Bejrút tu už nie je, plačú miestni. Státisíce prišli pri výbuchu o domovy (foto+video)

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lebanon Explosion
Mohutný výbuch zničil všetko čo mu prišlo do cesty, tlaková vlna vybila okná a zničila alebo poškodila mnohé budovy v okolí. Bejrút, 4.8.2020 Foto: SITA/AP

Za krátku chvíľu sa Bejrút zmenil na nepoznanie. Zo skladu dusičnanu amónneho v prístave zostal po mohutnom výbuchu len obrovský kráter široký asi 140 metrov. Prístav s kotviacimi loďami, budovami a autami bol úplne zrovnaný so zemou.

Úplná skaza

Tlaková vlna odhodila autá, demolovala budovy a zabíjala v širokom okolí prístavu. Dôkazom skazy je najmenej 135 mŕtvych, päťtisíc zranených a desiatky nezvestných.

Viac o téme: Výbuch v Bejrúte

„Je to obraz absolútnej skazy. Nepoškodený nezostal ani jeden dom v okolí pobrežia,“ popísal pre agentúru AP situáciu jeden zo zasahujúcich hasičov menom Freddy.

Výbuch ničil všetko, čo mu prišlo do cesty – elegantné kamenné domy, historické pamiatky, výškové budovy, nákupné štvrte aj obľúbenú pobrežnú promenádu s barmi a reštauráciami.

Státisíce sú bez domova

Guvernér Bejrútu Marvan Abbúd odhadol, že explózia spôsobila škody vo výške tri až päť miliárd dolárov. Poškodená je podľa neho až polovica mesta.

O domovy prišlo až 300-tisíc ľudí, ktorým sa snažia zabezpečiť jedlo, vodu a provizórne ubytovanie. „Nemám kam ísť! Čo mám robiť?,“ plakala neznáma žena pri troskách jej domu vo najviac zničenej štvrti Gemajzí.

Vláda vyhlásila v meste dvojtýždenný výnimočný stav a bezpečnostnú situáciu zverila na starosť armáde. Miestna rozhlasová stanice celú noc vysielala mená mŕtvych, nezvestných a zranených. Instagramová stránka Locating Victims Beirut je plná fotografií ľudí, s ktorými sa príbuzní či priatelia nevedia spojiť.

Nemocnice kolabujú

Nemocnice, ktoré bojujú s finančnou krízou a pandémiou koronavírusu, kolabujú pod náporom zranených. Mnoho pacientov ošetrujú na chodbách a dokonca na parkoviskách.

Tri nemocnice v blízkosti výbuchu boli poškodené a nemôžu prijímať ľudí. „Bejrút tu už nie je,“ smutne konštatoval Šiva Karút, ktorému výbuch zničil jeho telocvičňu a pripravil ho o strechu nad hlavou aj živobytie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať