Streda 5. augusta bolav znamení značky Samsung. Na jej online udalosti predstavili nové smartfóny modelového radu Note, ktoré okrem zaujímavého dizajnu v sebe priniesli aj množstvo noviniek. Samsung však predstavil aj ďalšie zariadenia, medzi ktorými nechýbajú hodinky či bezdrôtové slúchadlá.

Nové tablety Galaxy Tab

Samsung predstavil aj dva modely nových tabletov – Galaxy Tab 7 a Galaxy Tab 7+, ktoré sa môžu pochváliť prémiovým spracovaním a dotykovým perom, ktoré je možné magneticky prichytiť o zadnú stranu tabletu. Pero sa, navyše, nachádza už v priamo balení.

Nové tablety prichádzajú na trh v troch farebných verziách – čiernej, striebornej a bronzovej. Menší Galaxy Tab 7 disponuje 11-palcovým Super AMOLED displejom a väčší Galaxy Tab 7+ ponúkne 12,4-palcový Super AMOLED displej. Oba tablety navyše podporujú 120 Hz obnovovaciu frekvenciu, ktorá ponúkne lepší zážitok zo sledovania videí či hrania hier.

Samsung Galaxy Tab 7 bol predstavený v dvoch veľkostiach
Zdroj: Samsung
Samsung Galaxy Tab 7 bol predstavený v dvoch veľkostiach

O výkon zariadenia sa stará čip Snapdragon 865 Plus, ktorý poskytne dostatok energie na prezeranie sociálnych sietí, sledovanie a nahrávanie videí, či hranie hier. Väčší tablet bude navyše dostupný aj v 5G verzii. Pamäť RAM má veľkosť 6 GB a interné úložisko 128 GB pri menšej verzii a 8GB RAM a 256 GB interné úložisko pri väčšej verzii. Internú pamäť bude možné rozšíriť pomocou microSD kariet až na úroveň 1 TB. Oba tablety zároveň bežia na operačnom systéme Android 10.

Tak ako pri nových smartfónoch Galaxy Note 20 a Galaxy Note 20 Ultra, tak aj pri tabletoch sa Samsung zameral na dotykové pero a prácu s aplikáciami. Aj z toho dôvodu disponujú tablety vylepšenou aplikáciou Samsung Notes, ktorá umožňuje okrem iného upravovanie PDF súborov, export poznámok do ďalších súborov, vytváranie priečinkov a podpriečinkov či synchronizáciu s počítačom a smartfónom.

Prémiové tablety za prémiové ceny

Zaujímavou funkciou je Multi-Active Window, pomocou ktorej je možné celú obrazovku rozdeliť na tri rôzne časti, pričom v každej z nich je možné spustiť rôzne aplikácie. Týmto spôsobom dokáže používateľ efektívnejšie pracovať, pričom svoju obľúbenú kombináciu rozloženia si môže jednoducho uložiť.

K ešte jednoduchšej práci je možné k tabletu pripojiť externú klávesnicu, ktorá obsahuje špecifické tlačidlá s príkazmi pre Android, ale aj tie bežné, ktoré poznáme z počítačov s operačným systémom Windows. Okrem toho je možné pomocou gest a touchpadu ovládať niektoré základné prvky ako návrat na domovskú obrazovku či vrátiť sa späť.

Zadná strana Galaxy Tab 7 disponuje miestom pre uloženie dotykového pera pomocou magnetu
Zdroj: Samsung
Zadná strana Galaxy Tab 7 disponuje miestom pre uloženie dotykového pera pomocou magnetu

Vďaka dotykovému peru je možné tablet využívať aj na rôzne kreatívne práce a práve z toho dôvodu obsahujú niektoré známe aplikácie, ktorú sú k dispozícii v plnej verzii úplne zadarmo. Na vytváranie kresieb je dostupná aplikácia Clip Studio Paint, pokročilý poznámkový blok Noteshelf či známy grafický editor Canva.

Na vytváranie fotografií a videí poslúži zadná 13 Mpx hlavná kamera a 5 Mpx ultraširoký snímač s bleskom. V prednej časti sa nachádza nová 8 Mpx kamera, ktorá je optimalizovaná pre videokonferenčné telefonáty.

Čo sa výdrže týka, tak menší Galaxy Tab 7 disponuje batériou s kapacitou 8 000 mAh a väčší Galaxy Tab 7+ dostal až 10 090 mAh batériu. Oba modely tiež podporujú super rýchle 45 W nabíjanie.

Predobjednávky nových tabletov sa začali okamžite po uvedení a končia sa 20. augusta o polnoci. Oficiálny predaj sa začína deň nato. Čo sa cien týka, najlacnejšia verzia Galaxy Tab 7 Wifi dostala cenovku 699 eur a za verziu LTE si zákazník priplatí o 100 eur viac.

Väčší Galaxy Tab 7+ sa bude predávať za 899 eur a najvyššia verzia s 5G skončila na cene 1 099 eur. Na slovenskom trhu budú dostupné v dvoch farebných verziách, čiernej a bronzovej.

Galaxy Watch 3 aj z titánu

Okrem tabletov sme sa dočkali aj predstavenia nových športových hodiniek Galaxy Watch 3, ktoré prichádzajú na trh v dvoch veľkostných verziách 41 a 45 mm. Nechýba ani obľúbená otočná ovládacia luneta či množstvo športových funkcií.

Nové hodinky zaujmú predovšetkým vzhľadom. Samsung sa vyjadril, že sa snažil priniesť hodinky, ktoré bude možné nosiť pri akejkoľvek príležitosti, čo sa mu s najväčšou pravdepodobnosťou aj podarilo. Telo hodiniek je vyrobené z prémiovej ocele a k dispozícii sú aj remienky z pravej kože, ktoré ešte viac dodávajú hodinkám nádych luxusu.

Nové hodinky Samsung Galaxy Watch 3 prichádzajú na trh v dvoch veľkostiach a troch farebných vyhotoveniach.
Zdroj: Samsung
Nové hodinky Samsung Galaxy Watch 3 prichádzajú na trh v dvoch veľkostiach a troch farebných vyhotoveniach.

Oproti predchádzajúcej verzii sú hodinky o 14 percent tenšie, 15 percent ľahšie, 8 percent menšie, no zároveň prichádzajú s o 0,1 palca väčšou obrazovkou. Nechýba ani personalizácia ciferníkov, ktorých je v ponuke vyše 80-tisíc. Okrem toho je možné vytváranie svojich vlastných, vďaka špeciálnemu algoritmu.

O výkon hodiniek sa stará čip Exynos 9110 Dual core s 1 GB pamäťou RAM. Operačným systémom je už známy Tizen OS 5.5 a interné úložisku má veľkosť 8 GB. Batéria má kapacitu 340 mAh pri väčšej verzii a 270 mAh pri menšej. Oba modely však podporujú bezdrôtové nabíjanie založené na WPC. Hodinky sú taktiež aj vodotesné do 5 ATM a vďaka štandardu IP 68/MIL-STD-810G by mali vydržať aj hrubšie zaobchádzanie.

Množstvo funkcií

Hodinky disponujú monitorovaním krvného tlaku či EKG, no najnovšie dokážu sledovať aj obsah kyslíku v krvi. Majú tiež detekciu pádu, takže v prípade zranenia odošlú správu a s presnou polohou vopred nastavenému kontaktu. Z ďalších funkcií nechýba meranie VO2 Max, monitoring spánku, domáci tréning či pokročilá analýza behu, ktorá dokáže monitorovať pravidelnosť, asymetriu a mnohé ďalšie prvky.

Zaujímavosťou je aj možnosť nastavenia denného alebo večerného prehľadu. Ráno hodinky v krátkej správe informujú o aktuálnom dátume, počasí, pripomienkach či dôležitých udalostiach v kalendári. Večer informujú o denných meraniach, počasí na nasledujúci deň alebo o stave batérie.

Novinkou je zobrazovanie fotografie na hodinkách v prípade volania alebo zobrazovanie histórie správ. Hodinky tiež umožňujú ovládanie pomocou gest či jednoduché streamovanie a sťahovanie playlistu z aplikácie Spotify.

Hodinky budú k dispozícii v čiernej, striebornej a bronzovej farbe, pričom bronzová je dostupná len v pri menšej verzii. Okrem toho bude k dispozícii aj prémiová verzia Galaxy Watch 3, ktorej telo bude vyrobené z titánu. Predaj hodiniek sa začína 7. augusta 2020 za cenu od 429 za menšiu verziu  do 509 eur za LTE verziu. Titánové hodinky budú dostupné neskôr za 649 eur.

Slúchadlá alebo fazuľky?

Príjemným prekvapením online podujatia Galaxy Unpacked 2020 bolo predstavenie úplne nových bezdrôtových slúchadiel Galaxy Buds Live. Zaujali predovšetkým dizajnom, ktorý pripomína fazuľky a podľa Samsungu by mali dokonale zapadnúť do uší.

Slúchadlá sa dodávajú spolu s elegantnou praktickou krabičkou, ktorá zároveň slúži ako nabíjacia stanica. Hlavným ťahákom nových slúchadiel má byť prémiový zvuk evokujúci osobnú prítomnosť na koncerte či festivale. Okrem toho výrobca tvrdí, že slúchadlá možno nosiť takmer celý deň bez toho, aby v ušiach vadili. K tomu prispieva aj špeciálna ventilácia.

Nové slúchadlá pripomínajú svojim tvarom fazuľky, čo má umožniť čo najpohodlnejšie nosenie
Zdroj: Samsung
Nové slúchadlá pripomínajú svojim tvarom fazuľky, čo má umožniť čo najpohodlnejšie nosenie

Nechýba ani aktívne potláčanie okolitého hluku, pričom nižšie tóny z okolia sú automaticky rušené a vyššie sa predovšetkým z dôvodu bezpečnosti prepúšťajú do uší. Navyše, vďaka trom mikrofónom Samsung sľubuje čisté telefonovanie bez zbytočných rušivých elementov.

Silnou zbraňou nových slúchadiel Galaxy Buds Live má byť aj ich výdrž, keď len päťminútové nabíjanie má zabezpečiť prehrávanie hudby počas jednej hodiny. Maximálna výdrž však môže dosiahnuť až 8 hodín v prípade, že je vypnutá funkcia aktívneho potláčania hluku a tiež hlasový asistent Bixby.

Zaujímavé funkcie

Nové slúchadlá je možné veľmi rýchlo a jednoducho spárovať so smartfónom, pričom kompatibilné sú aj so zariadeniami s operačným systémom iOS. Pri nich však nebudú fungovať niektoré funkcie, ako napríklad notifikácie. Zaujímavosťou je herný mód, kedy slúchadlá využívajú energiu smartfónu alebo tabletu, takže sa používateľ nemusí obávať možných výpadkov zvuku alebo lagovania.

Galaxy Buds Live je tiež možné jednoducho spárovať s počítačom a využívať ich pri videohovoroch. V prípade, že tieto slúchadlá vlastní aj niekto ďalší z rodiny či kamarátov, obľúbenú hudbu je možné šikovne zdieľať priamo prostredníctvom samotných slúchadiel. Ani pri tomto produkte nechýba rýchle ovládanie pomocou gest. Možno ním spustiť alebo zastaviť hudbu, preskočiť na ďalšiu skladbu, prijať hovor a ovládať mnohé ďalšie funkcie.

Bezdrôtové slúchadlá Galaxy Buds Live budú dostupné v bielej, bronzovej a čiernej farbe, pričom ich predaj sa začne 21. augusta 2020 za odporúčanú cenu 189 eur. Značka ich okrem toho venuje zdarma ako darčekový bonus zákazníkom, ktorí urobia predobjednávku na smartfón Samsung Galaxy Note 20 Ultra, ak si zároveň vyberú hudobný balíček.