SpravodajstvoVeda a výskum

Dokázali by ľudia prežiť, ak by Slnko nahradila čierna diera?

Dobrou správou je, že sa nemusíme báť vcucnutia do útrob galaktického monštra

Čierne diery. Objekty s gravitačnou silou, ktorej nedokáže uniknúť ani najrýchlejšia častica vo vesmíre, svetlo. Existenciu týchto galaktických monštier dokázal predpovedať už Einstein, pri vytváraní teórie relativity. V rovniciach mu vyšla existencia extrémne malého objektu s takmer nekonečnou hustotou. V tej dobe išlo o tak zvláštny výsledok, že sám Einstein o ich existencii pochyboval, dnes už ale vieme, že sú skutočné. Čo by sa stalo, ak by sa z nášho Slnka stala čierna diera?

Je nutné podotknúť, že ide o čisto hypotetickú úvahu, ktorej sa venuje YouTube kanál Unveiled. Čierne diery vznikajú po smrti hviezd, ktoré sú niekoľkonásobne hmotnejšie, než je naše Slnko. Čiže na to, aby sa z neho stala čierna diera by muselo byť Slnko 20-krát masívnejšie. Na druhú stranu, existuje niečo, čo sa nazýva Schwarzschildov polomer. Je to kritický polomer, pri ktorom sa mení teleso určitej hmotnosti na čiernu dieru.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Schwarzschildov polomer

Teoreticky povedané, z každého vesmírneho objektu sa môže stať čierna diera, ak je stlačený do určitého priestoru. Ak by sa našu Zem podarilo „vtesnať“ do priestoru o polomere takmer 1 cm, stala by sa z nej čierna diera. Ak hovoríme o Slnku, tento priestor by bol približne 3 cm. Čo by sa však stalo, kebyže našu hviezdu zo dňa na deň nahradí čierna diera?

Čierna diera
Zem by musela mať takýto priemer, aby sa z nej stala čierna diera. Zdroj: Reddit (GeoGeoGeoGeo)

Čo sa týka celej našej sústavy, nezmenilo by sa absolútne nič. Hoci sa čierne diery chápu ako galaktické monštrá, ich extrémna gravitácia funguje na rovnakých princípoch, ako gravitácia iných vesmírnych objektov. Keďže hmotnosť čiernej diery by sa rovnala hmotnosti nášho Slnka, znamenalo by to, že obežné dráhy planét by ostali nezmenené.

Zmeny na Zemi

Horšie by na tom bol život na Zemi. Bez Slnečného svetla by sa Zem začala rapídne ochladzovať, čo by znamenalo kolaps ekosystému. Rastliny by neboli schopné fotosyntézy a prestali vyrábať kyslík. V priebehu týždňov by sa povrch Zeme stal neobývateľnou ľadovou pustinou. Teórie tvrdia, že ľudia by dokázali prežiť na miestach, poháňaných geotermálnou energiou. Sú to napríklad určité miesta v Amerike, Novom Zélande a Islande. Hustota obyvateľstva by bola v týchto oblastiach vyššia, ako v najzaľudnenejších metropolách ľudstva.

Ďalším problémom by boli meteority. Ak sa meteorit dostane príliš blízko k Slnku, teplota hviezdy ho dokáže zničiť. To však neplatí pri čiernej diere. Neznamená to, že by Zem bola denne bombardovaná desiatkami meteoritov, ale pravdepodobnosť, že by nás nejaký zasiahol by bola oveľa vyššia.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close