Aktualizované Zo Slovenska

Na Slovensku pribudlo ďalšie úmrtie v súvislosti s COVID-19

Na Slovensku v súvislosti s úmrtiami na nový koronavírus evidujeme už 30 ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensku pribudlo ďalšie úmrtie v súvislosti s COVID-19
Zdroj: TASR

Počas stredy (5. 8.) bolo zistených 63 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je najviac od apríla. Od vypuknutia ochorenia tak evidujeme už 2 480 pozitívne testovaných ľudí.

Žiaľ, vo štvrtok pribudlo ďalšie úmrtie v súvislosti s ochorením COVID-19. Zosnulý je 71-ročný muž, ktorý bol hospitalizovaný na infekčnom oddelení vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

Pľúcna forma COVID-19

„Pitva zosnulého ukázala, že príčinou úmrtia bola rozvinutá pľúcna forma COVID-19 a následné zlyhanie dýchania,“ uviedla hovorkyňa. Pacient bol na COVID-19 pozitívne testovaný formou RT-PCR metódy.

MZ SR podľa Eliášovej v súčinnosti s hlavným hygienikom a ďalšími odborníkmi pozorne sleduje epidemiologickú situáciu a je pripravené operatívne reagovať. Situáciu monitorujú regionálne úrady verejného zdravotníctva.

„Aktívne a intenzívne vyhľadávajú osoby, ktoré boli v kontakte s pozitívne potvrdenými. Zároveň odber klinických vzoriek na ochorenie COVID-19 realizujú aj u suspektných osôb, repatriantov a ďalších indikovaných. Toto považujeme aj na základe ich informácií za predpoklad, že počet potvrdených prípadov bude ešte narastať,“ priblížila.

Zasadne konzílium

Ministerstvo oceňuje prácu regionálnych hygienikov. „Sledujú epidemiologickú situáciu vo svojej územnej pôsobnosti, na jej vývoj reagujú rýchlo a pružne a prijímajú všetky potrebné protiepidemické opatrenia na lokálnej úrovni,“ skonštatovala Eliášová.

Ako ďalej uviedla, závažnosť hodnotenia epidemiologickej situácie má niekoľko faktorov. Analyzuje sa napríklad počet ohnísk nákazy, nárast počtu hospitalizovaných, percentuálna miera hospitalizácie zo všetkých prípadov, miera hospitalizácie vážnych stavov, ale aj miera hospitalizácie vážnych stavov z hospitalizo­vaných, komplikácie ochorení či nárast počtu úmrtí.

Na budúci týždeň zasadne na pôde ministerstva zdravotníctva Pandemická komisia vlády SR, v prípade potreby sa operatívne zvolá aj konzílium epidemiológov.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM