Main Content

Letný koktail: Bayern favoritom Ligy majstrov, Slovan v nej musí postúpiť

nedeľa, 9. august 2020 15:40 | Autor: Filip Chudý

Bayern Mníchov
Bayern Mníchov | zdroj: TASR

Riešiť starú a novú sezónu súčasne? To je novinka tejto doby. Pozreli sme sa teda na to, ako by mohla dopadnúť dohrávka európskeho ročníka a zároveň vstup do nového.

Komentár Filipa Chudého

Pri pohľade na termínový kalendár bolo už dlhšie jasné, že nás čaká zvláštne obdobie. Najlepšie si to však uvedomíte až vtedy, keď to zažívate.

Recept na poriadne namixovaný letný koktail vyzerá asi takto. Do dohrávky európskych pohárov namiešate zhustený začiatok domácich súťaží a popritom sledujte žreb novej pohárovej sezóny, ktorá klope na dvere. A začnete si ju vychutnávať ešte skôr, ako dopijete ten najlukratívnejší nápoj z ušatého pohára.

To je výsledok zbytočnej paniky, ktorá sa šírila na jar. Futbal sa mohol hrať za súčasných sprísnených podmienok oveľa skôr. Veď teraz aspoň na Slovensku máme vyššie korona čísla, ako vtedy, keď sa hrať kvôli nim ešte nemohlo a rušili sa súťaže. Ale radšej to nechajme tak, lebo si niekto vysoko postavený možno uvedomí, že to nedáva logiku a prídu ďalšie zbytočné zákazy.

Poďme si radšej vychutnať rozhodujúce bitky v Lige majstrov (LM) a Európskej lige (EL). Na záverečných turnajoch v Portugalsku a Nemecku sa môže stať naozaj všetko. Hrá sa totiž len na jeden zápas, čiže aj totálny outsider môže byť víťazom. Povedať preto, že Atalanta, Lyon, Bazilej či Kodaň sú len do počtu, by bolo chybou.

Každý môže vyhrať, ale favoriti sú aj tak zrejmí. V LM vyzerá najlepšie zo všetkých Bayern Mníchov. Lenže vo štvrťfinále naňho čaká v súboji gigantov Barcelona a v pavúku má ďalej Manchester City a Lyon. Ťažké prekážky, ale odhoďme na chvíľu diplomatické frázy. Ak nemecký šampión nebude mať zlý deň, resp. súper extra vydarený, musí sa dostať do finále. Barca si za túto sezónu nezaslúži nič, Cityzens nemajú po známej kauze v LM čo robiť a Lyon už mal proti Juventusu viac šťastia a rozhodcovskej priazne ako umenia. Futbalovo spravodlivé bude jedine to, ak z toho kvarteta bude vo finále Bayern.

Z druhej časti pavúka sa určite do finále dostane klub, ktorý ušatú trofej ešte nevyhral. Atletico Madrid v ňom bolo už trikrát neúspešné, zvyšné trio sa tak ďaleko ešte nedostalo. Z morálneho hľadiska by si finále najviac zaslúžili práve zverenci Diega Simeoneho, ba možno aj celkový triumf. Veď kto má v ostatných rokoch v LM také dobré výsledky a zároveň nevyhral trofej? Už nikto iný!

PSG má síce papierovo najvyššie šance na finále, ale kto túži po tom, aby triumfovali katarské miliardy? Lipsko tiež nemá vo fanúšikovskej obci rešpektovanú minulosť, ale zas treba uznať, že projekt červených býkov aspoň dáva zmysel a nie je umelo tlačený peniazmi. Výbornú prácu odviedla Atalanta, nutno však povedať, že už v skupine pri nej stáli všetci svätí. Paradoxne, z tohto kvarteta takmer určite nevzíde favorit finále, ale často sa stáva to, že z papierovo sladšej vetvy pavúka sa zrodí víťaz.

V EL sú tiež dve papierovo odlišné vetvy. Z kvarteta Wolverhampton/Sevilla – Manchester United/Kodaň by sa mala zrejme presadiť pohárová skúsenosť. Čiže Sevilla alebo Manchester sa priblížia k ďalšiemu triumfu v druhej najprestížnejšej súťaži a možno práve súboj medzi nimi určí šampióna.

Z druhej polovice pavúka sa podľa papierových prognóz očakáva postup do finále od Interu Miláno, hoci Bayer Leverkusen má na to, aby ho vyradil už vo štvrťfinále. Kde sa však dvaja bijú, často vyhráva tretí. Aj keď sa o Šachtare Doneck hovorí málo, tento klub je určite schopný nielen postúpiť do finále, ale dokonca celú súťaž vyhrať, viď rok 2009. Pozor si treba dať aj na Bazilej. V každom prípade sa máme na čo tešiť.

Krátkym pohľadom sa pozrime aj na Slovensko. V lige nemalo čo prekvapiť, keďže sa išlo prakticky bez prestávky. Oveľa dôležitejšie však bude vystúpenie našich klubov v pohárovej Európe. Slovan dostal zo zúženého menoslovu KÍ Klaksvík, čiže najslabšieho možného súpera. Nepotešilo len to, že by mal cestovať na Faerské ostrovy. V každom prípade, niet čo riešiť, „belasí“ musia postúpiť. Zvyšné naše kluby dopadnú, čo sa týka žrebu, zrejme horšie, keďže sú nenasadené. Ale to neznamená, že nebudeme od nich očakávať postupy. Práve naopak, inak sa nikdy dopredu nepohneme.