Milióny ľudí bez práce a desiatky miliónov ďalších pracujúcich z domu sa v období pandémie, takpovediac, prilepili na obrazovky. Od marca tohto roka, kedy sa hrozba šírenia nákazy naplno rozvinula, stúplo streamovanie až o 20 percent, nehovoriac o hraní počítačových hier, surfovaní na sociálnych sieťach či úplne klasickom sledovaní televízie.

LED svetlo vyžarované z väčšiny obrazoviek však vystavuje ľudské oči vysokej úrovni „modrého svetla“, ktoré môže narušiť spánkové vzorce a viesť k „syndrómu počítačového videnia“. Ten je podľa očného lekára Roberta Weinstocka spojený s bolesťami hlavy a neprimeraným namáhaním očí. Uviedol to pre Bloomberg News.

A hoci uznáva, že pre ľudí môže byť ťažké znížiť množstvo času, ktorý v súčasnosti trávia pred obrazovkami, existuje niekoľko spôsobov, ako to robiť bezpečnejšie.

Treba sa chrániť

Radí investovať do krytov obrazovky, ktoré odfiltrujú intenzívnejšie svetlo z prenosných počítačov a telefónov, rovnako tak, samozrejme, môžete kedykoľvek znížiť jas obrazovky alebo občas od nej odvrátiť zrak minimálne na 20 sekúnd.

Podľa analýzy softvérovej spoločnosti RescueTime na vzorke 14 000 respondentov uskutočnenej v prvých mesiacoch pandemických obmedzení , ľudia denne strávili na stolných zariadeniach takmer o hodinu viac. Čas trávený videohovormi stúpol o 350 percent, sociálne médiá sa využívali až o 200 percent viac, zábavnými platformami ako Netflix a YouTube sme zaháňali nudu až o 200 percent dlhšie.

„Hovorí sa, že stúpajúci príliv dvíha všetky lode, a to je aj prípad televíznych a digitálnych médií so žiariacou obrazovkou,“ napísal Peter Katsingris, viceprezident v marketingovej spoločnosti Nielsen.

Vystavenie sa modrému svetlu pred spaním môže sťažiť spánok, pravdepodobne pre potlačenie produkcie melatonínu. Platí to najmä pre zariadenia v bezprostrednej blízkosti, ako sú notebooky a mobilné telefóny. Problémom môže byť aj tzv. suché oko.

Určite si termíny

Klinika Mayo navrhuje zvlhčovať vzduch, robiť si prestávky počas dlhšie trvajúcich úloh, umiestniť obrazovku počítača pod úroveň očí, resp. používať umelé slzy.

Podľa Adama Altera, autora knihy „Neodolateľný: Vzostup návykovej technológie a biznis, ktorý nás udržiava v spojení“, je najlepším spôsobom, ako skrátiť čas pred obrazovkou, určiť si termíny. To môže znamenať, že napríklad telefón počas večere vložíte do uzamknutej zásuvky, vypnete ho hodinu pred spaním alebo ho počas víkendu prepnete do režimu lietadla.

„Kľúčom je zamyslieť sa nad vzdialenosťou medzi nami a našimi telefónmi,“ uzavrel odborník.