Kto formuje moderné centrum Bratislavy

12.8.2020

Zdroj: JTRE

Páčil sa vám článok?

V celej Európe nájdeme iba málo miest, v ktorých sa tak výrazne presúva ťažisko života, ako v Bratislave, kde vzniká moderné centrum medzi Starým Mestom, Ružinovom a Dunajom s perspektívou rozšírenia na petržalský breh.

V slovenskej metropole sa však nepracuje na dlhodobej koncepčnej príprave územia. Veď Územný plán zóny Chalupkova bol schválený až začiatkom roka 2018, pričom mestská organizácia Metropolitný inštitút Bratislavy, ktorý by sa tejto problematike mal venovať, vznikol až v apríli 2019. Od zmien územného plánu Bratislavy z roku 2011 už základný dokument rozvoja mesta nijako nereflektoval ďalší vývoj. Nové vedenie magistrátu však sľubuje rýchlejšie aktualizácie územného plánu. Z hľadiska budúcnosti mesta ide o prioritnú otázku, predovšetkým z pohľadu infraštruktúry, verejnej dopravy a verejných priestorov. Pripravili sme prehľad veľkých mestotvorných projektov, ktoré menia centrum hlavného mesta.

Sky Park

Štyri už postavené veže, tri identické bytové, ku ktorým ešte jedna pribudne, a menšiu kancelársku, doplní dominantná administratívna budova, ktorá už má vydané stavebné povolenie. Developer Penta Real Estate plánuje začať s výstavbou v budúcom roku. Sky Park Offices sa vďaka výške takmer 120 metrov zaradí medzi dominanty Bratislavy a bude zakončením celého projektu Sky Park by Zaha Hadid. Patrik Schumacher, ktorý po smrti Zahy Hadid prevzal vedenie jedného z najväčších architektonických ateliérov na svete, pri poklepaní základového kameňa povedal, že vďaka organickej architektúre, ktorá spája veľkorysé priestory pre život a verejné priestory, vznikne v Bratislave úplne nová a dynamická komunita v blízkosti historického centra. Projekt zároveň otvorí bývalú industriálnu zónu verejnosti vďaka novému mestskému parku, ktorý bude spájať historický odkaz Bratislavy so súčasnou kultúrou a novými prírodnými prvkami.

Štúdio Zaha Hadid Architects redefinovalo architektúru pre 21. storočie viacerými projektmi, vďaka ktorým je považované za jedno z najinovatívnejších architektonických štúdií v súčasnosti a získalo viacero odborných a akademických ocenení aj cien od verejnosti. Spolupracuje s klientmi, lokálnymi komunitami a expertmi na viac ako 60 projektoch v 28 krajinách.

Okrem významnej architektky irackého pôvodu výrazne ovplyvnil projekt aj známy slovenský architekt a urbanista Igor Marko pôsobiaci v Londýne. Spoluzaložil a vedie ateliér miestotvorby a mestotvorby Marko&Placemakers a stojí za mnohými transformatívnymi projektmi po celom svete, ako napríklad park Northala Fields v Londýne. V Bratislave pôsobí ako aktívny facilitátor a mediátor medzi mestom, privátnym sektorom a občianskymi iniciatívami. Na zachovaní „genius loci" Jurkovičovej Teplárne zas pracoval architekt Martin Paško, ktorý sa podieľal na viacerých rekonštrukciách industriálnych pamiatok.

Za finančnou skupinou Penta stojí ôsmy najbohatší Čech Marek Dospiva, ktorý s bývalým spolužiakom Jaroslavom Haščákom začali podnikať dovozom výrobkov z Číny do Československa.

Zdroj: Nikola Čukanová

Nové Nivy

Zónu zahŕňajúcu viacero projektov realizuje HB Reavis založený Ivanom Chrenkom ako vstupnú bránu do mesta s novou autobusovou stanicou a celkovo by sa tu denne malo pohybovať do 50-tisíc ľudí. Dominantou je administratívna veža Nivy Tower, ktorá sa s výškou 125 metrov stala najvyššou budovou v Bratislave. Pod ňou vzniká autobusová stanica s nákupným centrom s tržnicou a so strešnou záhradou so športovou a relaxačnou zónou, ktorých otvorenie developer pre dosahy koronakrízy odkladá o rok. Na projekte spolupracovalo britské architektonické štúdio Benoy, ktoré realizuje projekty v metropolách po celom svete, vrátane sídiel spoločností ako Christian Dior, Cartier, Decaux alebo Axa, so slovenským ateliérom Siebert+Talaš. Dvojica architektov v súčasnosti vypracúva projektovú dokumentáciu aj pri revitalizácii Námestia Slobody na základe úspešného súťažného návrhu ateliérov 2021 a LABAK, ktorú HB Reavis podporuje.

Developer pôsobiaci v celej Strednej Európe, v Londýne či Berlíne využil rovnaký domáci ateliér aj pri bizniscentre Twin City, na ktorom spolupracoval s CEPM. Fasádu Twin City Tower navrhol významný britský ateliér John Robertson Architects. Siebert+Talaš spolupracujú aj na znovuzrodení kancelárskeho komplexu Apollo I, ktoré koncepčne navrhli britskí Make Architects. Pôvodné bizniscentrum sa pre narušenú statiku stalo nepoužívateľným a v súčasnosti ho rozoberajú. Britských architektov oslovil developer aj s projektom ďalšej plánovanej veže na rohu ulíc Mlynské nivy a Košická, ktorú navrhne štúdio Allford Hall Monaghan Morris.

Eurovea City

Novú mestskú štvrť pri Dunaji, ktorú rozvíja J&T Real Estate, tvoria projekty nadväzujúce na obľúbený komplex Eurovea. Vo výstavbe je jeho druhá etapa zahŕňajúca rozšírenie nákupného centra, prvý slovenský mrakodrap Eurovea Tower, rezidencie Riverside, administratívne budovy Pribinova X, Pribinova Y a podzemné garáže. Súčasťou výstavby je aj predĺženie nábrežnej promenády, vybudovanie bulváru Pribinova a ďalšie nové verejné priestory, ihriská i športoviská.

Rozšírenie multifunkčného komplexu navrhol bratislavský ateliér GFI založený architektmi Radoslavom Grečmalom a Pavlom Frankom. Dominantu novej štvrte a celej modernej Bratislavy, mrakodrap s výškou 168 metrov, bude cez deň charakterizovať hra svetla a tieňov, v noci pôsobivá iluminácia, ktorú architekti navrhli. Dizajn verejných priestranstiev vypracovala popredná kancelária BB+GG vedená medzinárodne renomovanou španielskou architektkou a urbanistkou Beth Galí. Je autorkou niekoľkých ikonických námestí, ulíc, promenád a parkov vo viacerých európskych metropolách ako Barcelona, Dublin, Cork či v novej nábrežnej štvrti HafenCity v Hamburgu.

Pri budúcej organizácii bulváru Pribinova uplatnila Beth Galí myšlienku, že všetky možnosti mobility v mestách dokážu spolunažívať na jednej ulici bez narušenia priestoru pre chodcov a za mimoriadne dynamický a dôležitý element v meste považuje električku. JTRE, jedného z lídrov na slovenskom trhu s medzinárodným pôsobením, založil Peter Korbačka a má za sebou projekty ako River Park, Zuckermandel, Panorama Towers, Westend Business Park či prešovská Eperia.

Zdroj: JTRE

Klingerka

Nová multifunkčná štvrť od JTRE vzniká aj na území bývalej Klingerovej kolónie. V prvej etape už vyrastá 35-poschodová veža, ktorá sa po dokončení na krátko stane najvyššou obytnou budovou na Slovensku a nižšia administratívna budova s certifikátom BREEAM EXCELLENT. Prepojené sú garážou so zelenou strechou. Od existujúcich rodinných domov bude Klingerku oddeľovať relaxačný park s rozlohou štyritisíc štvorcových metrov. Developer JTRE ohlásil iba nedávno pokračovanie ďalšou etapou.

Za celým projektom stojí architektonická a projekčná kancelária GFI, ktorá deklaruje, že hľadá rovnováhu medzi formou a funkciou, posúva hranice a vytvára niečo nové. ​Preto netvoria pre súčasnosť, ale pre svet, ktorý tu bude o 50 rokov. Zakladatelia Radoslav Grečmal a Pavol Franko sa spolu s tímom podpísali pod desiatky rôznorodých projektov v Bratislave, ako napríklad Priemyselný park v Devínskej Novej Vsi, Hotel Gate v Trnávke, kancelárske budovy Pribinova 19 a Landererova 12. V ich portfóliu sa nachádzajú zaujímavé architektonické štúdie výškových budov Kissing Towers alebo prvého Planetária na Slovensku, ktoré sa možno tiež dočkajú realizácie.

Zdroj: JTRE

Ister Tower

Ister Tower bude tvoriť niekoľko objektov vrátane 33-podlažnej veže s výškou 100 metrov. Architektúru projektu má na starosti slovenský ateliér P.S. Arch. Na návrhu spolupracovala s kanceláriou A1 ReSpect vedenou architektom Branislavom Kaliským, ktorý získal za projekt obchodného centra Eurovea ocenenie Stavba roka 2010. Ister Tower bude prepojený veľkým parkovo upraveným vnútroblokom so susedným komplexom Portum. Pôvodný pozemok si rodina Trajterovcov rozdelila a Ister Tower, ktorý disponuje platným záväzným stanoviskom magistrátu a prebieha územné konanie, má Matúš Trajter.

Portum

Projekt bude tvoriť dvojica veží, pričom dominantná 115 metrov vysoká budova vyrastie priamo na križovatke ulíc Košická a Landererova. Projekt pripravuje tiež architektonická kancelária bývalého mestského poslanca Branislava Kaliského A1 ReSpect. Kaliský v súčasnosti pôsobí ako externý poradca ministra životného prostredia Jána Budaja. 

Masívny projekt už má kladné stanoviská Ministerstva životného prostredia (EIA) a Hlavného mesta SR Bratislavy aj právoplatné územné rozhodnutie. Investorom projektu je developerská spoločnosť TK Estate, spojená s aktivitami kontroverzného podnikateľa Mareka Trajtera, ktorý figuroval vo viacerých firmách s bratmi Diničovcami či Petrom Steinhübelom.

Rezidencia Bottova

Projekt, za ktorým stojí spoločnosť Development 5, už získal právoplatné stavebné povolenie. Developer by tak mohol už v najbližšom čase spustiť výstavbu dvojice veží, ktoré budú síce patriť k tým nižším v lokalite, ale čiastočne prispejú k rozbitiu stenového efektu. Veže budú mať 18 a 16 podlaží, pričom vyššia z nich bude mať 63 metrov. Projekt vypracoval tím architektov V. Alda, P. Dvořák, P. Jurášek, J. Sonlajtner a J. Obůrka z kancelárie City Work Architects, ktorá doteraz pôsobila najmä v domácej Českej republike. Podľa výpisu z Obchodného registra je od roku 2018 majiteľom firmy holandská spoločnosť Mint Group B.V., pričom predtým ju 10 rokov vlastnila luxemburská realitná skupina Quinlan Private. Konateľ Sebastien Dejanovski sa Rezidenciu Bottova podľa našich informácií snaží predať.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah

Páčil sa vám článok?