Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhová makala v Litve. Shiffrinová nevie, či sa má vrátiť

V Európe sú nedostatkovým tovarom, hoci sa v budúcnosti možno stanú jediným možným útočiskom pre najlepších vyznávačov zimných športov. Ich výstavba si vyžaduje obrovské úsilie i finančné zdroje.

12.08.2020 19:37
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová pózuje s Mikaelou Shiffrinovou.
debata (5)

Ak sa z litovskej metropoly Vilnius vydáte 130 kilometrov na juh, určite si zalyžujete. Môžete prísť v žabkách a v slnečných okuliaroch. Snow Arena rozprestierajúca sa na siedmich hektároch spravila z mestečka Druskininkai vyhľadávanú letnú lyžiarsku destináciu.

Každý Európan, ktorý vo Svetovom pohári alpského lyžovania niečo znamená, už vyskúšal aspoň jednu z troch zjazdoviek. Nedávno tam zavítala aj Petra Vlhová.

„Chodieva tam pravidelne. Snow Arena ponúka všetko, čo Petra v príprave potrebuje. Sú tam vynikajúce podmienky,“ vravel pred časom v rozhovore pre Pravdu kondičný tréner Petry Vlhovej Šimon Klimčík.

Testovala materiál

Zverenka Livia Magoniho pred niekoľkými mesiacmi uzavrela netypickú sezónu s dvoma malými glóbusmi v ruke. Hoci jej prišli domov kuriérom a nemohla si ich zisk užiť za prítomnosti verných priaznivcov, celkový dojem z ročníka 2019/2020 to nekazí.

Vlhová bola najlepšou slalomárkou sezóny. Navyše sa ako prvá stala víťazkou celkového hodnotenia v paralelných disciplínach.

Ukázalo sa, že 25-ročná lyžiarka v domácich podmienkach nelenila. Podľa talianskeho kondičného trénera Marca Portu dosiahla najlepšie tréningové ukazovatele za ostatné štyri roky. Hneď po uvoľnení opatrení a otvorení hraníc sa ich vybrala zúročiť do Stelvia.

Príprava alpských lyžiarok Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Mikaela Shiffrinová s gitarou.

Minulý týždeň vymenila chýrny taliansky ľadovec za lyžiarsku halu v Litve. V priebehu desiatich dní – podľa plánu sa včera mala vrátiť späť – tam dobiehala zameškané.

„Absolvovali sme rozsiahle testovanie nového materiálu. Máme so sebou aj pretekového manažéra Svetového pohára z firmy, ktorá Petre dodáva lyže. Venovali sme sa technike slalomu a krátko aj obrovskému slalomu,“ citoval kouča Magoniho portál Neveitalia.

Na 450-metrovej slalomovej trati ju sledoval okrem neho aj nový člen Vlha tímu. Marco Zenoni bude dočasne zastupovať Pierluigiho Parraviciniho, ktorý bude po nútenej operácii kolena mimo do októbra. V septembri a októbri pôjdu do Stelvia a na Hintertux.

Do súťažného kolotoča vstúpi o týždeň skôr, ako sa čakalo. Rakúski organizátori posunuli štart prvých pretekov Svetového pohára – obrovský slalom v Söldene – na 17. október.

„Urobili sme tieto opatrenia, aby sme sa vyhli veľkému počtu ľudí na pretekoch. Ide o prevenciu. Naším cieľom je vytvoriť čo najlepšie a najbezpečnejšie podmienky pre všetkých účastníkov pretekov,“ vyhlásili predstavitelia Rakúskeho lyžiarskeho zväzu.

Čakanie na nový pas

Na tradičnej premiére elitného seriálu v rakúskom stredisku by nemala chýbať ani Mikaela Shiffrinová. Američanka pracuje na návrate do Svetového pohára v rodnej krajine. Má čo doháňať. Na poriadny lyžiarsky tréning sa dostala až v júni v Aspene. To však nie je jediná prekážka, ktorej musí čeliť.

Lyže jej pripravuje Rakúšan Johann Strobl, ktorý však do USA kvôli pandémii koronavírusu nemôže vycestovať. Rovnaký problém má aj Jeff Lackie – Shiffrinovej kondičný tréner. Podľa amerických médií má suverénka ostatných rokov problémy aj s pasom zaplneným pečiatkami. Rodáčka z Vailu čaká na vydanie nového dokladu.

Sama netuší, či sa bude môcť predstaviť v Európe, keďže Američania nemôžu cestovať do Európskej únie. A je tu aj vnútorný problém, s ktorým Shiffrinová po smrti otca bojuje. Vo februári predčasne ukončila sezónu a s údivom sledovala, čo sa vo Svetovom pohári dialo.

"Bola som na čele celkového hodnotenia SP a aj v slalome. Chcela som vyhrať, ale tieto ciele boli po strate najdôležitejšieho človeka pasé. Všetci lyžovali a oslavovali víťazstvá. Hovorila som si: Ľuďom sa páči, keď tam nie si.

Milujú, keď si preč. Možno by si sa nemala vrátiť, pretože ťa tam nechcú. Toto je moja mentálna bariéra, cez ktorú sa musím dostať," povedala Shiffrinová v rozhovore pre skiracing.com.

Možno jej ju pomôže prekonať aj transparent slovenských priaznivcov, ktorý vytiahli v Kranjskej Gore. Okrem slovenskej a americkej vlajky sa na ňom vynímal veľavravný nápis.

"We miss you, Mikaela (Chýbaš nám, Mikaela).“

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová