Českej skupine ČEZ sa darilo, navýšila čistý zisk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Elektrina
Foto: ilustračné, Getty images

Čistý zisk skupiny ČEZ v prvom polroku 2020 medziročne vzrástol o 1,3 mld. na 14,7 mld. CZK. Prevádzkový zisk pred odpismi (EBITDA) sa zvýšil o 11 % na 38,7 mld. CZK. Pandémia COVID-19 mala na hospodársky výsledok relatívne obmedzený dopad, uviedla skupina v utorok v tlačovej správe.

Rast cien elektriny a pandémia

K zvýšeniu zisku podľa firmy prispel najmä rast cien elektriny vyrobenej v Českej republike, a to vďaka viacročnému predpredaju na veľkoobchodnom trhu v Nemecku. Pozitívny vplyv mali aj zisky z obchodovania s komoditami. Pandémia koronavírusu ovplyvňuje hospodárenie menej, než sa predpokladalo v máji.

„Negatívny dopad na celoročný zisk očakávame vo výške menej ako 3 mld. CZK. Oproti tomu sa nám darí ďalej navyšovať zisky z obchodovania s komoditami a obmedzovať stále náklady. Preto mierne navyšujeme očakávaný zisk pred odpismi (EBITDA) za tento rok na úroveň 62 až 64 mld. CZK,“ uviedol generálny riaditeľ ČEZ Daniel Beneš. Celoročný očakávaný čistý zisk očistený o mimoriadne vplyvy spoločnosť navyšuje na úroveň 21 až 23 mld. CZK. Predchádzajúci odhad bol v rozpätí 21 až 23 mld. Kč.

Spotreba elektriny

Spotreba elektriny na distribučnom území spoločnosti ČEZ Distribuce počas prvého polroka najmä pod vplyvom pandémie medziročne poklesla o päť percent. Spotreba veľkých podnikov bola nižšia o 9,7 %, spotreba domácností, naopak, vzrástla o 4,2 %. V druhom štvrťroku spotreba medziročne klesla o 10,7 %.

Akcie ČEZ zareagovali na oznámenie výsledkov rastom, dopoludnia si pripisovali 1,5 %. Za uplynulý mesiac sú však nižšie, a to zhruba o jedno percento. „Celkový verdikt trhu je striedmy a triezvy, bez toho či onoho hodnotiaceho znamienka,“ uviedol hlavný ekonóm Czech Fund Lukáš Kovanda.

„To, že ČEZ zlepší svoj výhľad pre tento rok, tak v oblasti hrubého prevádzkového zisku, ako aj zisku čistého, trh viac-menej očakával, takže v kurze akcií je už dnes potvrdený relatívne priaznivý vývoj do značnej miery započítaný,“ dodal analytik.

(1 EUR = 26,183 CZK)

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie ČEZ Slovensko