Treba nosiť rúško aj v kancelárii? Chodiť radšej po schodoch či môžem výťahom? A čo dotýkanie sa kľučiek? Alebo taká klimatizácia, nepomáha ešte viac šíreniu vírusu?

Pri návrate do práce kancelárskeho typu v čase pandémie zostáva otvorených množstvo otázok. Faktom ale je, že odborníci dodnes nepoznajú odpovede na mnohé z nich. „Je nemožné, aby bola kancelária stopercentne bezpečná,“ citovali noviny Financial Times Paula Huntera, profesora medicíny na University of East Anglia.

„Mohli by ste minúť milióny na dezinfekciu,“ pokračuje odborník, „a potom niekto dostane infekciu počas cesty dovnútra“. P. Hunter je presvedčený, že nie je možné prijať jednotnú normu, respektíve zázračné opatrenie, ktoré by zabránilo šíreniu koronavírusu v kanceláriách a na vnútorných pracoviskách.

Odporúčania na zníženie rizika

Existuje však veľa odporúčaní, ktorých dodržiavanie dané riziko znižuje. Overené je, že kýchajúci človek nakazený koronavírusom môže priamo infikovať osoby okolo neho alebo kontaminovať okolité povrchy. Úrady na celom svete preto radia zamestnávateľom, aby sa ubezpečili, že ich ľudia pracujú čo najďalej od seba. To však nie je jednoduché v prípade kancelárií typu „open space“.

Ventilácia zohráva rolu

Najmä pokiaľ sú takéto kancelárie vybavené klimatizačnými systémami. Dokážu tie šíriť vírus? Aktualizované usmernenie Svetovej zdravotníckej organizácie z minulého mesiaca uznáva, že prenos vzduchom „nemožno vylúčiť“. Túto teóriu podporuje aj nedávny nárast prípadov Covidu-19 v teplejších južných štátoch USA, ktorý by mohol byť spôsobený tým, že ľudia trávili viac času spolu v klimatizovaných miestnostiach.

Keď vedci z USA študovali ventilačný systém v jednej nemocnici v Oregone v miestnosti s pacientmi liečenými na Covid-19, zistili, že klimatizácia mohla potenciálne pomôcť pri šírení vírusových častíc, hoci jasné dôkazy o tom nemali.

Ďalšia štúdia skúmajúca prípad z reštaurácie v čínskom Kantone (Guangzhou) zistila, že vzduch ventilovaný klimatizáciou pravdepodobne pomohol hosťovi z Wuchanu nakaziť ľudí, ktorí sedeli pri dvoch susedných stoloch aj viac ako meter od neho. Odborníci však nezistili, presne je úroveň rizika.

Nebezpečné povrchy?

Ako je to s dotykom vypínačov svetla či kľučky dverí? Epidemiológovia tvrdia, že aj keď sa vírus prenáša hlavne priamym kontaktom medzi ľuďmi, je možné, že ho môžu nechať aj na vypínači svetla alebo kľučke. Nedávny článok vo vedeckom žurnáli The Lancet tvrdil, že „šanca prenosu cez neživé povrchy je veľmi malá“, no zároveň dodal, že opatrnosť je aj tak namieste.

Vedci našli genetický materiál vírusu v kabínach výletných lodí až 17 dní potom, ako infikovaní cestujúci opustili plavidlo. Iný výskum ukázal, že celý vírus môže zostať až 72 hodín na plastoch a nehrdzavejúcej oceli.

Lucia Mullenová, vedúca analytička Centra pre zdravotnú bezpečnosť pri univerzite Johnsa Hopkinsa v americkom Baltimore, radí zamestnávateľom predtým ako sa pustia do nákladných renovácií: „Veda nemá jednoznačné dôkazy o tom, ako by sa vaše riziko znížilo, ak by ste zamenili povrch za taký, ktorý by bol odolnejší voči vírusom.“ Odolnosť môžu tiež ovplyvniť ďalšie faktory, ako sú napríklad vlhkosť a teplota. L. Mullenová zdôraznila, že časté čistenie a dezinfekcia sú dôležité.

Lepšie sú schody

Výťah alebo schody? Zatiaľ vyzerajú podľa odborníkov bezpečnejšie schody. Na schodisku je menšia pravdepodobnosť, že niekto vo vašej blízkosti bude kýchať, netreba sa tam dotýkať tlačidiel. Manažérov budov v niektorých krajinách spočiatku požiadali, aby obmedzili počet ľudí súčasne vstupujúcich do výťahu. Odporúča sa napríklad nosiť rúška aj vo výťahoch, prípadne regulovať cestu hore a cestu nadol rôznymi symbolmi, aby sa znížila frekvencia používania výťahu. 

Samotné nosenie rúšok v uzavretých priestoroch zostáva naďalej jedným z najdôležitejších ochranných prostriedkov. Odporúča sa rozdeliť kancelárske priestory na vysokorizikové a nízkorizikové; následne uložiť nosenie rúšok ako povinnosť v prípade rizikovejších častí a odporúčanie v prípade menej rizikových.

Vyhnite sa dlhým radom

A čo spoločná kantína? Každopádne si vyžaduje starostlivé a zodpovedné manažovanie. Chaotické a dlhé rady pri čakaní na jedlo sú zlé. Americká asociácia priemyselnej hygieny radí jedálňam väčšie rozmiestnenie stolov, zabezpečenie sociálneho dištancu, napríklad oddelenie stolov dočasnými priečkami. Ďalšími možnosťami sú obedové balíčky, jedlo so sebou alebo stravovanie vonku.

No úplne kľúčovým, takpovediac alfou a omegou, zostáva časté umývanie rúk – pred a po každej činnosti v spoločných priestoroch.