Libanonský prezident Michel Aún v piatok uviedol, že príčina utorkových výbuchov v prístave v Bejrúte zatiaľ nie je stanovená. Dodal však, že jednou z hypotéz je aj zásah zvonku, raketou či bombou. Aún súčasne spresnil, že zvažuje aj možnosť, že výbuch bol dôsledkom nedbanlivosti alebo nešťastnej náhody.

Agentúra Reuters pripomenula, že už bezprostredne po tragédií Aún i ďalší vysokopostavení činitelia hovorili o nedbanlivosti pri skladovaní vysoko výbušného materiálu v hangároch v prístave, čo malo v utorok za následok ničivé výbuchy. Podľa Reuters hypotézu, že výbuchy v Bejrúte mohol spôsobiť aj útok, nevylučujú ani Spojené štáty. Izrael, ktorý s Libanonom viedol niekoľko vojen, už predtým poprel, že by mal s výbuchmi v bejrútskom prístave niečo spoločné.

Aún v piatok na stretnutí s novinármi pripomenul, že vo štvrtok požiadal francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, aby jeho krajina poskytla družicové snímky z miesta explózií. Aún spresnil, že Macron mu takéto záznamy prisľúbil. Libanonský prezident súčasne vyhlásil, že ak ich Francúzsko neposkytne, Libanon ich bude žiadať od „iných strán". 

JB 18 Bejrút - Dym stúpa ulicou po explózii v Bejrúte 4. augusta 2020. Libanonskou metropolou Bejrút otriasli v utorok dva mohutné výbuchy, zranenia utrpeli desiatky ľudí, informovala agentúra AFP. Výbuchy hlásili z prístavu, bolo ich počuť vo veľkých častiach mesta. Tlaková vlna rozbila sklá na oknách budov a nad mestom sa vzniesol veľký oblak dymu.    K výbuchom, ktorých príčina nebola bezprostredne známa, došlo v rušnej štvrti Hamrá. Libanonské médiá zverejnili snímky ľudí uväznených v troská
Neprehliadnite

Dusičnan amónny, ktorý vraj vybuchol v Bejrúte, pochádzal z ruskej lode

Vysvetlil ešte, že výbuch sa vyšetruje v troch rovinách: v prvom rade sa zisťuje, ako sa výbušný materiál do prístavu dostal a ako tam bol skladovaný a či bola explózia dôsledkom nedbanlivosti alebo dielom náhody a posudzuje sa aj možnosť, že mohlo ísť „o vonkajší zásah - raketovou strelou, bombou alebo iným prostriedkom". Podľa agentúry Reuters sa pátranie po osobách nezvestných od výbuchov v prístave zintenzívnilo.