Volajú ho Nostradamus a 36 rokov sa nepomýlil: Profesor opäť tipol víťaza prezidentských volieb v USA

  • Profesor na základe svojho modelu, ktorý nazýva Kľúče k Bielemu domu, predpovedá víťaza prezidentských volieb v USA
  • Zatiaľ sa nepomýlil ani raz. Tohtoročného víťaza volieb odhalil vo videu New York Times
Trump Biden
TASR/AP, Marcio Jose Sanchez,Evan Vucci
  • Profesor na základe svojho modelu, ktorý nazýva Kľúče k Bielemu domu, predpovedá víťaza prezidentských volieb v USA
  • Zatiaľ sa nepomýlil ani raz. Tohtoročného víťaza volieb odhalil vo videu New York Times

Volajú ho Nostradamus prezidentských volieb. Americký profesor histórie Allan Lichtman správne predpovedal výsledky prezidentských volieb od roku 1984, pričom sa ani raz nepomýlil na rozdiel od volebných prieskumov (za omyl sa dá považovať len predpoveď výhry Al Gora, ktorý síce vyhral populárne hlasovanie, celkové voľby prehral, poz. red.). V minulosti predpovedal Trumpove víťazstvo, teraz naopak, vo videu od New York Times predpovedá jeho prehru.

Celoštátne volebné prieskumy USA  tiež jasne favorizujú bývalého prezidenta Joe Bidena, ktorý vedie v niektorých prieskumoch až o 10 percentuálnych bodov. V poslednom prieskume od IPSOS/REUTERS z tretieho augusta Joe Biden vedie v pomere 48 % ku 38 %, informovala o tom CNN.

Volebné prieskumy sa už v minulosti mýlili. Prieskum z 8. až 14. augusta 2016 od NBC News/SurveyMonkey favorizoval prezidentskú kandidátku za demokratov Hillary Clinton. Bývala ministerka zahraničia vtedy viedla o deväť percentuálnych bodov, no nakoniec voľby prehrala, i keď mala o tri milióny hlasov viac.

„Odborníci na prieskumy a výskumníci pokrývajú voľby, akoby to boli dostihy,“ uviedol Lichtman vo videu od Times. „Ale história nám hovorí, že voliči sa nedajú oklamať trikmi kampane. Voliči volia pragmaticky podľa toho, do akej miery  sa darí vládnej strane, ktorá „drží“ Biely dom.“

zdroj: TASR/AP, Marcio Jose Sanchez,Evan Vucci

Model pracuje s trinástimi otázkami

Allan Lichtman zostavuje svoj predpovedný model netradične, nepoužíva žiadne predvolebné prieskumy ani demografické dáta.

Model funguje na základe trinástich otázok, ktoré nazýva Kľúče k Bielemu domu. Otázky sa dotýkajú skôr spokojnosti voličov s vládnou stranou a administratívou, len dve otázky sa dotýkajú osobností kandidátov samotných. Jeho fungovanie vysvetlil profesor v knihe s rovnakým názvom Kľúče od Bieleho domu.

Na otázky sa odpovedá, či je to pravda alebo nie. Vždy sa v otázkach objavuje strana súčasného prezidenta.

Prvá otázka je napríklad o mandáte strany: „Po voľbách do snemovne reprezentantov má úradujúca strana v snemovni viac kresiel ako po prechádzajúcich voľbách.“ Nepravda. Keďže Trump je kandidát za republikánsku stranu, porovnávajú sa republikáni a tí o časť svojich kresiel prišli v roku 2018.

Trump ide tvrdo po Číne a chce zakázať TikTok. Zuckerberg prekvapuje: Je to absolútne zlý krok

Ďalšie otázky sa týkajú napríklad ekonomiky za výkonu súčasného prezidenta, či existuje kandidát tretích strán, či administratíva úradujúceho prezidenta čelila nejakému škandálu alebo nepokojom. Ak sa aspoň na šesť otázok odpovie nepravda, kandidát úradujúcej strany prehrá.

Lichtman odpovedal vo videu na sedem otázok ako nepravda, čiže jeho predvolebný model predpovedá výhru Bidena. No zároveň dodal, že sa môže mýliť. „Sú tu sily, ktoré zasahujú mimo kľúčov,“ dodal profesor, pričom vymenoval potenciálne snahy o potlačenie voličov, možné zasahovanie Ruska do volieb v roku 2020 a ďalšie.

Zdroje: New York Times, CNN, NBC News, USA Today

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá