Máme ďalšie úmrtie na koronavírus. Počet infikovaných je vysoký

TA3 TASR SITA ČTK
6.8.2020 13:17

Na Slovensku máme až 63 nových prípadov nákazy, vyššie čísla sme mali len v apríli. Zvýšil sa aj počet obetí koronavírusu, je ich 30. Nové ohnisko nákazy sa objavilo v trenčianskom závode. Hlásia tam 21 nakazených, v karanténe je približne 200 ľudí. Udalosti okolo koronavírusu sme s vami opäť sledovali online.

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:45 Holandský premiér Mark Rutte vyzval na dodržiavanie hygienických pravidiel zavedených v snahe zabrániť šíreniu nákazy. "Musíme zabrániť druhému lockdownu a môžeme to urobiť jedine spoločne," povedal Rutte, ktorý svoje slová adresoval mladším ľuďom. "Dodržujte pravidlá alebo čoskoro všetci uviazneme doma," varoval. Mnoho mladých ľudí sa totiž podľa neho správa nezodpovedne.

0:15 Windsorský hrad, jedno z oficiálnych sídiel britskej kráľovnej Alžbety II., otvoril svoju východnú terasovú záhradu pre verejnosť po prvý raz za vyše 40 rokov. Návštevníci hradu, v ktorom panovníčka strávila uplynulé mesiace počas obmedzenia pohybu obyvateľstva zavedeného v súvislosti s koronavírusovou pandémiou, sa budú môcť prejsť po záhrade vytvorenej v 20. rokoch 19. storočia počas víkendov v auguste až septembri.

23:45 Presunutý Londýnsky maratón sa uskutoční 4. októbra na inej trase ako zvyčajne a štartovať budú len elitní pretekári. Namiesto tradičného štartu v Greenwichi absolvujú bežci 42,2 km dlhý okruh okolo St James's Parku, kde organizátori vytvoria akúsi "bublinu", do ktorej nebudú mať prístup diváci. Na podujatí sa bude bojovať aj o limity na OH v Tokiu.

23:15 Británia opäť zaviedla dvojtýždňovú karanténu pre cestujúcich, ktorí sa vrátia z Andorry, Belgicka a Bahám. Britský minister dopravy Grant Shapps ako dôvod uviedol nárast počtu prípadov nákazy koronavírusom v týchto krajinách. Opatrenie začne platiť od soboty rána v Anglicku a od piatkovej polnoci vo Walese.

22:45 V kluboch najvyššej francúzskej futbalovej súťaže sa zvýšil počet pozitívnych testov na nový koronavírus. Prírastky hlásia napríklad v Racingu Štrasburg, HSC Montpellier a vo štvrtok potvrdil prvý prípad aj AS Saint-Etienne, ktorý následne zrušil piatkový prípravný zápas s Herthou Berlín.

Ligue 1 bola jediná z veľkých európskych líg, ktorá sa rozhodla nedohrať sezónu 2019/20. Po zvýšenom počte nakazených sa špekuluje, že ohrozený by mohol byť aj začiatok tej nasledujúcej. Tá by mala odštartovať už 21. augusta duelom Marseille so Saint-Etienne.

22:15 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

21:45 Osemdesiat percent celkového testovania na nový druh koronavírusu v Afrike sa vykonáva len v desiatich afrických krajinách. Uviedlo to vo štvrtok africké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb. Počet potvrdených prípadov na COVID-19 v Afrike narastá a tento týždeň sa priblížil k jednému miliónu. Odborníci však tvrdia, že nedostatočné testovanie v krajinách môže znamenať, že skutočný počet nakazených je omnoho vyšší.

Niektoré africké krajiny sú príliš chudobné na to, aby vykonali rozsiahle testovanie, zatiaľ čo ďalšie musia zvládnuť konflikt na svojom území. Iné sa zdráhajú zdieľať svoje údaje alebo nechcú vystavovať svoje rozpadajúce sa zdravotnícke zariadenia vonkajšej kontrole.

21:15 Priaznivú epidemiologickú situáciu v Maďarsku ohrozuje nekontrolovaná migrácia, povedala vo štvrtok na maďarsko-srbských hraniciach pri obci Röszke šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby Cecília Müllerová. Podľa jej slov po jarnom zmiernení migračného tlaku v súčasnosti opäť stúpa počet pokusov migrantov o ilegálny vstup na územie Maďarska cez srbsko-maďarské hranice.

Potvrdil to na spoločnej tlačovej konferencii aj zástupca šéfa maďarskej polície Zsolt Halmosi, ktorý zdôraznil, že maďarsko-srbský úsek hraníc je jedinou vonkajšou hranicou Európskej únie, ktorý je pod veľkým migračným tlakom. V Maďarsku je epidemiologická situácia veľmi dobrá, výrazným spôsobom ju však ohrozuje nekontrolovaná migrácia, zdôraznila Müllerová.

20:45 Americký prezident Donald Trump naznačil, že Spojené štáty by mohli mať vakcínu proti koronavírusu ešte pred prezidentskými voľbami, ktoré sa budú konať v novembri. Krajina by sa mohla dočkať vakcíny "ešte pred koncom roka", povedal Trump pre rozhlasovú stanicu WTAM.

V Katare evidovali od marcového vypuknutia pandémie viac ako 112 092 prípadov a 178 mŕtvych.

20:15 Katarský futbalový zväz udelil Xavimu Hernandezovi pokutu za porušenie protiepidemiologických opatrení. Bývalý španielsky reprezentant a momentálne tréner miestneho prvoligového klubu Al-Sadd mal na konci júla pozitívny test na koronavírus, o pár dní sa však vrátil do práce, čím porušil zdravotný protokol.

Za nedodržanie povinnej karantény zaplatí pokutu 2700 dolárov. Rovnakú sumu uhradia aj jeho zverenci Hammam al-Amin a Abdul Karim Hassan, ktorí rovnako nedodržali opatrenia súvisiace s pandémiou koronavírusu.

19:45 Európsky výrobca lietadiel Airbus v minulom mesiaci zvýšil dodávky lietadiel. Airbus v júli dodal 49 lietadiel po 36 v júni. Výrobná aktivita koncernu tak pokračuje v zotavovaní po prepade počas karanténnych opatrení prijatých na zastavenie pandémie. Veľká väčšina dodávok (47) pripadala na stroje modelového radu A320neo.

19:15 Ministerstvo práce zastavuje prijímanie nových žiadostí o SOS dotáciu. Počet oprávnených žiadateľov totiž podľa rezortu vzhľadom na postupné oživovanie ekonomiky klesá a zaznamenávajú zvyšujúci sa počet neoprávnených žiadostí. Stráca sa tak účel, pre ktorý bolo toto opatrenie prvej pomoci vytvorené. Rezort práce tak poslednú dotáciu poskytne za mesiac august. Doteraz ministerstvo poslalo takmer 13 600 žiadateľom necelých 10,2 mil. eur.

18:45 Nórsko sa rozhodlo opätovne zaviesť karanténnu povinnosť pre cestujúcich prichádzajúcich z Českej republiky, Francúzska, Monaka, Švajčiarska a dvoch regiónov susedného Švédska. Dôvodom je skutočnosť, že v uvedených oblastiach momentálne narastá počet osôb nakazených novým druhom koronavírusu.

Toto nariadenie, ktoré vstúpi do platnosti v sobotu, znamená, že osoby, ktoré prichádzajú do Nórska zo zmienených štyroch krajín a švédskych regiónov Skane a Kronoberg, musia postúpiť 10-dňovú karanténu.

18:15 Na úradoch práce končia po letných prázdninách stovky absolventov stredných a vysokých škôl. Pandémia im situáciu rozhodne neuľahčí.

17:45 Los Angeles od piatka začne vypínať vodu a elektrinu nehnuteľnostiam, kde sa konajú veľké párty a zhromaždenia aj napriek obmedzeniam zameraným na boj proti koronavírusu. Starosta mesta Eric Garcetti uviedol, že domáce večierky sa stali "nočnými klubmi v kopcoch" a často sa konajú v domoch, ktoré sú prázdne alebo používané na krátkodobý prenájom. Mesto sa vo svojom úsilí zameria na zhromaždenia, "ktoré predstavujú značné hrozby pre verejnosť".

17:15 V Moravskosliezskom kraji budú od piatka poludnia niektoré opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu miernejšie. Krajská hygienická stanica uvoľnila pravidlá týkajúce sa sociálnych služieb, nosenia rúšok u športovcov a kapacity umelých kúpalísk.

"Vzhľadom na nadchádzajúce počasie, ktoré má byť podľa predpovede veľmi teplé, sme sa uchýlili k zmierneniu niektorých opatrení. Bohužiaľ, situácia v kraji sa nijako nezlepšuje," vyjadril sa pre portál TN.cz hovorca krajskej hygieny Aleš Kotrla. Miernejšie opatrenia budú platiť vo väčšine kraja, okrem okresu Bruntál.

16:43 Nemecká letecká skupina Lufthansa vykázala v druhom štvrťroku čistú stratu jeden a pol miliardy eur. Dôvodom je pandémia koronavírusu, pre ktorú v podstate zastavila osobnú leteckú prepravu.

16:35 V Severnej Kórei podľa tamojších úradov zatiaľ koronavírus nie je. V pohraničnom meste Käsong napriek tomu nariadili karanténu pre tisícky ľudí. Dôvodom sú obavy, že nákazu tam mohol zavliecť utečenec zo susednej Južnej Kórey.

16:30 Britská vláda oznámila, že z obáv o bezpečnosť nepoužije 50 miliónov rúšok zlej kvality, ktoré zakúpila v snahe zabezpečiť potrebné ochranné prostriedky pre lekárov počas vrcholu pandémie nového koronavírusu.

16:15 Priaznivú epidemiologickú situáciu v Maďarsku ohrozuje nekontrolovaná migrácia, povedala vo štvrtok na maďarsko-srbských hraniciach pri obci Röszke šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby Cecília Müllerová. Podľa jej slov po jarnom zmiernení migračného tlaku v súčasnosti opäť stúpa počet pokusov migrantov o ilegálny vstup na územie Maďarska cez srbsko-maďarské hranice.

16:05 U kuchára v reštaurácii na Hrebienku vo Vysokých Tatrách sa vyskytol nový koronavírus. Podľa PR manažéra Tatry mountain resorts Mariána Galajdu ho mužovi zistili rýchlotestom v stredu počas zdravotnej prehliadky pred plánovanou hospitalizáciou. Štandardný PCR test túto informáciu potvrdil.

16:03 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 16. hodine.

15:42 Pandémia koronavírusu nie je na ústupe ani v susednom Česku. Za uplynulé dni tam hlásia denne viac ako 200 prípadov nákazy. V krajine tento týždeň predstavili prvú mapu bezpečných a menej bezpečných regiónov. Viac sme sa o tejto téme rozprávali s epidemiológom Petrom Smejkalom.

15:28 Maďarská vláda rezervovala takmer päť miliónov vakcín proti koronavírusu SARS-CoV-2. Oznámil to šéf úradu vlády Gergely Gulyás, ktorý podľa televízie ATV dodal, že zatiaľ sú vakcíny iba vo vývojovej fáze, avšak je už možné rezervovať kapacity.

15:25 Desiatka zamestnancov ministerstva práce mala byť pozitívne testovaná na koronavírus. Túto informáciu nám do redakcie poslal jeden z pracovníkov rezortu, ktorý chce zostať v anonymite. Tvrdí, že rezort neprijal žiadne opatrenia na dohľadávanie spolupracovníkov, ktorí s nimi prišli do kontaktu.

15:14 Rezorty zdravotníctva, sociálnych vecí a financií rokujú o mimoriadnom finančnom ohodnotení lekárov, zdravotníkov a zamestnancov zariadení sociálnych služieb, ktorí pracovali aj počas pandémie nového koronavírusu. Aktuálne podľa ministerstva zdravotníctva rezorty nastavujú konkrétne návrhy odmien aj spôsob ich vyplatenia.

14:46 Najväčšie múzeá v rakúskej metropole Viedeň zaviedli pre návštevníkov opäť povinnosť nosiť rúška. Spomínaná povinnosť bola oficiálne zrušená 15. júna, vedenie múzeí sa však vzhľadom na nárast návštevnosti a stúpajúce počty osôb nakazených novým druhom koronavírusu.

14:40 Ukrajina zaznamenala za posledných 24 hodín najvyšší denný nárast počtu prípadov infekcie novým typom koronavírusu. Počet potvrdených prípadov sa zvýšil o 1318 na celkovo 76 808. Ochoreniu Covid-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo za posledných 24 hodín 31 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1819.

14:26 Hornonitrianskym obciam a mestám ešte štát nepreplatil náklady, ktoré im vznikli v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Upozornili na to vo štvrtok v Kanianke na mimoriadnom rokovaní Združenia miest a obcí hornej Nitry. To v tejto súvislosti zaviazalo Združenie miest a obcí Slovenska, aby rokovalo s Ministerstvom vnútra SR o procese refundácií.

14:06 Liek Veklury s účinnou látkou remdezivir podali na Slovensku doposiaľ šiestim pacientom s ochorením Covid-19. Uviedlo to ministerstvo zdravotníctva. Liek je na Slovensku registrovaný, ale nie je kategorizovaný. "Na podanie uvedeného lieku nie je potrebná výnimka, indikuje ho ošetrujúci lekár, podmienku jeho podania, teda na ochorenie COVID-19, stanovila Európska lieková agentúra," spresnil rezort.

13:57 Hromadných výpovedí na Slovensku výrazne ubudlo. V apríli zamestnávatelia nahlásili, že v rámci hromadných prepúšťaní príde o prácu viac ako tritisíc ľudí. V súčasnosti je to už len zlomok z toho počtu a ohrozených je 165 pracovných miest.

13:50 Ministerstvo zdravotníctva pozorne sleduje epidemiologickú situáciu a je v súčinnosti s hlavným hygienikom a ďalšími odborníkmi pripravené operatívne reagovať. Budúci týždeň na pôde ministerstva zasadne Pandemická komisia vlády SR a v prípade potreby sa operatívne zvolá aj konzílium epidemiológov. "Monitorovanie epidemiologickej situácie majú denne v kompetencii regionálne úrady verejného zdravotníctva. Podľa ich informácií sú všetky potrebné protiepidemické opatrenia zabezpečené," konštatuje rezort.

Ako dopĺňa, aktívne a intenzívne vyhľadávajú osoby, ktoré boli v kontakte s pozitívne potvrdenými, odber klinických vzoriek na ochorenie COVID-19 realizujú aj u suspektných osôb, repatriantov a ďalších indikovaných. "Toto považujeme, aj na základe ich informácií, za predpoklad, že počet potvrdených prípadov bude ešte narastať," avizuje ministerstvo.

13:36 "Pitva zosnulého ukázala, že príčinou úmrtia bola rozvinutá pľúcna forma COVID-19 a následné zlyhanie dýchania," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová o 30. úmrtí pacienta v súvislosti s koronavírusom. Pacient bol na Covid-19 pozitívne testovaný formou RT-PCR metódy. Pozrite si aj príspevok vo vysielaní TA3.

13:37 Zisk japonského výrobcu herných konzol Nintendo Co. v jeho účtovnom prvom kvartáli stúpol zhruba šesťnásobne, keďže vzrástol záujem o videohry medzi ľuďmi, ktorí počas pandémie uviazli doma. Spoločnosť informovala, že jej zisk za apríl až jún vzrástol na 106,4 mld. jenov z úrovne 16,6 mld. v rovnakom období minulého roka.

13:14 Slovensko má ďalšie, už 30. úmrtie na nový koronavírus. Ako informovalo ministerstvo zdravotníctva, zosnulým bol 71-ročný muž, ktorý bol hospitalizovaný na Infekčnom oddelení vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne.

13:11 Úrady v Škótsku nariadili zatvorenie barov, kaviarní a reštaurácií v tamojšom meste Aberdeen v rámci opatrení proti šíreniu koronavírusu. Udialo sa tak po tom, ako v miestnom podniku potvrdili ohnisko s 54 prípadmi ochorenia Covid-19. Na zozname zavretých prevádzok sa nachádza 28 barov a reštaurácií, tri golfové kluby a futbalový klub. Tie dosiaľ navštívilo okolo 200 osôb, ktoré predtým boli taktiež v ohnisku nákazy.

13:02 Koronavírus sa už pomaly stal súčasťou nášho bežného života. Aká je sila vírusu a jeho nákazlivosť? Treba rátať s tým, že zmutuje? Ako sa bude správať v súbehu s chrípkou a inými jesennými virózami? Na tieto otázky nám odpovedala epidemiologička Alexandra Bražinová.

12:55 V Bratislavskom kraji pribudlo v stredu 11 potvrdených prípadov na Covid-19, ide o šesť mužov a päť žien. Všetky osoby sa nachádzajú v domácej karanténe, pričom majú iba ľahký priebeh ochorenia alebo sú bez príznakov. Medzi potvrdenými sú osoby s pozitívnou cestovateľskou anamnézou - šesť osôb pricestovalo na Slovensko z Ukrajiny, jedna sa vrátila z Kanady cez Českú republiku, jeden človek docestoval zo Španielska, jeden nahlásil návrat z Ruska.

12:43 Koronakríza hneď od začiatku zasiahla aj umeleckú obec. Herci prestali hrať, hudobníci a speváci koncertovať. Všetci hľadali možnosti, ako si kompenzovať výpadky v príjmoch. Pomôcť v núdzi svojim autorom sa rozhodol aj Slovenský ochranný zväz autorský.

12:35 Zamestnanci nemocníc a pracovníci zariadení sociálnych služieb, ktorí v Česku v dôsledku pandémie koronavírusu pracovali v rizikovom prostredí, budú mať nárok na mimoriadne finančné odmeny. České ministerstvo zdravotníctva spustilo dotačný program, v rámci ktorého rozdelí medzi poskytovateľov lôžkovej starostlivosti približne 11 miliárd korún.

12:20 V Bánovciach nad Bebravou zareagovali na zvýšený počet infikovaných novým koronavírusom. Mesto zatvorilo krytú plaváreň a znížilo kapacitu letného kúpaliska. Opatrenia na obmedzenie šírenia nákazy prijal krízový štáb.

12:03 Nemecká letecká skupina Lufthansa za druhý kvartál vykázala čistú stratu 1,49 mld. eur, keďže pandémia koronavírusu v podstate zastavila osobnú leteckú prepravu. Firma zverejnila opatrnú prognózu, podľa ktorej sa dopyt na úroveň pred koronakrízou nedostane skôr ako v roku 2024. "Hlavne pokiaľ ide o diaľkové lety, nenastane rýchle zotavenie," uviedol generálny riaditeľ Lufthansy Carsten Spohr.

11:44 Na Slovensku bolo v júli 12 epidémií koronavírusu. Išlo o osem lokálnych, dve regionálne a dve nadregionálne epidémie. Vyplýva to z analýzy Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorú spracovali Mária Avdičová a Jana Námešná z Regionálneho ÚVZ v Banskej Bystrici.

11:27 V júli na Slovensku každý deň zistili priemerne 21 nových prípadov nákazy novým koronavírusom. Vyplýva to z analýzy šírenia ochorenia Covid-19, ktorú na základe údajov z Epidemiologického informačného systému EPIS spracoval Úrad verejného zdravotníctva SR.

11:10 V Nemecku v stredu pribudlo 1045 prípadov nákazy. Oznámil to vo štvrtok Inštitút Roberta Kocha. Ide o prvý denný nárast o viac ako 1000 prípadov od 7. mája. Počet osôb, ktoré mali pozitívne výsledky testov na koronavírus SARS-CoV-2, tak v Nemecku od začiatku pandémie stúpol na 213 067.

11:07 Núdzový stav v dôsledku narastajúceho počtu osôb nakazených novým druhom koronavírusu vyhlásili vo štvrtok v stredojaponskej prefektúre Aiči. Oznámil to tamojší guvernér Hideaki Ómura, pričom obyvateľov vyzval, aby obmedzili svoje aktivity. Podnikom zase odporučil, aby svoje prevádzky zatvorili, prípadne im skrátili pracovnú dobu.

10:45 Ministerstvo zdravotníctva poslalo médiám analýzu o šírení nákazy na Slovensku v júli. Sú v nej údaje o počte prípadov, mieste ich výskytu, vekovej štruktúre infikovaných ale aj forme nákazy.

https://www.scribd.com/embeds/471579703/content?start_page=1&view_mode=scroll&access_key=key-ImvGeHHRoAxGutyyRhiD

10:38 Na Slovensku je nové ohnisko nákazy koronavírusom. V trenčianskom závode na výrobu káblových zväzkov Leoni hlásia 21 prípadov nákazy. Číslo nemusí byť konečné, v karanténe je podľa portálu Sme, ktorý o prípade informoval, približne 200 ľudí.

10:17 Každý, kto v ostatných 14 dňoch navštívil krajinu, ktorá sa nenachádza na zozname menej rizikových krajín v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19, je povinný v zmysle platného opatrenia Úradu verejného zdravotníctva prihlásiť sa telefonicky alebo elektronicky na príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva.

10:13 Mesto Bánovce nad Bebravou zatvorilo krytú plaváreň. Zároveň znížilo kapacitu letného kúpaliska, ktoré po novom môže navštíviť maximálne 500 ľudí. Rozšírené opatrenia na zamedzenie šíreniu pandémie prijal krízový štáb mesta. Zakázali tiež používanie spŕch na všetkých športoviskách, výnimku nemajú ani fitnes centrá.

Mesto zabezpečí aj ďalšiu dezinfekciu vnútorných a verejných priestranstiev, zintenzívni dezinfekciu detských ihrísk i priestorov mestského úradu. Samospráva požiada prevádzkovateľa dopravy o zvýšenie intenzity dezinfekcie prostriedkov hromadnej dopravy.

10:05 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 o 10. hodine.

10:02 Letná sezóna je tento rok iná ako tie predošlé. Kým počas minulých rokov hľadali zamestnávatelia výpomoc na pracovnom portáli Profesia.sk už v apríli, tento rok v tomto období ešte často ani nevedeli, či letná sezóna bude. Ponuky na brigády neskôr predsa len prišli. Je ich však omnoho menej ako predošlé roky.

9:45 Počet osôb nakazených novým druhom koronavírusu za posledný deň v Maďarsku stúpol oproti priemeru predchádzajúcich dní na trojnásobok, keď vo štvrtok testy potvrdili 33 nových prípadov. Na Covid-19 zomrel jeden pacient, čím počet obetí koronavírusu dosiahol 600.

9:34 Hospitalizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19 je 11. Z toho jeden je na JIS a jeden na pľúcnej ventilácii.

9:32 Pribudlo až 47 nových vyliečených, spolu ich je 1824.

9:30 Počas uplynulého dňa urobili spolu 2667 testov. Celkovo od začiatku pandémie evidujeme 2480 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie.

9:23 Na Slovensku pribudlo až 63 nových prípadov nákazy, čo je najväčší denný nárast od apríla. Údaje o počte testovaných zatiaľ nie sú k dispozícii. Najviac nových prípadov eviduje Trenčín, kde pribudlo 15 nakazených. Okres Bánovce nad Bebravou má 14 infikovaných, 10 hlási Bratislava. V Prievidzi evidujú šesť nových prípadov nákazy. Vranov nad Topľou má štyroch infikovaných. V Ilave, Košiciach a Poprade potvrdili po dva prípady nákazy. Jeden nakazený pribudol v Čadci, Košiciach-okolí, Malackách, Novom Meste nad Váhom, Považskej Bystrici, Prešove, Rožňave a Starej Ľubovni. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

okresy-tvrtok_0a140371-b159-3d9b.png

9:13 Počas uplynulého dňa v Česku zaznamenali 224 nových prípadov nákazy koronavírusom, aktívnych prípadov je 5232. Urobili 8040 testov. Od začiatku pandémie v krajine testy potvrdili spolu 17 529 infikovaných, celkový počet úmrtí je 388.

9:02 India zaznamenala za posledných 24 hodín rekordných 904 nových úmrtí súvisiacich s nákazou. Ide o dosiaľ najvyšší denný prírastok úmrtí. Pribudlo tiež 56 282 prípadov nákazy. V Indii dosiaľ celkovo zaznamenali už takmer dva milióny prípadov infekcie a 40.699 úmrtí. Za posledných 30 dní pritom v tejto krajine došlo v súvislosti s koronavírusom k približne 20.000 úmrtiam.

8:47 Viac ako pätina Slovákov očakáva, že na Slovensko príde druhá vlna koronavírusu. Tretina Slovákov si rovnako myslí, že čísla nakazených budú naďalej stúpať, ale keď sa podľa nich dostanú nad kritickú hranicu, vláda opäť zavedie prísne opatrenia. Vyplýva to z výsledkov prieskumu spoločnosti Nielsen Admosphere, ktorý pre agentúru SITA realizovala od 24. júla do 31. júla na vzorke 506 respondentov internetovej populácie staršej ako 15 rokov.

8:26 Každý, kto v ostatných 14 dňoch navštívil krajinu, ktorá sa nenachádza na zozname menej rizikových krajín v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19, je povinný v zmysle platného opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR prihlásiť sa telefonicky alebo elektronicky na príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva. Pripomína to hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva týmto ľuďom pomôže zorientovať sa v situácii, oboznámi ho s pravidlami domácej izolácie a zmanažuje testovanie na ochorenie.

V zozname menej rizikových krajín sú momentálne Austrália, Belgicko, Cyprus, Česká republika, Čína, Dánsko, Estónsko, Faerské ostrovy, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Chorvátsko, Holandsko, Írsko, Island, Japonsko, Južná Kórea, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Monako, Nemecko, Nórsko, Nový Zéland, Poľsko, Rakúsko, Slovinsko, Spojené kráľovstvo, Španielsko, Švajčiarsko a Taliansko.

8:04 U susedov v Česku sa tento týždeň drží denný prírastok počtu prípadov ochorenia Covid-19 nad hranicou 200 ľudí. Za stredu v krajine pribudlo 244 chorých. Nemecko za uplynulý deň zaznamenalo viac ako tisíc prípadov nákazy koronavírusom. Oproti predchádzajúcemu dňu ide o značný nárast.

7:15 Americká spoločnosť Twitter oznámila, že dočasne zablokovala oficiálny účet volebnej kampane prezidenta Donalda Trumpa, lebo obsahoval tweet s dezinformáciou o ochorení COVID-19. Podobne reagoval i Facebook.

6:47 Spojené štáty zaznamenali 1262 ďalších úmrtí na ochorenie COVID-19 za posledných 24 hodín. Údaj platil v stredu k 20.30 h miestneho času, informovala americká Univerzita Johnsa Hopkinsa. Najväčšia ekonomika na svete zaznamenala aj ďalších 53.158 prípadov nákazy koronavírusom, uviedla univerzita so sídlom v meste Baltimore.

6:30 Na Považí je ďalšie ohnisko nákazy. V jednej z trenčianskych firiem vyrábajúcej súčiastky do áut mali podľa našich informácií vyše dve desiatky zamestnancov pozitívne testy na nový koronavírus. Celkovo odobrali vzorky takmer 60 pracovníkom.

6:15 Svetová zdravotnícka organizácia vyzvala mladých ľudí, aby sa pridali do boja proti šíreniu nového koronavírusu a zvážili, či musia chodiť na párty. Niektoré krajiny začali po uvoľnení obmedzení hlásiť zvýšený počet nakazených práve medzi mladými.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok