StoryEditor

Saganov veľký rival zavinil hrôzostrašný pád, šéf Quickstepu ho chce vidieť vo väzení

05.08.2020, 21:55
Autor:
TASRTASR
Ku kolízii prišlo po súboji o víťazstvo medzi Groenewegenom a Jackobsenom. Groenewegen tesne pred cieľom ostro vybočil doprava a svojho súpera vytlačil na bariéru.

Holandského cyklistu Fabia Jakobsena chcú lekári už vo štvrtok prebudiť z umelého spánku. Dvadsaťtriročný jazdec tímu Deceuninck-Quickstep utrpel ťažké zranenia v stredajšej úvodnej etape pretekov Okolo Poľska po tom, ako ho v záverečnom špurte vytlačil do bariér krajan Dylan Groenewegen z tímu Jumbo-Visma.

Groenewegen patrí medzi veľkých súperov Petra Sagana, minulý rok zvíťazil v jednej etape Tour de France. Slovenský cyklista na pretekoch v Poľsku neštartoval, pripravuje sa v Taliansku.

Jakobsena previezli do nemocnice v Sosnowci. Zástupca riaditeľa zariadenia Pawel Gruenpeter vo štvrtok informoval, že stav cyklistu je stabilizovaný, hoci stále vážny.

Lekári sa ho pokúsia prebudiť z umelého spánku. "Skúsime ho dnes zobudiť, aby sme zistili, v akom je stave," citovala Gruenpetera agentúra DPA.

Tvrdý pád v obrovskej rýchlosti

Jakobsena museli priamo na mieste nehody oživovať, podľa portálu przegladsportowy.pl trvalo lekárom viac ako hodinu, kým ho stabilizovali. Následne ho letecky prepravili v umelom spánku do nemocnice v Sosnowci s úrazom hlavy a hrudníka. Vyšetrenia neodhalili poškodenie mozgu ani chrbtice. Čaká ho však kraniofaciálna operácia.

Pri jeho páde sa zranil aj traťový rozhodca, ktorý tiež utrpel vážne zranenia, ale už sa prebral z bezvedomia a jeho stav sa zlepšuje.

Nehoda sa stala v závere prvej etapy, keď Groenewegen tesne pred cieľom ostro vybočil doprava a svojho súpera vytlačil na bariéru. Jakobsen do nej nabúral, preletel cez ňu a vrazil aj do rozhodcu.

Tvrdý pád utrpelo aj niekoľko ďalších pretekárov. Záverečná rovinka bola mierne dolu kopcom a cyklisti išli podľa poľských médií rýchlosťou až 80 km/h. Vinníka nehody diskvalifikovali a za víťaza vyhlásili práve Jakobsena. V dôsledku nešťastia organizátori zrušili slávnostný ceremoniál.

Pôjde do väzenia?

Groenewegenovo konanie odsúdila aj Medzinárodná cyklistická únia, ktorá v komuniké avizovala otvorenie disciplinárneho konania: "Medzinárodná cyklistická únia (UCI) dôrazne odsudzuje nebezpečné správanie Dylana Groenewegena (Jumbo-Wisma), ktorý poslal Fabia Jakobsena (Deceuninck-Quickstep) do bariéry pár metrov pred finišom a spôsobil hromadnú haváriu na konci prvej etapy Okolo Poľska. UCI, ktorá považuje toto správanie za neakceptovateľné, okamžite postúpila záležitosť Disciplinárnej komisii, aby požiadala o uloženie sankcii primeraných závažnosti týchto faktov. Naša federácia je z celého srdca s pretekármi, ktorých incident postihol."

Ešte ďalej zašiel šéf tímu Deceuninck-Quickstep Patrick Lefevere, ktorý na twitteri vyzval na Groenewegenovo uväznenie. Poľská polícia incident začala vyšetrovať, no bližšie sa k okolnostiam zatiaľ nevyjadrila.

Stredajšie nešťastie pripomenulo vlaňajšiu tragédiu, pri ktorej presne pred rokom zahynul Bjorg Lambrecht. Jeho pamiatku si uctili pred začiatkom pretekov. Bývalý jazdec tímu Lotto - Soudal stratil v 3. etape kontrolu nad bicyklom a vrazil do betónového priepustu pri ceste. Lambrechta oživovali priamo na mieste nešťastia, previezli ho do nemocnice, no tam zomrel na následky masívneho vnútorného krvácania vo veku 22 rokov.

01 - Modified: 2024-04-03 22:06:46 - Feat.: - Title: "Je čas zasadnúť opäť do sedla." Sagan začal po operácii trénovať 02 - Modified: 2024-03-21 17:27:20 - Feat.: - Title: V Senici našli telo zastrelenej cyklistky. Vrahom má byť bývalý manžel, ktorý si potom vzal život 03 - Modified: 2024-02-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Peter Sagan musel podstúpiť operáciu. Má problémy so srdcom a bude musieť vynechať preteky 04 - Modified: 2023-12-16 19:02:53 - Feat.: - Title: Víťazom ankety Zlatý pedál sa stal premiérovo Martin Svrček 05 - Modified: 2023-08-29 14:18:53 - Feat.: - Title: Chceli, aby sa cyklisti šmykli na oleji. Španielska polícia počas Vuelty zadržala sabotérov
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 00:13