Aký je dôvod, aby americká vláda zakázala sociálnu sieť, ktorej dominujú krátke videá tancujúcich teenagerov? Mnohostranný.

TikTok je čínsky

Čínska populárna aplikácia TikTok predstavuje pre americkú vládu bezpečnostné riziko. Na prvý pohľad bizarný postoj.

Situáciu zdôvodnil Mike Pompeo, americký minister zahraničných vecí. Podľa neho čínsky bezpečnostný aparát využije skúsenosti z rozpoznávania tvárí a vybuduje si databázu osobných charakteristík amerických užívateľov vrátane ich telefónnych čísiel, adries či kontaktov.

Donald Trump plánuje v USA zakázať aplikáciu TikTok.
Neprehliadnite

Instagram spúšťa na Slovensku svetovú novinku, prichádza konkurencia pre TikTok

„Tieto čínske softvérové  spoločnosti ... poskytujú dáta priamo čínskej komunistickej strane a ich bezpečnostnému aparátu,“ zdôvodňuje  M. Pompeo. TikTok to odmieta a tvrdí, že žiadne informácie čínskej vláde nikdy neposkytuje. A ani by tak nespravil. No Donaldovi Trumpovi to nestačí.

Na rozdiel od Huawei TikTok nemá s čínskou vládou dobré vzťahy. Navyše všetky dáta o amerických občanoch drží v USA. V očakávaní problémov TikTok už dlhšie uvažoval o rozdelení firmy na čínsku  a globálnu spoločnosť. D. Trumpa to ale nepresvedčilo.

Riziká, že čínska vláda môže mať dosah na milióny osobných údajov Američanov, podporili jeho rozhodnutie, že od 15. septembra bude TikTok v USA zakázaný. Jedinou alternatívou je, že ho kúpi americká firma .

TikTok je veľký

Rozhodnutie zakázať TikTok nie je len o čínskej spoločnosti, ale najmä a pokračujúcej americko-čínskej technologickej vojne. TikTok totiž vážne ohrozuje americkú technologickú dominanciu.

A to nielen tým, že v USA ho odhadom používa viac ako 50 miliónov ľudí, čím preskočil aj Twitter. V prvom kvartáli tohto roka globálne evidovali viac ako 300 miliónov stiahnutí aplikácie, čo ju robí najsťahovanejšou aplikáciou na svete.

Celkovo zaznamenali dve miliardy jej stiahnutí a používa ju až 1,5 miliardy ľudí. Z TikToku sa stal skutočný konkurent Facebooku či Instagramu. Osobné údaje miliárd ľudí tak nie sú k dispozícii iba americkým korporáciám, ale potenciálne aj nepriateľským vládam.  

Zákaz v Indii

Americká vláda nebola jediná, ktorá má záujem obmedziť expanziu tohto najväčšieho startupu na svete, ktorého cena sa odhaduje na 140 miliárd dolárov.

Už na konci júna  indická vláda na svojom území zakázala TikTok a ďalšie desiatky čínskych aplikácií. V tomto prípade to bol indicko-čínsky pohraničný konflikt, ktorý odštartoval indické „obavy“ o národnú bezpečnosť.

Donald Trump miesto okamžitého zákazu rozhodol, že operácie TikToku v krajine bude môcť kúpiť americká spoločnosť. S najväčšou pravdepodobnosťou o ňu bude mať záujem iba Microsoft, ktorému sa stále nepodarilo presadiť v segmente sociálnych sietí.

D. Trump svojím rozhodnutím stlačil cenu nižšie, a keďže podľa vlastných slov túto akvizíciu umožnil, bude chcieť z transakcie získať značnú časť. Nikto však nevie ako, keďže neexistuje žiadny právny základ, vďaka ktorému môže americká vláda profitovať z obchodnej transakcie neštátnych subjektov.

V každom prípade je takýto obchod  transakciou z donútenia, čo vytvára nebezpečný precedens do budúcna. Vlastníci TikToku to  budú musieť akceptovať. Akceptovať to však nemieni čínska vláda.

Čínska odveta

„Vláda nebude v žiadnom prípade akceptovať ʼkrádežʼ čínskej technologickej spoločnosti,“ tvrdí čínska strana. Skutočne, jednostranný zákaz pôsobenia v krajine po tom, ako TikTok investoval miliardy dolárov do amerických operácií, a následný lacný odpredaj so záujmom o získanie značnej časti sumy do amerického rozpočtu, pripomína znárodnenie.

Ak by mohla, čínska strana spraví to isté. Paradoxom však je, že vláda v Pekingu už roky obmedzuje vstup amerických sociálnych sietí a vyhľadávačov na domáci trh. Jedinou povolenou sociálnou sieťou je LinkedIn a vyhľadávačom Bing, oba produkty Microsoftu, s ktorým má dobré vzťahy.

Údaje, ktoré americké spoločnosti v Číne získavajú, domáca vláda prísne stráži. Teraz podobný krok realizovala aj americká vláda. A možno čoskoro budú nasledovať ďalšie.

Bifurkácia internetu

Peking už dlho pred Washingtonom odstrihol čínsky internet od zvyšku sveta. Pravidlá pre fungovanie na domácom internete sú radikálne odlišné od globálneho internetu. V podobných šľapajach ide aj Rusko. A snahou o ochranu európskych dát aj Brusel.

V roku 2018 bývalý CEO Googlu Eric Schmidt predpovedal, že internet sa v najbližšej dekáde bifurkuje – rozdelí sa na čínsku a americkú vetvu. Zdá sa, že Trumpovým rozhodnutím sa tento proces stáva realitou.

Odteraz akýkoľvek štát na svete môže v záujme národnej bezpečnosti obmedziť fungovanie zahraničných aplikácií. Precedens k tomu urobil  Donald Trump. Je otázne, nakoľko bude tento krok pozitívny pre amerických technologických gigantov.