Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KORONAVÍRUS Konečne dobré správy? Minimá z apríla máme za sebou a export sa ekonomicky spamätáva!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com, TASR - Henrich Mišovič)

BRATISLAVA - Zatiaľ čo čísla nových infikovaných koronavírusom v poslednom období postupne naberajú na intenzite, slovenskej ekonomike sa podarilo zrejme nateraz zažehnať historický prepad vývozu (exportu), ktorý nastal v apríli tohto roka po uplatnení razantných nariadení v dôsledku pandémie. Z júnových čísel je totiž evidentné, že ekonomika sa v tomto smere postupne spamätala na "predkorónovú situáciu".

S číslami prišiel štatistický úrad. Kým prepad vývozu v apríli predstavoval pokles až -45,3 percenta, v júni sa Slovensko medziročne dostalo na číslo -1,2 percenta, čo predstavuje hodnotu takmer identickú s číslo z januára 2020, teda v období, keď na Slovensku ešte nebol zaznamenaný ani jeden prípad nového koronavírusu. "V júni 2020 dosiahol celkový vývoz tovaru hodnotu 6 396,2 mil. eur pri medziročnom poklese o 1,2 %. Celkový dovoz tovaru sa znížil o 8,9 % na 5 686,3 mil. eur. Saldo zahraničného obchodu bolo aktívne v objeme 709,9 mil. eur (o 480,2  mil. eur vyššie ako v rovnakom období minulého roku)," píše štatitstický úrad v správe.

KORONAVÍRUS Konečne dobré správy?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: štatistický urad Sr)

Ozdravovací proces

Situácia sa pochopiteľne dotkla aj dovozu (importu), ktorý za minulým rokom zaostáva o takmer 9 percent, no aj tu je badateľný značný rast. Keďže je Slovensko závislé hlavne na vývoze automobilov, kríza do značnej miery ochromila tento priemysel a krajina tak ostala takmer s vysokým prebytkom, ktorý takmer dosiahol 710 miliónov eur. "Za január až jún 2020 sa v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku znížil celkový vývoz tovaru o 17,1 % na 33 756,1 mil. eur a celkový dovoz o 15,6 % na 33 570,2 mil. eur. Saldo zahraničného obchodu bolo aktívne v objeme 185,9 mil. eur (o 730,9 mil. eur nižšie ako v rovnakom období minulého roku)," pokračuje štatistický úrad.

KORONAVÍRUS Konečne dobré správy?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

Vedú stroje a prepravné zariadenia

"Najviac obchodovaná trieda SITC v zahraničnom obchode SR boli stroje a prepravné zariadenia s podielom 61,2 % na celkovom vývoze a 48,6 % na celkovom dovoze," vyjadril sa úrad. V princípe teda možno konštatovať, že vývoz (export) dosahuje najlepšie výsledky od februára. V ňom totiž naposledy zaznamenal nárast. V júni však nastal zmieňovaný prebytok, ktorý pozdvihol obchodnú bilanciu. Za prvý polrok sa teda dostala do zisku až 185,9 milióna eur. Kým za toto obdobie medziročne vývoz klesol o 17,1 percenta, v prípade importu bol pokles nižší - o 15,6 percenta.

Viac o téme: EkonomikaKrízaExportImportKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu