Štát chce mať menej mladých nezamestnaných. Obáva sa, že práve tí by mohli začiatkom jesene rozšíriť rady ľudí bez práce. Firmy, ktoré majú o absolventov záujem, môžu napríklad ušetriť až 95 percent z ceny ich práce, ak si ich udržia aspoň pol roka. Odborníci z praxe majú však voči podpore výhrady.

Príspevok na mzdu až 95 percent

Národný projekt Praxou k zamestnaniu 2 začal ešte v júli minulého roka. Počas núdzového stavu bol prerušený, ale od 20. júla tohto roku ho úrady práce opäť ponúkajú zamestnávateľom aj uchádzačom o zamestnanie. 

Podľa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka by sa malo takto vytvoriť približne tisíc pracovných miest pre mladých bez praxe. „Je to win-win situácia pre zamestnávateľa, zamestnanca aj štát, teda firmy vyškolia ľudí podľa svojich predstáv, poskytnú im trvalé pracovné miesto a mladý človek získa prax,“ avizoval pre médiá.

Problémom Slovenska však je, že zamestnávatelia aktuálne nie sú pre koronakrízu schopní vytvárať voľné pracovné miesta pre absolventov, potvrdzuje pre TREND Nikola Richterová, PR manažérka portálu Profesia.sk. 

„Návrh rezortu práce môže byť úspešný za podmienky, že zlá ekonomická situácia bude na Slovensku trvať len pár mesiacov,“ hovorí. Keďže naša krajina je veľmi závislá na zahraničnom dopyte, je tu podľa nej príležitosť na zmenu celkovej stratégie. „Zo súčasnej situácie by sme sa mali poučiť a snažiť sa podporiť viac malých domácich podnikateľov. Tí sú totiž v časoch krízy omnoho flexibilnejší,“ konštatuje N. Richterová.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa