Najjedovatejší pavúk na Slovensku je agresívna pradiarka. Má na svedomí aj vážne otravy (video)

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Cheiracanthium punctorium spider in nature
Pradiarka pestrá Getty Images

Hovorí sa, že pavúky prinášajú šťastie, a preto ich veľa ľudí z domu nevyháňa. To však neplatí o priadarke pestrej, ktorá patrí k najjedovatejším pavúkom na Slovensku.

Tento prisťahovalec zo Stredomoria sa na našom území vyskytuje už niekoľko rokov, v našich končinách sa mu darí.

Bolesť ako pri uštipnutí sršňom

Uhryznutie pradiarky je veľmi bolestivé a pre citlivejších ľudí či alergikov môže byť aj nebezpečné. Agresívna býva hlavne koncom leta a začiatkom jesene, pretože si stavia hniezdo. Pavučinový zámotok, alebo kokon s vajíčkami si totiž starostlivo stráži.

Ako vysvetlilo Národné toxikologické informačné centrum (NTIC), bolesť po uhryznutí týmto článkonožcom sa dá prirovnať k uštipnutiu sršňom či osou. Jed pradiarky patrí k neurotoxínom, ktoré útočia na nervový systém. Takýmto spôsobom paralyzuje alebo usmrcuje svoju korisť.

Pacienti uvádzajú bolesť i zvýšenú teplotu

NTIC popísalo viacero prípadov uhryznutia pradiarkou. Spomína napríklad 52-ročnú ženu, ktorú bolestivo uhryzla do dvoch prstov. Okrem opuchu pacientka hlásila sťažené dýchanie, rozšírenie bolesti do celej ruky a zvýšenú teplotu. Jej stav sa zlepšil až po niekoľkých dňoch.

NTIC opisuje aj prípad zoológa, ktorý sa pradiarkou nechal uhryznúť schválne. Muža uhryzla do predlaktia, ktoré sčervenelo. Zoológ hovoril o intenzívnej bolesti, ktorá odoznela až o 20 minút. Neskôr mu ruka celá opuchla a stŕpla, mal aj teplotu.

Hoci pradiarka pôsobí priam strašidelne, je to pomerne malý, len pár centimetrov dlhý pavúk. Je taká ľahká, že jej pohyb ani necítiť.

Pozor aj na stepníky a strehúne

Pradiarka nie je jediný jedovatý pavúk, ktorý u nás žije. Najnovšie sa medzi nebezpečnejšie druhy zaradili aj  stepníky, ktoré patria medzi najjedovatejšie v strednej Európe. Sú to pomerne vzácne pavúky, ktoré nie sú veľmi agresívne. Žijú v zamaskovaných zemných norách.

Pozor si treba dávať aj na chlpatého strehúňa. Strehúň tatársky je najväčší druh pavúka na Slovensku. Jeho jed nie je silný, no samotné uhryznutie je bolestivé. Útočí skokom.

Strehúň pripomína povestnú tarantulu. Môže mať až sedem centimetrov, jeho telo je husto ochlpené. Žije väčšinou pod zemou, najmä pri pobrežiach riek, väčšinou na juhovýchode Slovenska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie NTIC Národné toxikologické informačné centrum