Hypotekárny trh sa po odznení najprísnejších opatrení proti šíreniu koronavírusu vracia znovu do normálu. A aj banky začínajú aktívnejšie bojovať o zákazníkov.

Najnovšie sa do súboja zapojila Prima banka. Neznížila úrokové sadzby, ale zaviedla novú viazanosť. Podľa informácií Finančného kompasu má po novom v ponuke aj fixáciu na sedem rokov s úrokovou sadzbou jedno percento. Doteraz núkala maximálne päťročnú viazanosť úrokovej sadzby.

Ceny nehnuteľností sa dostali na rekordné úrovne, ale vďaka poklesu úrokov platia dlžníci nižšie splátky ako pred desiatimi rokmi
Neprehliadnite

Byty sú rekordne drahé, ich kúpa na hypotéku je však dostupnejšia

Kým pred poklesom úrokových sadzieb ľudia volili najmä najkratšie viazanosti, pretože boli zvyknutí, že úrokové sadzby idú postupne dole, čo sa odrážalo na ich nižšej splátke, v posledných rokoch sa výrazne viac zaujímali o trojročné a päťročné fixácie. Analytici už pred pár rokmi predpokladali, že úrokové sadzby dosiahli svoje dno, dlžníci si tak svoj nízky úrok chceli zabezpečiť na dlhší čas.

Nový hit: dlhšia viazanosť úroku

V druhej polovici minulého roka začali finančné domy výraznejšie zlacňovať aj sadzby na dlhších viazanostiach. Priekopníkom bola UniCredit Bank, ktorá vlani v júli znížila úrokovú sadzbu pri desaťročnej viazanosti na 1,19 percenta. Začiatkom septembra sadzbu siahla až na 0,89 percenta.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa