Na prenájme bytov sa ešte začiatkom roka dali bez problémov zarobiť stovky eur za mesiac. Dnes je situácia iná a čoraz viac majiteľov sa musí uspokojiť s nižšími ziskami. Niektorí z nich sa v prípade vysokej splátky hypotéky dokonca môžu ocitnúť v strate.

,,V minulosti mi stačilo dať inzerát a v priebehu jedného dňa sa mi ozvalo aj desať ľudí. Menšiu izbu v okrajovej mestskej časti Dúbravka som nemal problém prenajať za 200 eur,“ povedal Tomáš Holič. Ten už desať rokov podniká v hlavnom meste so svojím trojizbovým bytom a sám žije v Skalici.

,,Teraz je situácia oveľa horšia. Po prepuknutí pandémie mi pre stratu zamestnania odišli dvaja z troch podnájomníkov. Strednú izbu mám stále voľnú a menšiu sa mi podarilo obsadiť až potom, ako som znížil cenu z 200 na 160 eur za mesiac,“ dodal T. Holič. To je cena, na ktorej začínal počas predchádzajúcej ekonomickej krízy v roku 2010.

Problémy vyrieši predaj nehnuteľnosti

Pri pohľade na zverejňované inzeráty ceny najväčších izieb v hlavnom meste Slovenska klesli z 350 na 300 eur. Stredne veľkých z 250 na 200 eur a najmenších z 200 na 150 eur. Mesačný zárobok z jedného trojizbového bytu sa znížil z 800 na 650 eur. Podobne klesali ceny aj v iných častiach Slovenska. Napríklad v Nitre padla cena menšej izby zo 160 na 120 eur za mesiac.

Ceny nehnuteľností narozdiel od nájmov zatiaľ vôbec neklesli.
Zdroj: shutterstock
Ceny nehnuteľností narozdiel od nájmov zatiaľ vôbec neklesli.

Niektorí majitelia bytov sa pre koronavírus mohli ocitnúť dokonca v strate. V Žiline sa aktuálne jednoizbový byt dá prenajať za 320 eur. Cena takejto nehnuteľnosti je okolo 70-tisíc. Ak si na ňu majiteľ pre pár rokmi zobral stopercentnú hypotéku splatnú o dvadsať rokov, tak pri úroku vo výške 0,79 percenta je mesačná splátka 315 eur. K tejto sume treba ešte pripočítať 60 eur za energie a výsledkom je strata 55 eur.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa