SpravodajstvoVeda a výskum

Prototyp rakety Starship, ktorá nás má dopraviť na Mars, má za sebou úspešný testovací let

Spoločnosť SpaceX slávi úspech, keď sa prototypu podarilo vzniesť sa 150 metrov do vzduchu a úspešne pristáť

Len pár dní po úspešnom návrate astronautov v moduli Crew Dragon, môže spoločnosť SpaceX sláviť ďalší úspech. Prototyp ich vesmírnej rakety Starship sa dostal 152 metrov do vzduchu a následne úspešne pristál na zemi. Momentálne ide o najväčšiu testovaciu verziu rakety, ktorá sa dostala do vzduchu.

Raketa Starship má v budúcnosti prepravovať ľudí na Mesiac, či na Mars. Finálna verzia bude mať na výšku 121 metrov a široká bude 9 metrov. Podľa slov spoločnosti SpaceX by mala byť raketa schopná vyniesť na obežnú dráhu Zeme až 100 ton nákladu. Raketa je navrhnutá pre let s pomocou raketového posilňovača Super Heavy a obe vozidlá budú používať nový motor spoločnosti, Raptor, píše portál The Verge.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Prototyp, ktorý letel do vzduchu má však ešte od finálnej verzie rakety ďaleko. Pri tomto testovacom lete bol použitý len jeden motor Raptor, zatiaľ čo v konečnej verzii ich bude na rakete šesť. Starship bude mať na vrchu lode kužeľ, zatiaľ čo prototyp tam má len závažie. Napriek tomu je testovací let úspechom pre spoločnosť SpaceX, ktorá nemala s prototypmi rakety šťastie. Pred týmto testom došlo k explóziám až štyroch prototypov.

Testovací let sa odohral v utorok, 4. augusta a bol nazvaný ako „skok.“ Tento test bol určený hlavne na vyskúšanie kontrolovaného vzletu a pristátia rakety. Starship by mala na cudzích planétach pristávať podobne ako rakety Falcon 9, pomalým dosadnutím na povrch.

Spoločnosť už údajne vytvorila šiesty prototyp a rapídne sa posúva vpred. Postupom času bude môcť SpaceX podniknúť testovacie lety, ktoré prekonajú hranicu 152 metrov. Musia však pridať do prototypu viac súčiastok a hlavne pridať viac motorov.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close