neprihlásený Štvrtok, 18. apríla 2024, dnes má meniny Valér
Všetky Android smartfóny začínajú detekovať zemetrasenia

Značky: AndroidGoogle

DSL.sk, 11.8.2020


Spoločnosť Google aktuálne oznámila pomerne zaujímavú ale zároveň netypickú novinku týkajúcu sa operačného systému Android, keď zrejme veľká väčšina Android smartfónov začne fungovať ako detektory zemetrasení, seizmometre, v rámci nového systému Android Earthquake Alerts System.

Moderné smartfóny sú vybavené akcelerometrami, ktoré detekujú zrýchlenie a vďaka tomu dokážu detekovať aj otrasy pri zemetraseniach.

Podľa Google dokážu detekovať silnejšie tzv. S vlny ale aj rýchlejšie a slabšie P vlny. Získané informácie potenciálne umožňujú upozorniť užívateľov na blížiace sa zemetrasenie, pričom samozrejme s väčšou vzdialenosťou od epicentra je to možné s väčším časovým predstihom.

Informácie z jedného telefónu zrejme nie sú dostatočne presné a spoľahlivé, telefóny budú dáta ale odosielať Google a spoločnosť bude spracovávať dáta z množstva Android telefónov za účelom spoľahlivej detekcie zemetrasení.

Dáta najskôr nebude Google používať na upozorňovanie užívateľov a bude ich zobrazovať iba pri hľadaniach vo svojom vyhľadávači keď budú užívatelia zisťovať či v ich oblasti nebolo zemetrasenie. Neskôr budú Android smartfóny evidentne na základe týchto dát upozorňovať užívateľov na blížiace sa zemetrasenie.

Oficiálne oznámenie viaceré detailné informácie neobsahuje a napríklad neinformuje ako sa funkčnosť dostane do existujúcich telefónov a ako je ju možné povoliť alebo zakázať.

Podľa oznámenia funkčnosť štartuje dnes a po detekcii zemetrasenia telefón informuje Google o detekcii spolu s približnou polohou. Podľa informácií Ars technica evidentne na základe informácií Google bude funkčnosť zabudovaná v softvéri Google Play Services prítomnom na všetkých Android smartfónoch s Google službami a aktualizovanom cez Google Play. Funkčnosť bude podporovaná na zariadeniach s Androidom 5.0 a vyšším.

Smartfón bude odosielať dáta o detekovaných zemetraseniach spoločnosti Google ak má telefón zapnuté presnejšie zisťovanie polohy pomocou tzv. lokalizačnej služby Google. To využíva okrem GPS aj informácie o mobilných základňových staniciach, WiFi a dáta z ďalších senzorov a Google pri zapnutí upozorňuje, že zbiera dáta na zlepšenie presnosti lokalizácie a lokalizačných služieb.


      Zdieľaj na Twitteri



Najnovšie články:

Špehovacie satelity SpaceX už snímkujú Zem, s vyšším rozlíšením ako doterajšie
Linux si na PC drží podiel 4%
AI výkon tohtoročnej generácie Intel CPU bude vyšší ako 100 teraops/s
Apple bude mať nový seriál o alternatívnom sovietskom vesmírnom programe, predĺžila For All Mankind
Pôsobivého dvojnohého robota Atlas nahradí úplne nová elektrická verzia
O2 spustilo predaj na diaľku. Namiesto eID sa fotí tvár a občiansky, nedá sa objednať eSIM ani predplatenka
Klon populárnej databázy Redis od Linux Foundation k dispozícii v prvej verzii
Helikoptéra na Marse bude zbierať dáta aj po strate komunikácie so Zemou
Vývoj pôsobivého dvojnohého robota prekvapivo končí
Spustená výrobca QLC flash pamäte s viac ako 200 vrstvami


Diskusia:
                               
 

To jo, keď sa mi bude strop sypať na hlavu a do toho mi telefón oznámi, že práve prebieha zemetrasenie, to bude strašne super. Ešte viac super, ako keď mi oznamuje, že je vonku pekne, alebo že prší, už ani nemusím pracne otáčať hlavu k oknu!
Odpovedať Známka: -3.7 Hodnotiť:
 

Pri dobrej implementacii to bude telefon vediet skor, takze ti ziska par sekund, aby si mohol skocit pod stol..
Odpovedať Známka: 8.8 Hodnotiť:
 

Za tych par sekund si akurat tak v duchu poviem ze "Zemetrasenie, tu? Zase drbe tomu telefonu..."
Odpovedať Známka: 9.1 Hodnotiť:
 

haha, presne tak! :D
Odpovedať Známka: 8.2 Hodnotiť:
 

Toto bude mať uplatnenie hlavne v Japonsku, kde sú zemetrasenia na dennom poriadku. Oni síce majú zamknuty varovaci systém, no nie je na škodu, keď tisíce mobilov zaznamenajú otrasy a behom pár sekúnd to pošlú všetkým v rádiuse 30km. Môže to zachrániť veľa životov, pretože za tých pár sekúnd zvládneš ísť medzi zárubne, pod stol, pripadne vybehnúť von z domu.
"veľká väčšina" pobavila
Odpovedať Známka: 8.8 Hodnotiť:
 

popripadne sa mozes zacat vlnit v tej istej frekvencii a vlastne splinies
Odpovedať Známka: 9.1 Hodnotiť:
 

Splynies s troskami domu?
Odpovedať Hodnotiť:
 

No a? Borovička detekuje zemetrasenia v niekoľkohodinovom predstihu a zachrána života idením pod stôl je dokonca priekazne automatická! Už sa dolaďuje len detekovanie false positive tými najväčšími odborníkmi.
Odpovedať Známka: 2.4 Hodnotiť:
 

Ale len ak máš zapnutý internet.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Len tak premyslam, co take zaujimave o mne gúgeľ este nevie.

Snad este nema zmaknute moje najtajnejsie myslienky online. Ale statisticky by mohol uz usudzovat na co a priblizne kedy myslievam podla spravania a mozno emocii.

Dufam, ze nie som na black liste, ked prispievam ma dslsk...
Odpovedať Známka: -2.5 Hodnotiť:
 

Neboj, pre Google si len kvapka v mori. Nezaujímas ani suseda, nie to ešte aby si bol v nejakom zozname. Premýšľať by za teba mala žena, ale ani tu nezaujímas.
Odpovedať Známka: -4.2 Hodnotiť:
 

Do kelu. A to som si myslel, jak som pre gugla statisticky dúlezity ... ale popravil si my myslienky, vdaka.

PS: ktora zena to ma rozmyslat ?
Odpovedať Známka: 4.5 Hodnotiť:
 

A to je práve omyl. Tak ako korporáciu zaujíma každý cent od každého potenciálneho zákazníka, tak isto sa google zaujíma o každého jedného človeka. Kto toto zatiaľ nepochopil, ten nikdy nebude "za vodou". Ale možno o teba sa nezaujíma ani sused ani žena.
Odpovedať Známka: 9.1 Hodnotiť:
 

Nastuduj si ako nacisti spolu s ibm dokazali zistit tvoj povod uz s dobovou technikou. Nikto nemal problem s tvojim povodom az prisli nacisti a zacali zistovat akeho povodu su tvoji stari rodicia na zaklade zaznamov z matrik. Zo dna na den sa z nezaujimaveho obcana stal nepriatrl statu. Porovnaj si to s dnesnymi moznostami...

Pridu dalsi trpaci ktorym sa nepaci ze si lavak, na dievcata, alebo si ofrflal vladou podporovanu hudobnu skupinu(alebo cokolvek ine..). Jeden maly query a maju zoznam 500 000 nepriatelov statu....
Odpovedať Známka: 8.5 Hodnotiť:
 

To je mozne ale netreba konspirovat.
Ked to pride spravia to oficialne rovnako ako cina kde uz ma kazdy obyvatel svoj profil a hodnotenie.
Odpovedať Známka: -2.7 Hodnotiť:
 

Sudruh ma insider info?
Odpovedať Hodnotiť:
 

Bol som na navsteve u znamych, Google sice nevie kde som presne bol, chcel po mne doplnenie casovej osi, ale isto vie kto tam bol. Vacsina telefonov s androidom ma zapnutu polohu a urcovanie polohy na zaklade wifi a bluetoth.
Myslim si, ze Google by bol schopny s tym co ma (a s tym co si je schopny zistit, ak zatial nema dane informacie) spustit obdobu Facebooku, s tym, ze pri spusteni by tato socialna siet mala miliardu (mozno dve) pouzivatelov a kazdy pouzivatel by mal vygenerovany profil s kratkym popisom v rodnom jazyku, s fotkami a zoznamom priatelov (ak by velmi chcel, tak by priatelov rozdelil rovno do skupin: rodina, priatelia, znami). Kazdy pouzivatel by mal rovno "olajkovane" oblubene stranky a bol by clenom komunit/skupin s obsahom, ktory ho zaujima.
Potom by len stacilo poslat pozvanky mailom, text pozvanky by bol prisposobeny osobnosti daneho cloveka.
Odpovedať Známka: 3.8 Hodnotiť:
 

90 percent ludi nepremysla co robi, preco robi. Google to robi a preto vie viac ako sam clovek,pre 90 pct.
Ak si niekto mysli ze je bezvyznamny na sledovanie, treba ist na demonstraciu proti americkym zakladniam. A potom si poziadat o viza do ameriky.
Google pozna cenu informacie a vie ich zbierat a aj pouzivat.
Odpovedať Známka: 7.1 Hodnotiť:
 

ty si prehliadol Google Plus?
Odpovedať Známka: 5.0 Hodnotiť:
 

Neprehliadol, ja som bol práve jeden z tých 10 ľudí, ktorí ho do posledného dňa aktívne používali pred tým ako ho zrušili :)
G+ sa tomu čo som napísal ani nepribližoval. Ku koncu, po facelifte, nefungovalo ani automatické dopĺňanie pri vyhľadávaní ľudí, ani tých ktorých som sledoval alebo mal v priateľoch.
Odpovedať Hodnotiť:
 

Myslis nieco ako Google plus, ktory pred par rokmi sami pochovali ??? :D :D
Odpovedať Hodnotiť:
 

..si bol na návšteve u známích, na rodinnej oslave, stretku priatelov - alebo na ilegálnej schodzi "podzemného hnutia odporu, teroristickej bunky, résistance skupiny...

kdo to vie, kdo to určí, vy-hodnotí ?


btw.nj, Darina, darinka :love: :
https://www.youtube.com/watch? v=FUUaF5hr7XI

https://www.youtube.com/ watch?v=WDEltCQZNMc
Odpovedať Hodnotiť:
 

V tom problém neni. Akurát že pri vešaní "Do Not Disturb" na dvere hotelovej izby sa nedobehne ďeveď pišišvorov pýtať, či to hosť myslí vážne a potom nestoja vo smenách za dverami, aby každých pätnásť minút klepali, že majú novú ponuku a či priekazne aj tak.
Odpovedať Známka: -2.0 Hodnotiť:
 

u6 sa teším na falošné alarmy. :-D
Odpovedať Hodnotiť:
 

jedna falošná detekcia ešte alarm nespustí, ale taký domov dôchodcov, kde má tretina obyvateľov parkinsona a odsúhlasia všetko, na čo sa ich mobil opýta... :-D
Odpovedať Hodnotiť:
 

Je to dobrá ponuka a každý majiteľ by si mal čidlo vo vlastnom záujme inštalovať.
Odpovedať Hodnotiť:
 

zavadzajuci nadpis clanku, ja ked som pouzival android, tak som nepouzival sluzby google ani aplikacie od google ale cisty android. Cistych androidov sa to netyka.
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

Všetky Android smartfóny s Google services začínajú detegovať zemetrasenia
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

;) ostanme pri krajsom a zauzivanejsom detekovat. Tak to lepsie sprocesuje moja počítačka a aj mne sa to lepšie číta. ;)
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

Samozrejme tomu mozes verit
Odpovedať Hodnotiť:
 

Samozrejme si to môžeš overiť keď si pozrieš git
Odpovedať Hodnotiť:
 

Dakujem USA obmedzenia pre Huawei :) No GPS, no EQ detection.
Odpovedať Hodnotiť:
 

Apple musí dorovnať túto možnosť na svojich zariadeniach a ešte predčit detekciu. Vždy to tak býva, že nejakú funkciu preberú a zdokonalia.
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

Nemusí. Apple nie je, kde je, kvôli tomu, že niečo zdokonaľuje, keď na to priekazne stači dať logo.
Odpovedať Známka: 7.1 Hodnotiť:
 

orange ma vypadok dns, minimalne na optike
Odpovedať Hodnotiť:
 

Aj mobilny net
Odpovedať Hodnotiť:
 

Bude to funkovať, android už má každý dekeš
Odpovedať Známka: 5.0 Hodnotiť:
 

detegovat
Odpovedať Hodnotiť:

Pridať komentár