„Európsky Havaj“ je rajom pre Slovákov, všetko je tam skoro zadarmo. Nikdy sa na Azoroch nebudeš nudiť

  • Lukáš Chovan cestuje už od strednej školy, najnovšie navštívil Azorské ostrovy
  • Prezradil, že Azory sú európskym Havajom, kde sa nebude nudiť ani ten najnáročnejší turista či dovolenkár
  • Pre portál Letenky za babku vyhľadáva najlacnejšie lety a ubytovania, mesačne vraj vie zarobiť aj 1 000 eur
lukáš chovan
screenshot YouTube/Startitup
  • Lukáš Chovan cestuje už od strednej školy, najnovšie navštívil Azorské ostrovy
  • Prezradil, že Azory sú európskym Havajom, kde sa nebude nudiť ani ten najnáročnejší turista či dovolenkár
  • Pre portál Letenky za babku vyhľadáva najlacnejšie lety a ubytovania, mesačne vraj vie zarobiť aj 1 000 eur

Lukáš Chovan sa už od strednej školy živí pridávaním typov na letenky a lacné ubytovanie pre portál Letenky za babku, čo je najväčší slovenský cestovateľský portál. Snaží sa ukázať ľuďom, že sa dá cestovať lacno, i keď ich upozorňuje na to, že lacná letenka by nemala byť dôvodom na vycestovanie. 

Možno niektorých prekvapí fakt, že Lukáš má 20 rokov a precestoval už 43 krajín. Cestovanie je preňho pozitívnou drogou. Každý výlet ho o niečo nové obohatí a dáva mu motiváciu spoznať ďalšie krajiny. Začal už ako 16-ročný, v Petrohrade, neskôr išiel do Londýna, Osla, absolvoval roadtrip po Európe, neskôr navštívil Emiráty.

Už od strednej školy vedel, čo chce robiť. Kvôli svojim cestovateľským snom sa však poriadne nadrel. Ako stredoškolák mal päť brigád, nestíhal poriadne ani spať. Jeho námaha sa ale vyplatila, keď sa po maturite vybral na 9 mesiacov do Ázie. Nad vysokou školou nepremýšľa, pretože by mu nič nové nedala.  

Jeho „kariéra“ začala záľubou sledovaním cien leteniek, ktoré potom uverejňoval na svojom Instagrame. Jedného dňa napísal e-mail do spoločnosti Letenky za babku, či náhodou nehľadajú nejakého človeka na tento post. Spoločnosť sa rozhodla, že s Lukášom vyskúša niečo nové, a tak dostal mladý cestovateľ lukratívne pracovné miesto.  

Podstatou jeho práce je robiť rešerš ubytovania a leteniek do celého sveta. Podľa jeho slov ide o flexibilnú prácu, kde nemá nikde dané, koľko tipov musí denne pridať. Keď je dobrý mesiac a pracuje na sto percent, vie zarobiť aj 1 000 eur.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Lukáš Chovi Chovan (@chovi_travel),

Cestovateľský semafor je o lobbingu 

V rámci svojej profesie musí sledovať aj momentálnu situáciu v krajinách, kam ponúka letenky a ubytovanie. Momentálne je to však oveľa zložitejšie, pretože sa neustále mení. Záujem ľudí pretrváva aj napriek koronakríze, väčšina obľubuje najmä prímorské destinácie, ako Cyprus či Grécko. Dodal, že v súčasnosti medzi bezpečné krajiny patrí aj Malta a Taliansko. Chorvátsko je podľa jeho slov niečo medzi bezpečným a rizikovým. 

Počas rozhovoru ale priznal, že situácia v krajinách už ani tak nie je o počte nakazených, ako o politike. Podľa Lukáša v krajinách figuruje lobbing. „Napríklad Vietnam je na tom úplne super, ale Európska únia ho nezaradila do zoznamu zelených krajín len preto, že zakázal príchod Nemcov na svoje územie,“ vysvetlil Lukáš.

Rovnako i Viedeň zakázala lety Veľkej Británii, preto sa Slovensko dohodlo s Veľkou Britániou, že ju zaradí na zoznam zelených krajín. Nedávno však Británia zradila Slovensko a vyškrtla ho zo zoznamu bezpečných krajín, priblížil Lukáš.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Lukáš Chovi Chovan (@chovi_travel),

Podobne sa pozerá na Chorvátsko či Česko. „V Česku stále stúpajú prípady a u nás je zaradené ako bezpečná krajina. Denne tam majú 200, 300 nakazených, v Chorvátsku tiež okolo stovky. Keď to porovnám s Portugalskom, kde je teraz nejakých 127 až 250 denne nakazených, povedal by som, že je to v porovnaní s počtom obyvateľov rovnaké číslo,“ skonštatoval Lukáš.  

V neposlednom rade upozorňuje, aby si si pred vycestovaním poriadne overil všetky potrebné informácie o krajine. My ju síce môžeme mať zaradenú ako zelenú, ale po príchode do krajiny môžeš skončiť v karanténe.

Azory sú európskym Havajom, povedal Lukáš

Ako správneho cestovateľa ho nezastavila ani koronakríza. Sedem dní strávil na Azorských ostrovoch, konkrétne na ostrove Sao Miguel. Keby letel priamo zo Slovenska, postačil by mu slovenský negatívny test na koronavírus. Keďže ale letel z Budapešti, po príchode na Azory sa musel nechať testovať.

Aj napriek nepríjemnostiam sa jeho výlet oplatil. Za letenky tam aj späť dokopy zaplatil 122 eur. Výhodou Azorských ostrovov je, že pokiaľ na ne letíš z Lisabonu alebo Porta, teda portugalskej pevniny, môžeš požiadať o formulár, vďaka ktorému získaš jeden alebo viacero letov medzi Azorskými ostrovmi zadarmo.

Svoju dovolenku na Azoroch opisuje ako raj na zemi. Azory dokonca nazval európskym Havajom, pretože tam nájdeš oceán, termálne pramene či panenskú prírodu. Miestni majú dokonca zákaz stavať v okolí prírodných jazier. V destinácii určite nebudeš mať núdzu o zážitky. Môžeš sa kúpať, pozerať delfíny, veľryby či vyskúšať morské plody.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Lukáš Chovi Chovan (@chovi_travel),

Lukáš spomenul napríklad termálne kúpanie. Existujú dve možnosti, buď využiješ platenú alternatívu, alebo neplatenú, prírodnú alternatívu. Na západe ostrova je menší záliv, kde z vulkanického piesku vyviera horúca voda. Keď preplávaš tri, štyri metre, ocitneš sa v studenom oceáne. Je akoby welness, horúci a studený bazén, poznamenal Lukáš.

Výhodou je aj nižší počet turistov, momentálne ich je v oblasti až príliš málo.

Veľa vecí dostaneš a uvidíš zadarmo 

Aj napriek tomu, že ceny sú tam ako na Slovensku, veľa vecí môžeš vidieť a zažiť zadarmo, ako napríklad „termálny wellness“. Lukáš zašiel do múzea, ktoré bolo venované ananásom a ich pestovaniu. Na Azoroch sa totiž pestujú špeciálne, a síce dymením, aby všetky rástli a kvitli naraz. Ananásy rastú dva roky, maličký stojí 5 až 6 eur.

„Prakticky tam za nič neplatíš. Prírodu máš zadarmo, termálne kúpele máš zadarmo, ananásové plantáže sú zadarmo, dokonca ešte aj ochutnávku likérov máš zadarmo,“ priblížil Lukáš. Okrem toho môžeš zájsť na jediné a najstaršie čajové plantáže v Európe. Od apríla do septembra je zber, turisti teda môžu vidieť celý proces spracovania a výroby. Ročne pochádza z Azorov 33 ton čaju.

Nevýhodou môže byť, že miestni veľa po anglicky nenahovoria, uprednostňujú skôr portugalčinu.

Na Azory je ideálne vyhradiť si aj deväť dní 

Po ostrove cestoval prenajatým autom, ktoré ho na týždeň vyšlo do 300 eur. Odporúča však, aby si si dal plné poistenie, hoci azorské cesty sú veľmi kvalitné, no úzke. Nekvalitnejšie sú uličky medzi obcami, na ktorých ale pracujú. Nemusíš sa obávať, že zablúdiš. Podľa Lukáša je na Azoroch všetko dobre a dostatočne značené.

Pravdepodobne najväčšou výhodou Sao Miguel je to, že sa dá takmer kdekoľvek stanovať a na každom kroku je priestor na opekanie či grilovanie. Lukáš ale poznamenal, že problémom môže byť niekedy počasie, ktoré sa neustále strieda. Dobre preto urobíš, ak si zoberieš všetko – od mikiny a bundy až po plavky.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Lukáš Chovi Chovan (@chovi_travel),

Za sedem dní dovolenky minul dokopy do 800 eur, ale priznal, že si doprial v reštauráciách. Na otázku Simy Ondruškovej, koľko by človek potreboval, aby videl všetko, Lukáš odpovedal, že ideál je 9 až 10 dní. Údajne stačí prísť na ostrov Sao Miguel, pretože to sú podľa Lukáša pravé Azory. Každý ostrov ale ponúka niečo iné, nové.

Dnes to nie je o luxusných bytoch a autách, ale o letenkách

A ako reaguje na koronakrízu? V istom smere je rád, že ju ľudstvo prežíva. Veľa ľudí totiž cestuje kvôli lacným letenkám a kvôli tomu, aby si mohli urobiť selfie napríklad s Eiffelovou vežou. On je skôr typ cestovateľa, ktorý si to ide užiť a zisťuje si informácie o destinácii. 

Veľa ľudí síce kúpi letenku za 10 eur, ale príde na miesto a nevie, čo tam má robiť. Podľa jeho slov sa dnes neporovnáva majetok a to, či máš drahé auto alebo luxusné bývanie. Dnes je to skôr o tom, že kto veľa cestuje, je automaticky bohatý.

Príbeh slovenskej firmy ROXOR Burger: Presiahli tržby 1 000 000 eur, chválu aj kritiku berú s rezervou

Nemá rád štýl cestovania, keď ľudia cestujú len kvôli fotke a lacnej letenke. Tvrdí, že je lepšie mať zoznam miest, do ktorých chceš ísť. Svoj názor aj patrične vysvetlil. Keď si totiž kúpiš 10-eurovú letenku, letecká spoločnosť z nej nevyplatí ani svoje náklady, ani zamestnancov. Je preto logické, že síce si nekúpiš letenku za 200 eur, no nemal by si ju chcieť ani za 10 eur.

Lukáš sa snaží ľuďom vysvetliť, aby cestovali preto, lebo chcú vidieť nejakú krajinu, spoznať ju, nie preto, že zohnali lacnú letenku. Častokrát sa ale stretol s nezmyselným porovnávaním, kto koľko zaplatil za letenku, kto to mal ako lacno a kto má krajšie fotky. O tom by podľa jeho slov cestovanie nemalo byť.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá