Denník N

Bratislava reaguje na nárast prípadov, zavádza COVID semafor, ktorý určí obmedzenia verejných podujatí a pohybu

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Hlavné mesto je momentálne v zelenej fáze epidémie a sústreďuje sa na prevenciu koronavírusu.

Vo štvrtok pribudlo na Slovensku ďalších 43 pozitívnych prípadov nákazy koronavírusom a jedno úmrtie – najnovšou obeťou koronavírusu je 78-ročná pacientka z prešovskej nemocnice. Počet obetí tak stúpol na 31.

Najviac nových prípadov pribudlo za štvrtok v Bratislavskom kraji (15 pozitívnych testov). Podľa bratislavského regionálneho úradu verejného zdravotníctva situácia v bratislavskej župe zatiaľ nie je kritická a nie je potrebné zavádzať nové bezpečnostné opatrenia.

„Epidemiologickú situáciu v Bratislavskom kraji intenzívne sledujeme. Keďže sú nové pozitívne prípady ochorenia na nový koronavírus rozptýlené v rámci celého Bratislavského kraja, ako aj vzhľadom na ich nízky počet nie je zatiaľ potrebné prijímať plošne nové protiepidemické opatrenia. V prípade významnejšieho zhoršenia epidemiologickej situácie však môžu byť prijaté ďalšie protiepidemické opatrenia v súčinnosti s orgánmi krízového riadenia,“ vysvetľuje hovorkyňa RÚVZ Bratislava Katarína Nosálová.

Medzi novými prípadmi z Bratislavského kraja evidujú hygienici aj ľudí, ktorí sa vrátili zo zahraničia – ide o dve osoby zo Srbska a jednu osobu z Ukrajiny. Medzi pozitívnymi sú aj Slováci, ktorí sa vrátili z dovoleniek v Chorvátsku, Španielsku, Spojených arabských emirátoch a v Egypte.

Ďalšie osoby sa stretli s nakazenými, u ktorých sa koronavírus potvrdil už skôr, traja nemajú vedomosť o tom, že sa mohli stretnúť s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19. „Všetky tieto osoby majú nariadenú domácu karanténu, zaisťujeme ich úzke kontakty v rámci rodiny i pracovného kolektívu s cieľom zamedziť ďalšie možné šírenie tohto ochorenia v Bratislavskom kraji,“ uviedol regionálny úrad verejného zdravotníctva.

Foto N – Vladimír Šimíček

COVID semafor

Kedy je nárast počtu prípadov v meste ešte v rámci normy a kedy je už, naopak, alarmujúci a je potrebné sprísniť opatrenia?

Bratislavský magistrát v spolupráci s epidemiológom Martinom Pavelkom vytvorili takzvaný COVID semafor

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie