Samsung dnes na Galaxy Unpacked 2020 predstavila dve verzie nového modelu Galaxy Note, ktoré sa od seba líšia nielen cenou a vybavenosťou, ale aj dizajnom. Menší Galaxy Note 20 disponuje plochým 6,7-palcovým displejom s Full HD rozlíšením. Väčší Galaxy Note 20 Ultra prichádza so 6,9-palcovým displejom, zaoblenými hranami a s rozlíšením WQHD. V oboch prípadoch sa priamo v displeji nachádza aj čítačka odtlačkov prstov.

Oba modely pôsobia aj vďaka kvalitnému kovovému prevedeniu luxusne, model Ultra navyše disponuje aj ochranným sklom Corning Gorilla Glass Victus, ktoré momentálne patrí medzi najtvrdšie na trhu.

V hlavnej úlohe pero S-Pen

Podľa spoločnosti má nový Galaxy Note 20 v mnohých oblastiach nahradiť počítač. Prispeje k tomu hlavne vylepšená aplikácia Samsung Notes, spolupráca s Microsoftom, procesor Exynos 990 a lepšie dotykové pero S-Pen. Odozva pera je pri väčšej verzii len deväť milisekúnd, čo umožňuje vytvárať poznámky s takmer rovnakou presnosťou ako pri písaní klasickým perom.

Dotykové pero navyše dostalo nové gestá pre ešte jednoduchšiu navigáciu na obrazovke. Samsung výrazne zapracoval aj na aplikáciách, ktoré s perom spolupracujú. Vďaka tomu je Galaxy Note 20 plnohodnotné zariadenie, ktoré je možné používať pri akejkoľvek práci. Najnovšie je v aplikácii možné upravovať súbory v PDF formáte či exportovať svoje poznámky do formátov MS Word, PowerPoint či PDF.

Samsung Galaxy Note 20 s dotykovým perom S-Pen
Zdroj: Samsung
Samsung Galaxy Note 20 s dotykovým perom S-Pen

Zaujímavá je aj funkcia, ktorá umožňuje písanie poznámok počas nahrávania rozhovoru. Po kliknutí na konkrétnu vetu aplikácia sama rozpozná, v akom časovom úseku bola poznámka napísaná a rozhovor pretočí na danú hlasovú stopu. Okrem toho je možné v aplikácii Samsung Notes vytvárať pre ešte lepší prehľad rôzne priečinky a podpriečinky.

Novinkou je aj samotná synchronizácia medzi smartfónom, počítačom a tabletom. Všetky poznámky a úpravy môžu byť automaticky uložené aj v ďalšom zariadení. Spolupráca s Microsoftom priniesla jednoduché prepojenie smartfónu a počítača spolu s aplikáciami ako Samsung Notes, Teams, Outlook či OneNote.

Potešia sa aj hráči

Nový Samsung Galaxy Note 20 neslúži len na prácu, na svoje si prídu aj milovníci hier. K dispozícii je displej, ktorý poskytuje až o 25 percent väčšiu svietivosť ako predchádzajúce modely. Okrem toho je dostupný aj kino formát 21:9, ktorý spolu so 120 Hz obnovovacou frekvenciou zabezpečí maximálny zážitok z hrania hier či sledovania videí.

Vďaka umelej inteligencii dokáže zariadenie optimalizovať obnovovaciu frekvenciu podľa toho, čo aktuálne so smartfónom užívateľ robí. Ak prezerá sociálne siete, obnovovacia frekvencia sa zníži, no pri zapnutí hry sa automaticky zapne na maximum. Vďaka takémuto riešeniu sa zlepšila výdrž batérie.

Zaujímavosťou pre všetkých hráčov je aj prítomnosť takzvaného Xbox Game Pass. Vďaka nemu je možné na novom Galaxy Note hrať viac ako 100 hier, ktoré sú dostupné na herných konzolách Xbox. Táto možnosť však bude dostupná až od 15. septembra.

Vylepšený 108 Mpx snímač

Vylepšením prešiel aj kamerový systém, ktorý dostal nové laserové automatické zaostrovanie, ktoré zrýchlilo ostrenie na blízke predmety. Okrem toho je k dispozícii 12 Mpx ultraširoký snímač, 108 Mpx snímač a 12 Mpx telefoto snímač. K dispozícii je aj 100-násobný zoom, ktorým už disponuje model Galaxy S20 Ultra.

Menšia verzia Galaxy Note 20 dostala namiesto 108 Mpx snímača 64 Mpx snímač a chýba jej aj laserové zaostrovanie. Selfie kamera je v oboch prípadoch rovnaká a poskytuje rozlíšenie 10 Mpx. Samsung si dal záležať aj na videách a preto prináša Pro Video mód, ktorý umožní nahrávanie v kino formáte 21:9. Okrem toho môže užívateľ kontrolovať rýchlosť priblíženia, vďaka čomu môže vytvárať zaujímavé efekty.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra so 108 Mpx snímačom a laserovým zaostrovaním
Zdroj: Samsung
Samsung Galaxy Note 20 Ultra so 108 Mpx snímačom a laserovým zaostrovaním

Smartfón umožňuje nahrávanie videa v maximálnom 8K rozlíšení pri 60 snímkach za sekundu a Full HD video zvládne pri 120 snímkach za sekundu. Zaujímavou novinkou je aj vylepšenie nahrávania zvuku. Najnovšie je možné zaznamenávanie zvuku z akýchkoľvek bezdrôtových slúchadiel, ktoré sú pripojené k smartfónu. Okrem toho je možné počas natáčania meniť hlasitosť či smer, z ktorého sa zvuk bude nahrávať.

Nechýba ani 5G

Nový Samsung Galaxy Note 20 je pokročilý aj v oblasti pripojenia. K dispozícii je Samsung DeX pre rýchle a jednoduché prepojenie so Smart televíziou. Týmto spôsobom je možné prezeranie fotografií, ale aj používanie televízie ako druhého monitora pri pracovnej činnosti. Okrem toho je k dispozícii aj najnovšie Wi-Fi 6, zabezpečenie Samsung Knox a nechýba ani 5G.

Samsung predstavil hneď dva modely Samsung Galaxy Note 20 a Galaxy Note 20 Ultra
Zdroj: Samsung
Samsung predstavil hneď dva modely Samsung Galaxy Note 20 a Galaxy Note 20 Ultra

Vybavenejšia verzia Galaxy Note 20 Ultra tiež obsahuje aj čoraz obľúbenejšiu UWB technológiu, prostredníctvom ktorej je možné rýchle a bezpečné zdieľanie fotografií, videí či iných súborov jednoduchým priložením k druhému zariadeniu s UWB.

Batéria Galaxy Note 20 má kapacitu 4 300 mAh, čo je o 23 percent viac oproti predchádzajúcej verzii. Väčší Galaxy Note 20 Ultra má 4 500 mAh batériu a k dispozícii je aj super rýchle nabíjanie, vďaka ktorému je možné zariadenia nabiť na viac ako 50 percent už za pol hodinu.

Atraktívne darčeky

Na slovenskom trhu sa bude predávať viacero verzií. K dispozícii bude Samsung Galaxy Note 20 s 8 GB pamäťou RAM a 256 GB interným úložiskom, pričom zákazník si bude môcť vybrať zo 4G alebo 5G verzie. Menší Galaxy Note 20 bude dostupný v bronzovej, zelenej a šedej farbe, pričom cena za 4G verziu bude 949 eur a za 5G to bude o tisícku viac.

Väčší Galaxy Note 20 Ultra bude k dispozícii len v 5G verzii s 12 GB pamäte RAM a interným úložiskom 254 GB alebo 512 GB. Smartfón s menšou pamäťou sa bude predávať za 1 299 eur a za najvybavenejší model si zákazník priplatí o 100 eur viac. Galaxy Note 20 Ultra bude k dispozícii len v bronzovej a čiernej farbe.

Výhodou pre niekoho môže byť aj fakt, že v bronzovej farbe si je možné vyskladať celý ekosystém Samsung od Galaxy Note cez nový tablet Galaxy Tab 7, hodinky Galaxy Watch 3 až po bezdrôtové slúchadlá Galaxy Buds Live. 

Štart predobjednávok začína už dnes a končí o polnoci 20. augusta. Oficiálny začiatok predaja je naplánovaný na 21. augusta 2020. Pri predobjednávkach si Samsung pre svojich zákazníkov pripravil zaujímavé darčeky v podobe herného alebo hudobného balíčka.

Ak si zákazník vyberie herný balíček, tak pri Galaxy Note 20 dostane herný ovládač MOGA XP5-X, bezdrôtovú nabíjačku N5105 a 3-mesačné predplatné Game Pass na hranie Xbox hier. Hudobný balíček v tomto prípade obsahuje bezdrôtové slúchadlá Galaxy Buds+ v hodnote 169 eur.

Pri drahšom Galaxy Note 20 Ultra obsahuje herný balíček rovnako herný ovládač MOGA XP5-X, kvalitnejšiu bezdrôtovú nabíjačku a 3-mesačné predplatné Game Pass. Hudobný balíček obsahuje najnovšie bezdrôtové slúchadlá Galaxy Buds Live v hodnote 189 eur, ktoré Samsung taktiež predstavil na dnešnej udalosti.