Opozícia naďalej kritizuje predaj akcií VSE, chce o ňom hovoriť aj v parlamente

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Parlament
Foto: SITA/Diana Černáková

Vznikajúca strana Hlas – sociálna demokracia žiada premiéra Igora Matoviča, aby zrušil dohodu obsiahnutú v memorande a zastavil predaj 49 % akcií Východoslovenskej energetiky Holding, a.s. Ako ďalej na stredajšej tlačovej besede vyhlásil člen strany a bývalý minister hospodárstva Peter Žiga, zároveň vyzývajú súčasného šéfa rezortu Richarda Sulíka, aby zverejnil analýzu, na základe ktorej sa rozhodol neuplatniť predkupné právo štátu, ďalej prečo Slovenská republika za tento krok získala práve sumu 35 mil. eur a do tretice, aký dopad to bude mať na ceny elektrickej energie na Slovensku. Taktiež sa budú snažiť zvolať v tejto veci mimoriadny hospodársky výbor a iniciovať na Ministerstva hospodárstva SR poslanecký prieskum.

Žiga sa podľa vlastných slov stretol s predstaviteľmi nemeckých koncernov E.ON a RWE a jasne im deklaroval, že štát má v pláne uplatniť si predkupné právo. Tí potom údajne počkali na zmeny vo vedení ministerstva hospodárstva. Nevyužitie predkupného práva označil za chybný, zlý a netransparentný krok, ktorý škodí Slovenskej republike. Bývalý premiér Peter Pellegrini označil celú dohodu za „pokútnu“ a zahalenú rúškom tajomstva. „Táto vláda evidentne vychádza v ústrety veľkým firmám, zahraničným vlastníkom a otáča sa chrbtom ľudom,“ vyhlásil.

V hre je aj mimoriadna schôdza

Najsilnejšia opozičná strana SMER – sociálna demokracia (SD) je podľa zverejneného stanoviska pripravená otvoriť otázku predaja Východoslovenskej energetiky na najbližšej schôdzi Národnej rady SR, prípadne zvolať mimoriadnu schôdzu. Individuálne rozhodnutie ministra hospodárstva Richarda Sulíka označila za vážne zlyhanie, ktoré je podľa strany v príkrom rozpore so strategickými záujmami Slovenska. „Keďže minister hospodárstva nereagoval na výzvy strany SMER – SD, na najbližšej schôdzi parlamentu sme pripravení pýtať sa, prečo sa Slovensko tak ľahko vzdalo možnosti napraviť obrovské zlyhania Dzurindovej divokej privatizácie. V prípade, že takýto bod programu nebude zaradený do rokovania, strana SMER – SD je pripravená zvolať mimoriadnu schôdzu, k čomu aktuálne začala zbierať aj potrebné podpisy,“ uviedol predseda strany Robert Fico.

Štátny tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek považuje vyjadrenia opozičných poslancov za zavádzajúce a populistické. Uplatnenie predkupného práva zo strany štátu na nákup 49 % akcií spoločnosti Východoslovenská energetika bolo podľa analýz ministerstva financií a rezortu hospodárstva nereálne. „Pán Žiga veľmi dobre vie, v akom stave zanechal ministerstvo. Uplatniť si predkupné právo by bolo z pohľadu štátu nemožné, jednoducho na to nemáme peniaze,“ skonštatoval štátny tajomník.

Ministerstvo nemá problém so zverejnením

Všetky kroky boli podľa neho prerokované na koaličnej rade, s podpredsedom vlády pre legislatívu a strategické plánovanie a aj s ministerstvom financií. „Výsledkom je memorandum, ktoré je verejne dostupné a do ktorého má každý právo nahliadnuť,“ dodal Galek. Celková suma, za ktorú má byť 49-percentný podiel odkúpený koncernom E.ON, je predmetom obchodného tajomstva, preto ju ministerstvo podľa neho nemôže zverejniť. „Ak by s tým však investor súhlasil, rezort hospodárstva nemá žiaden problém tieto údaje zverejniť,“ uzavrel Galek s tým, že štát má v prípade predaja aj naďalej zachované predkupné právo vo všetkých troch distribučných spoločnostiach.

Minister hospodárstva Richard Sulík minulý týždeň oznámil, že Slovensko si neuplatní predkupné právo na nákup 49 percent akcií spoločnosti Východoslovenská energetika Holding, a.s. Tie plánuje kúpiť koncern E.ON od skupiny RWE ako súčasť ich celosvetovej dohody. E.ON už na Slovensku vlastní 49 percent akcií v Západoslovenskej energetike, a.s. Štát za neuplatnenie predkupného práva zinkasuje od koncernu 35 mil. eur, ako aj ďalšie výhody, medzi inými napríklad predkupné právo na kúpu paroplynovej elektrárne Malženice.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Igor MatovičKarol GalekPeter ŽigaRichard SulíkRobert Fico
Firmy a inštitúcie E.ONRWE Gas SlovenskoVSE Východoslovenská energetika