Obžerstvo naše každodenné. Toto sa stane s tvojím telom, keď sa neovládneš a „prežerieš sa“

  • Prejedanie sa má svoje historické korene, no je s nami aj v modernom svete
  • Vedci z anglickej University of Bath zistili, ako reaguje tvoje telo, keď sa preješ
  • Závažné zmeny hrozia až po 24 hodinách nadmernej konzumácie jedla
  • Prejedanie sa má svoje historické korene, no je s nami aj v modernom svete
  • Vedci z anglickej University of Bath zistili, ako reaguje tvoje telo, keď sa preješ
  • Závažné zmeny hrozia až po 24 hodinách nadmernej konzumácie jedla

V priebehu roka sa stretávame s rôznymi udalosťami, ku ktorým patrí štedrá hostina. Vianoce, Veľká noc, no aj obyčajná oslava jubilea, narodenín či letná grilovačka s priateľmi. Tieto udalosti nás vyvádzajú z bežných stravovacích chodníčkov, zvykneme na nich zjesť viac, ako si naše telo v skutočnosti pýta, rovnako aj ťažšie stráviteľné jedlá.

Mnohé štúdie sa zaoberajú problematikou civilizačných chorôb v spojitosti s dlhodobým prejedaním sa, no vedci z University of Bath sa tentokrát zamerali na zmeny v tele človeka spôsobené bezprostredne po prejedení, toto sú ich výsledky.

Čo spôsobuje prejedanie sa

Pri štúdii zaoberajúcej sa dlhodobým prejedaním sa boli zistené metabolické zmeny ako zvýšený krvný tlak a srdcový tep, ktoré pri kontinuálnom nadmernom príjme kalórií môžu viesť k závažným kardiovaskulárnym problémom a k infarktu miokardu.

Okrem nich sú zvýšené aj hladiny vylučovania endokrynných žliaz vrátane inzulínu, ktorý je do tela vylúčený vo väčšom množstve, aby „bojoval“ proti nadmernému obsahu cukru v krvi. Vďaka spomenutým zmenám sú častými ochoreniami okrem kardiovaskulárnych problémov aj diabetes a obezita, informuje portál Science Alert.

 

zdroj: Unsplash/ Pinar Kucuk

Koľko dokáže zjesť zdravý človek

Vedci z University od Bath skúmali vplyvy prejedenia sa už po prvom raze. Test bol vykonaný na vzorke 17. zdravých jedincoch v rozmedzí 22 až 37 rokov. V prvej fáze testovania boli ľudia vyzvaní k tomu, aby konzumovali iba do pocitu plnosti, pričom sa potvrdil priemerný príjem kalórií v množstve cca 1 500 kalórií, čo predstavuje jedna celá pizza.

V druhej fáze testovania vedúci výskumu vyzvali ľudí ku konzumácii jedla až do absolútneho naplnenia, a teda pocitu, kedy už viac skonzumovať nemôžu. Tento experiment potvrdzuje teóriu, že pocit uspokojenia a dostatočného najedenia sa začína pri naplnení polovice obsahu žalúdka. Výsledkom množstva skonzumovaných kalórií bolo 3 000, v niektorých prípadoch až 4 800 kalórií, čo sa rovná 2,5 pizzám.

Čo sa s telom stalo po prejedení sa

Bezprostredne po prejedení sa vedci merali reakcie metabolizmu po dobu štyroch hodín. Výsledkom bola zvýšená srdcová aktivita, zvýšený krvný tlak, taktiež množstvo hormónov vylúčených do tela participanta, čo sa týkalo hlavne inzulínu prítomného pre zvýšený príjem cukru z potravín. Prekvapujúcim výsledkom bola hladina cukru, ktorá sa rapídne nezvýšila, rovnako hladina tuku v testovaných vzorkách krvi.

Massai kmeň Afrika
zdroj: Unsplash/Dominique Cottin

Taktiež pociťovali testovaní po prejedení sa únavu, ospalosť a spomalené reakcie. Vedci neobjavili žiaden zásadný dopad na organizmus človeka po jednom prejedení sa, no ďalšia zo štúdií upozorňuje, že trvalé zmeny v metabolizme síce po jednom prejedení nenastanú, no prídu po 24 hodinách prejedania sa, čo môže byť častý prípad rôznych kultúrnych a náboženských ceremónií a slávností.

Ľudské telo je (ne)dokonalý stroj

Metabolizmus zdravého človeka je schopný reagovať na vzniknuté stresové situácie, ako je aj reakcia na nadmerný príjem potravy. Telo vtedy promptne upraví hladiny viacerých hormónov, najjednoduchšie je to demonštrovateľné na hladine inzulínu, ktorý sa priamo podieľa na štiepení prijatých cukrov.

Slovensko pripravuje plán na druhú vlnu pandémie. Rúška máme, základ by bol

Pri dlhotrvajúcom prejedaní sa, t.j. už 24 hodín, sa môže krehká rovnováha metabolizmu poškodiť a telo stratí funkciu správne reagovať, nakoľko sa v stresovej reakcii už nachádza, čomu nasvedčuje zvýšený tlak, tep a podobne.

Je to súčasťou histórie

Reakcie nášho metabolizmu sú vytvorené evolúciou. V mnohých prípadoch sa v minulosti ľudia potýkali s obdobiami blahobytu a hladomoru, na základe čoho je naše telo do určitej miery schopné zvládnuť zvýšenú záťaž, či naopak hlad. Extrémnym príkladom zámerného nadbytočného príjmu potravy je vykrmovací festival Guru Walla, ktorý organizuje kmeň Massa.

Hlavnou úlohou je prijať čo najviac jedla, a tým čo možno najviac zvýšiť svoju telesnú hmotnosť. Členovia festivalu dokážu za dva mesiace neustáleho jedenia pribrať na váhe až 11 kg. 

Zdroje: Academic, Science Alert, Wiley Online Library, Cambridge, Mdpi

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá