Ministerstvo školstva chce zo svojho rozpočtu zaistiť školám psychológov, tvrdí Gröhling
06 | 08 | 2020 I SITA

Ministerstvo školstva chce zo svojho rozpočtu zabezpečiť školských psychológov. Vo svojom profile na sociálnej sieti to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR Branislav Gröhling (SaS). Z rozpočtu rezortu plánuje podporiť napríklad aj príspevok na digitalizáciu či pozíciu správcu siete.


Školskí psychológovia sú v súčasnosti platení najmä cez projekty z Európskej únie. Cieľom ministerstva je zamerať sa na prevenciu šikany, rizikového správania, ale aj na prácu so žiakmi s poruchami učenia či zdravotným znevýhodnením.

Gröhling priblížil, že v budúcom roku počítajú so stovkou nových psychológov. Dodal, že nasledujúce roky by sa ich počet mohol pravidelne zvyšovať o zhruba 70 psychológov, pričom vychádzajú z reálneho počtu absolventov a ich záujmu pracovať v školstve. „Nevieme skokovo navýšiť počet psychológov a dostať ich na každú jednu školu,“ poznamenal minister. Doplnil, že spočiatku by mohol jeden psychológ poskytovať poradenstvo aj okolitým školám.

Marián G. obvinený v kauze s Kajetánom K. ide do väzby
Senát Najvyššieho súd SR (NS SR) dnes v súvislosti s podozreniami na korupciu v štátnych hmotných rezervách vzal do väzby konateľa spoločnosti MSM Group Mariána G. Čítať ďalej
06 | 08 | 2020 | SITA


Rezort chce z rozpočtu podporiť aj digitalizáciu, a to najmä pre druhý stupeň základných škôl a následne pre stredné školy. Postupne plánuje zaistiť digitálne technológie nielen pre žiakov, ale aj učiteľov a podporiť tak ich digitálne zručnosti a gramotnosť.

Finančne zabezpečiť plánuje aj pozíciu správcov siete, ktorá by mala byť pre plánované zmeny na školách potrebnejšia. „Školstvo chceme digitalizovať, odstrániť byrokraciu a chceme čoraz viac využívať elektronické maturity či overovanie vedomostí. Toto všetko by postupne mohli na školách zabezpečovať správcovia siete,“ priblížil minister.