Zaplatí mesto Bratislava viac než 500 eur za každú jednu novú "československú" lavičku?

12.8.2020

Zdroj: Magistrát

Páčil sa vám článok?

Pred niekoľkými dňami sme vás informovali o tom, že Metropolitný inštitút Bratislavy pripravil koncept verejného obstarávania rámcovej zmluvy na dodanie prvkov mestského mobiliáru, ktorej súčasťou budú aj mestské časti. Na verejnosť medzitým prenikla aj predbežná kalkulácia cien jednotlivých lavičiek, smetných košov a cyklostojanov a treba priznať, že vôbec nejde o nízke sumy...

Verejnú súťaž plánuje mesto Bratislava vyhlásiť do konca roka 2020 a v našej metropole by malo postupne pribudnúť tisíc nových lavičiek s dizajnom z čias bývalého Československa, ako aj smetné koše a cyklostojany. Bratislavský magistrát sa rozhodol, že sa nebude púšťať do vlastnej architektonickej súťaže: "V Prahe trvala skoro dva roky a bol to komplikovaný a drahý proces. Do bratislavských ulíc chceme dostať viac pohodlných miest na sedenie čo najskôr. Preto sme oslovili Prahu, či by sa o svoj dizajn s nami podelili. Bratislava takto ušetrí čas – mesiace až roky - a tiež náklady, ktoré predstavujú asi 90 tisíc eur,” povedal v tejto súvislosti bratislavský primátor Matúš Vallo. 

Pražská lavička svojím dizajnom nadväzuje na historickú československú lavičku – funkčnú, ergonomickú a pohodlnú na sedenie. Jej autormi sú dizajnéri Michal Froněk a Jan Němeček zo štúdia Olgoj Chorchoj, víťazi architektonickej súťaže na pražskú lavičku z roku 2017. Mnohí Bratislavčania si isto spomenú na to, že veľmi podobné lavičky sa kedysi nachádzali aj na našich uliciach, v parkoch či námestiach a to v hnedej, zelenej alebo v kombinácii žltej a červenej farby.

Preberáme dizajn od susedov. Pražská lavička bude aj bratislavskou

Dizajn pražskej lavičky získala v spolupráci s českou metropolou aj Bratislava. Ľudia si ju už môžu prísť pozrieť a vyskúšať na prvom nádvorí Primaciálneho paláca. Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) pripravil koncept verejného obstarávania rámcovej zmluvy na dodanie prvkov mestského mobiliáru, ktorej súčasťou budú aj mestské časti. Verejnú súťaž mesto vyhlási do konca roka 2020. V Bratislave postupne pribudne tisíc nových lavičiek s československým dizajnom, ako aj smetné koše a cyklostojany.

Pochopiteľne, že asi každého bude zaujímať aj celková hodnota nového mestského mobiliáru. Do redakcie Bratislavských novín sme dostali informáciu, aké sumy sa podarilo vysúťažiť v Prahe. Podľa tohto zdroja by údajne mala stáť lavička s operadlom 571 eur, lavička bez operadla 505 eur, veľkokapacitný kôš 671 eur, závesný kôš 548 eur a cyklostojan 170 eur. Na priamu otázku jedného z obyvateľov nášho mesta, koľko bude stáť jedna lavička v Bratislave, mu odpovedal primátor Matúš Vallo v internetovej diskusii takto:  "Cenu určí výsledok verejného obstarávania. Najprv transparentne vysúťažíme dodávateľa, ktorý v rámci obstarávania určí cenu ponukou."

Aj keď sú ceny, ktoré prenikli na verejnosť, len veľmi hrubé a orientačné, tak sa dá predpokladať, že každý potenciálny výrobca, ktorý sa do súťaže na nový mestský mobiliár chystá zapojiť, bude chcieť v konečnom dôsledku aj čo najviac na tom zarobiť. Preto nie je vôbec vylúčené, že sa cena jednej lavičky môže vyšplhať aj na viac než 500 eur, čo by pri dodaní avizovaných tisíc kusov znamenalo pre vybranú firmu celkom slušný zisk. 

Bratislavské noviny oslovili tlačové oddelenie Magistrátu hlavného mesta SR, aby sme sa opýtali či je takáto výška cien reálna a pre mesto akceptovateľná. "Odhadovaná cena lavičky, podľa ceny vysúťaženej hlavným mestom Praha, je popri cenách porovnateľných lavičiek určite výhodná. Katalógové lavičky, ktoré spĺňajú nároky na materiálovú trvácnosť, krásny design a nízku údržbu, sa pohybujú v cenách 400 - 1000 eur," odpísali nám z oddelenia komunikácie a marketingu.  Zároveň nás zaujímali presné počty lavičiek, odpadkových košov a cyklostojanov, ktoré sa Bratislava v rámci obnovy mestského mobiliáru chystá objednať. "Bratislava pripravuje obstarávanie prvej sady mobiliáru formou rámcovej dohody - súťažiť budú dodávatelia o najvyšší počet kusov mobiliáru, ktorý nám za danú cenu vedia vyrobiť. Podľa vysúťažených cien budeme mobiliár priebežne odoberať. Očakávame približne 18 lavičiek bez operadla, 50 lavičiek s operadlom, 36 košov a 44 cyklostojanov spolu v sume 65 000 eur. V druhom kole plánujeme obstarávať väčšie množstvo prvkov mobiliáru aj za účasti mestských častí - v súčasnosti zisťujeme záujem zo strany mestských častí," odpovedali nám z bratislavského magistrátu.

Zdroj: FB Matúš Vallo má rád Bratislavu

Lavičku si mohli v uplynulých dňoch vyskúšať Bratislavčania na nádvorí Primaciálneho paláca a sadol si na ňu aj primátor Matúš Vallo...​

A na otázku či sa vedenie mesta neobáva, že tento nákup vyvolá negatívne reakcie verejnosti a kritiku za zbytočné plytvanie verejnými financiami, nám prišla nasledujúca odpoveď: "Veríme, že Bratislavčanky a Bratislavčania si zaslúžia lavičky (a aj ocenia), ktoré nebudú "lacnejším variantom". Naopak veríme, že mobiliár z Prahy je očakávanou hodnotou za peniaze z pohľadu nakladania s verejnými prostriedkami. Očakávame, že cena novej bratislavskej lavičky nebude prevyšovať porovnateľné katalógové produkty. Už dlhšie sa dívame nielen na obstarávacie náklady produktov, ale aj na náklady údržby, resp. predčasného nahradenia, ak dôjde k rýchlemu predčasnému zostarnutiu daného kusu mobiliára. Pri obstarávaní lavičiek a iných prvkov mobiliáru nám záleží nielen na nákladoch počas životného cyklu jednotlivých prvkov, no tiež berieme v úvahu estetickosť, dizajn a vhodnosť umiestnenia do bratislavského mestského prostredia."
(ars)

Páčil sa vám článok?