Budúcnosť kancelárskych nehnuteľností praje práci na diaľku, technológiám a životnému prostrediu

NETKY.SK • 30 Júl 2020, 10:43 • 2 min
Budúcnosť kancelárskych nehnuteľností praje práci na diaľku, technológiám a životnému prostrediu

BRATISLAVA - Budúcnosť kancelárskych nehnuteľností praje práci na diaľku, technológiám a životnému prostrediu.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z prieskumu realitno-poradenskej spoločnosti CBRE medzi krajinami strednej a východnej Európy vrátane Slovenska, ktorý prebiehal koncom júna.

 

Respondentov ovplyvnila aktuálna situácia

"Ukázalo sa, že náladu respondentov značne ovplyvnila situácia spojená so šírením koronavírusu. Jej následkom bol nielen nižší počet osobných stretnutí a obhliadok nehnuteľností, ale aj nevyhnutnosť pozastavenia plánov týkajúcich sa expanzie či zníženie rozpočtov na vybavenie priestorov," uvádza spoločnosť.

Zistenia CBRE poukazujú na fakt, že rozhodovacie procesy zo strany nájomcov v rámci kancelárskych nehnuteľností v CEE regióne neboli ovplyvňované len koronakrízou. Až 31 percent respondentov sa zhodlo na tom, že táto situácia na spomínané procesy nemala žiaden vplyv.

 

Prieskum ukázal, že nájomcom vo všetkých krajinách najviac chýbala práve možnosť osobných stretnutí a obhliadok nehnuteľností a ich priestorov. Zhodlo sa na tom celkom 26 percent respondentov.

 

„Koronavírus značne urýchlil vývoj viacerých ponúkaných služieb v oblasti real estate, a to hlavne vďaka využitiu technológií. Aj keď počet osobných prehliadok logicky klesol, do popredia sa dostali technologické vychytávky," hovorí riaditeľ oddelenia kancelárskych priestorov CBRE Slovensko Oliver Galata.

 

Fenomén práce na diaľku
Najvyužívanejším spôsobom boja proti koronavírusu sa vo firmách na Slovensku aj v ostatných krajinách CEE regiónu stalo zavedenie práce na diaľku, na ktorú podľa prieskumu nabehlo až 91 percent firiem.

 

Celkom 45 percent opýtaných zaviedlo aj flexibilný pracovný čas a striedanie zamestnancov v práci. Odborníci zo CBRE predpokladajú, že klasické kancelárie prejdú, vzhľadom na túto skúsenosť, značnou digitalizáciou a reorganizáciou priestorov. 

 

Až 75 percent respondentov plánuje navýšiť svoje investície do technológií z dôvodu podpory práce na diaľku, ale aj plánovania systémov práce do budúcna. Celkom 32 percent respondentov si myslí, že v budúcnosti budú firmy klásť čoraz väčší dôraz na životné prostredie a zdravie svojich zamestnancov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies