Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Ferrari a Renault žiadajú vyšší trest pre Racing Point

Na archívnej snímke mexický pilot formuly 1 Sergio Perez z tímu Racing Point. Foto: TASR

Trest nemá vplyv na bodové konto jazdcov. Tím navyše môže naďalej používať brzdové kanáliky.

Barcelona 12. augusta (TASR) – Tímy Ferrari a Renault podali protest proti rozhodnutiu Medzinárodnej automobilovej federácie v otázke trestu pre stajňu F1 Racing Point. Tá prišla v Pohári konštruktérov o 15 bodov a zároveň zaplatí pokutu 400 000 eur za kopírovanie brzdových kanálikov.

Ich dizajn sa totiž až priveľmi podobá na tie, ktoré navrhol konkurenčný Mercedes. Podľa predstaviteľov Ferrari a Renaultu je trest pre Racing Point príliš nízky a žiadajú jeho prehodnotenie.

Pôvodne sa očakávalo, že o sprísnenie trestu budú žiadať aj tímy McLaren či Williams. Tie však naznačili, že sa nebudú domáhať vyšších sankcií. Právo na protest do 96 hodín tak napokon využili iba Ferrari a Renault. Podľa nich sa Racing Point dopustil jednoznačného porušenia pravidiel, ktoré nemôže byť potrestané iba pokutou a odpočítaním bodov.

FIA uznala, že Racing Point sa prehrešil proti pravidlu, ktoré vymedzuje povinnosť tímom navrhnúť a vyrobiť vlastné súčiastky pre monoposty. Trest nemá vplyv na bodové konto jazdcov v individuálnej súťaži Mexičana Sergia Pereza a Kanaďana Lancea Strolla. Tím navyše môže naďalej používať v monopostoch spomínané brzdové kanáliky.

Riaditeľ RP Otmar Szafnauer označil rozhodnutie FIA za neférové. Tím sa plánuje voči verdiktu odvolať, uviedla agentúra DPA.