Za utýranie zvieraťa môže páchateľovi hroziť osem rokov za mrežami

NETKY.SK • 3 August 2020, 20:13 • 2 min
Za utýranie zvieraťa môže páchateľovi hroziť osem rokov za mrežami

BRATISLAVA – Tri až osem rokov za mrežami. Toľko môže hroziť páchateľovi, ktorý sa dopustí trestného činu utýrania zvieraťa na smrť.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z návrhu novely trestného zákona, ktorý je v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Usmrtenie zvieraťa utýraním nebolo doteraz v trestnom zákone zohľadňované. Páchateľom hrozil maximálne dvojročný trest, ktorý bol kvalifikovaný ako týranie.

 

So schválením novely príde adekvátny trest 
Ak dôjde k schváleniu novely, horná hranica trestu za týranie sa môže páchateľovi zvýšiť na šesť mesiacov až tri roky za mrežami.

 

„Takáto zmena reflektuje trend, kedy sa skorší prístup k zvieratám ako k veciam mení na prístup k zvieratám ako k živým tvorom. Prax totiž preukázala, že vo väčšine prípadov sa pri prvopáchateľoch konanie vymedzené pri trestnom čine týrania zvierat kvalifikuje len ako priestupok s uložením pokuty, prípadne sa využíva inštitút podmienečného odkladu výkonu trestu odňatia slobody,“ uvádza sa v dôvodovej práve.

Podľa predkladateľov návrhu, ktorými je skupina koaličných poslancov zo strán Sloboda a solidarita (SaS) a Za ľudí, tak terajšia podoba zákona absolútne neplní funkciu individuálnej a ani generálnej prevencie a nechráni spoločnosť pred páchaním tejto závažnej trestnej činnosti.

 

img

 

Nová právna kvalifikácia
Novým trestným činom bude aj organizovanie zvieracích zápasov. Trestný zákon doteraz nepoznal právnu kvalifikáciu, ktorá by trestala štvanie jedného zvieraťa proti inému zvieraťu.

 

Po schválení novely zákona sa za týranie zvierat bude považovať aj neposkytnutie potrebne pomoci zvieraťu. Odsúdení tak budú môcť byť aj tí chovatelia zvierat, ktorí im neposkytli dostatok potravy či adekvátnu zdravotnú starostlivosť, čo môže byť považované za týranie.

Predkladatelia zákona zároveň deklarujú, že trestné činy týrania zvierat budú po novele zákona radené medzi trestné činy voči životnému prostrediu. V súčasnosti trestné činy týkajúce sa zvierat spadajú pod „trestné činy proti iným právam a slobodám“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona