Spojené štáty v piatok oznámili, že posielajú Libanonu po obrovskom výbuchu v prístave v Bejrúte okamžitú pomoc za 15 miliónov dolárov, a to potraviny a lieky. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

„Stojíme pri ľude Libanonu, ktorý v týchto ťažkých časoch žiada pomoc a zodpovednosť,“ uviedla Agentúra USA pre medzinárodný rozvoj (USAID) vo vyhlásení. Armáda USA doručila prvú dodávku pomoci už vo štvrtok, keď lietadlo C-17 vzlietlo z Kataru s potravinami, vodou a liekmi.

APOKALYPTICKÉ FOTO V Bejrúte explodovali tony vysoko výbušného priemyselného hnojiva.
Neprehliadnite

Počet obetí ničivých výbuchov v Libanonskom Bejrúte stúpol na 149

Obrovská explózia zabila v utorok 4. augusta vyše 150 ľudí, zranila okolo 5-tisíc osôb a zničila aj najväčšiu libanonskú sýpku na obilie. To prehĺbilo obavy z nedostatku chleba v krajine, ktorej ekonomika sa už aj tak prudko prepadala.

USAID uviedla, že okrem tejto pomoci poskytli USA Libanonu aj 41,6 milióna dolárov na zvládnutie krízy s ochorením COVID-19 spôsobeným novým koronavírusom.

Spojené štáty však pred výbuchom vyjadrili pochybnosti nad záchranným balíkom Medzinárodného menového fondu (MMF) pre Libanon, pričom Washington robil nátlak na Bejrút, aby vytlačil mimo diania Hizballáh, proiránske milície a politickú stranu.