O erotike rozprával, potom sa z nej aj liečil! Navždy Fox Mulder oslavuje 60

Amerického divadelného a filmového herca, scenáristu a režiséra Davida Duchovny, ​​ktorý 7. augusta oslávi šesťdesiatku, preslávili predovšetkým televízne úlohy.

07.08.2020 00:00
debata
David Duchovny na premiére novej série seriálu... Foto: SITA/AP, Omar Vega
david Duchovny David Duchovny na premiére novej série seriálu Akty X v Los Angeles.

Prvou z nich bola rola agenta FBI Foxa Muldera v mysterióznom seriáli Akty X, druhý veľký triumf kariéry bola televízna postava spisovateľa Hanka Moodyho v seriáli Californication. Na niektorých dieloch oboch seriálov sa Duchovny podieľal aj ako režisér a scenárista a pred rokmi vstúpil aj do sveta literatúry.

David William Duchovny sa narodil 7. augusta 1960 v New Yorku ako druhé dieťa spisovateľa a učiteľky. Otec, ktorý pracoval aj ako novinár, pochádzal z ruskej židovskej rodiny, matka mala škótske korene. Rodičia sa rozviedli, keď mal 11 rokov, a Dávid zostal s matkou v New Yorku. Má brata Daniela a sestru Laurie.

Gillian Anderson a David Duchovny v roku 1997...
Herečka Tea Leoni a jej manžel David Duchovny...
+11Herec David Duchovny pózuje s vlastnou hviezdou...

Duchovny vyštudoval anglickú literatúru na prestížnej Princetonskej univerzite a neskôr na univerzite v Yale. Okrem štúdií sa mu darilo aj v športe, bol členom školského basketbalového tímu. Profesionálnu kariéru odštartoval v reklame, herectvo ho natoľko uchvátilo, že vyštudovaný odbor čoskoro opustil.

V Hollywoode debutoval v úspešnom filme Podnikavé dievča (1988), avšak len v epizódnej roličke. Zahral si tiež transvestitu v seriáli Twin Peaks a bol rozprávačom v erotickom seriáli Denníky červených črievičiek. Prvá väčšia rola aj úspechy prišli s trillermi Kalifornia (1993) a Ruky od krvi (1997).

Herecká dvojica David Duchovny a Gillian... Foto: SITA/AP, Richard Shotwell
David Duchovny a Gillian Anderson Herecká dvojica David Duchovny a Gillian Anderson na stretnutí s médiami pri propagácii nových epizód seriálu Akty X.

Doteraz životné úlohy však Duchovnemu ponúkla práve televízna obrazovka. Na začiatku roka 1993 bol obsadený do postavy agenta FBI Foxa Muldera v seriáli Akty X. Dychtivý hľadač pravdy, ktorý sa vo svojej ceste za skúmaním paranormálnych javov dostáva až k svetovému sprisahaniu, získal obrovskú divácku obľubu a Akty X sa stali jedným míľnikov v histórii televíznej zábavy. Natáčanie trvalo až do roku 2018.

V Hollywoode potom dostal Duchovny okrem niekoľkých vedľajších úloh aj hlavné úlohy v sci-fi Evolúcia (2001) a romantickej komédii Vráť sa mi (2000). Jeho osobným úspechom bola snímka Nezabudnuteľné detstvo (2004), ktorú sám napísal a zrežíroval a v ktorej si okrem iného zahral aj Robin Williams. Naposledy sa objavil vo filme Mocnejšia než slová (2013). V roku 2017 oznámil koniec filmovej kariéry, o rok neskôr sa ešte podieľal na posledných dieloch seriálu Akty X. Teraz sa venuje písaniu a hudbe.

Od roku 1997 bol ženatý s herečkou Téou Leoni. Majú spolu syna a dcéru. Vzťah narušilo liečenie Duchovnyho zo závislosti na sexe v roku 2008, po ktorom sa niekoľkokrát rozišli a zasa dali dokopy. V roku 2014 sa rozviedli.

debata chyba
Viac na túto tému: #herectvo #David Duchovny #Fox Mulder #jubileá hviezd

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...