tima. No takisto vieme, že náš tréner má množstvo nápadov, ako pristúpiť k tomuto zápasu a byť v Lisabone takí efektívni, ako sme boli v predchádzajúcich stretnutiach Ligy majstrov," zdôraznil Poulsen.

Zverenci Juliana Nagelsmanna sú pripravení Atlético potrápiť. "Na tento zápas sa skutočne tešíme. Tvrdo sme pracovali na tom, aby sme sa dostali až sem a sme šťastní, že môžeme svoju prácu dokončiť. Ak chcete uspieť, musíte byť presvedčení, že máte na postup do finále a zisk titulu. Samozrejme, Atlético je favorit, nám ľudia veľké šance nedávajú. Kým Atlético hrá vo štvrťfinále Ligy majstrov takmer v každej sezóne, my sme v ňom prvýkrát. No cítime šancu a veríme, že sa nám podarí postúpiť," dodal Poulsen.

Zápas rozhoduje poľský arbiter Szymon Marciniak. Víťaz súboja narazí v semifinále na úspešného z dvojice Atalanta Bergamo - Paríž St. Germain (v stredu o 21.00 SELČ).