Prečo je zbúranie bytu pre Číňana ako výhra v lotérii?

NETKY.SK • 6 August 2020, 12:00 • 2 min
Prečo je zbúranie bytu pre Číňana ako výhra v lotérii?

Čínska ľudová republika prechádza obrovskými zmenami a modernizáciou. Slovák žijúci v Šanghaji vysvetľuje, ako toto 25-miliónové veľkomesto mení tvár a čo to prináša bežným obyvateľom.

slovakia

left justify in out

Pavel Dvořák, ktorý už niekoľko rokov pôsobí v Číne, v jednom zo svojich videí vysvetľuje, že stále viac sa stavia v starej časti Šanghaja. Novšia časť je totiž vystavená na mieste, ktoré nie je vďaka močariskám veľmi vhodné pre ďalšie mrakodrapy. A tak musia Číňania toto už teraz moderné mesto ešte viac modernizovať práve v starej štvrti. No keďže priestoru na nové budovy je tu veľmi málo, musia sa búrať staré.

 

Výhra

V rámci demolácií činžiakov sa mnoho obyvateľov musí zo svojich bytov vysťahovať. „Čo znie ako dosť zlé správy, ale obzvlášť pre Šanghajčanov je to, ako keby vyhrali lotériu, pretože im vláda dáva dosť veľké odškodné za tieto byty a oni sú schopní si potom kúpiť niekedy aj dva, aj tri byty vzdialenejšie od centra, ale tiež s veľmi vysokou hodnotou,“ povedal Slovák žijúci v Šanghaji.

 

img

 

Bohaté metropoly

Tlmočník a organizátor netradičných ciest po Číne dodal, že takéto byty ľudia následne prenajímajú, alebo zveľadia a predajú drahšie. Je to podľa slovenského sinológa výhodou ľudí žijúcich vo veľkých metropolách. „Aj preto sú Číňania zo Šanghaja, z Pekingu a z týchto veľkých miest naozaj bohatí. Oveľa bohatší, než zvyšok Číny. Hlavne kvôli tomu, že vlastne bohatnú s tým, ako bohatne to mesto.“

 

img

 

Nelegálne stavby

Mnoho Číňanov si chcelo uľahčiť svoje podnikanie a po vzore iných krajín Ázie spojili príjemné s užitočným. „Ak ste boli v Ázii, tak viete, že Aziati zvyknú fungovať a mať také garážové obchody. Väčšinou hlavne ľudia na prízemí si pristavali bránu, alebo vchod a priestory do ulice, čím tú ulicu obrezali, vybúrali si vchod z druhej strany a svoju obývačku, alebo niečo, premenili na obchodík,“ povedal s tým, že takto vznikli rôzne nové predajne od kaderníctiev, cez fast-foody až po kvetinárstva.

 

img

 

Nekompromisná vláda

Dvořák vysvetľuje, že vláda si v oblasti výstavby posvietila ja na nelegálne stavby. V Šanghaji preto  došlo k akcii proti nelegálnym stavbám, čo znamenalo ich demoláciu. „A ja som jedného dňa vstal a ako som zvykol chodiť vždy ráno na knedlíčky, na raňajky, zrazu pozerám, že celá tá živá ulica, kde boli desiatky a desiatky obchodíkov, tak boli zatarasené zábranami. Ťažká technika a všetko to búrala,“ prezradil s tým, že demolácie trvali len týždeň. „Tým, že sa búrajú tieto staré časti Šanghaja, tak umiera určitá časť Šanghaja, ktorú som mal veľmi rád, ktorá má takú atmosféru takej naozaj tradičnej Číny,“ uzavrel Pavel Dvořák.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies