Na korone zarobili viac ako na Vianoce. Pre internetové obchody je práve koniec roka najsilnejším obdobím predaja. No šéf Amazonu Jeff Bezos potvrdil, že v druhom štvrťroku zaznamenali rekordný nárast predaja, vyšší než pred vianočnými sviatkami.

Server qz.com (QUARTZ) informoval, že počas troch posledných mesiacov – do 30. júna, keď bola väčšina Ameriky zablokovaná kvôli pandémii Covid-19, Amazon predal tovar za viac než 50 miliárd dolárov. To je o 40 percent viac než za rovnaké obdobie minulého roka.

Celkové tržby, ktoré predstavujú predaje cez všetky kanály, narástli na 88,9 miliardy, čo je vysoko nad prognózami vo výške 81,6 miliardy dolárov.

Finančný riaditeľ spoločnosti Brian Olsavsky uviedol, že také prekonanie tržieb je „neslýchané“. Očakáva však zároveň, že v nasledujúcom štvrťroku tento rekord ešte prekonajú. Čisté tržby majú podľa neho dosiahnuť 87 až 93 miliárd dolárov. To by znamenalo medziročný nárast o 24 až 33 percent.

Amazon zaznamenal aj nárast predaja potravín, v druhom kvartáli sa medziročne strojnásobil a kapacita takéhoto druhu dodávok sa zvýšila o viac ako 160 percent.

Spoločnosť však mala problém s vybavovaním rastúceho počtu objednávok kvôli výpadkom v logistike a dodávateľských reťazcoch, keďže mnohé trasy boli zablokované.

Dodávky tovaru meškali. „Jednodenná a dvojdenná preprava tovaru sa od tej doby trochu zotavila, ale keď sa niečo stane, bude pravdepodobne znovu zaostávať,“ predpokladá B. Olsavsky.