Ako vidia kvalitu súčasných filmov odborníci z filmovej tvorby

NETKY.SK • 23 Júl 2020, 09:25 • 2 min
Ako vidia kvalitu súčasných filmov odborníci z filmovej tvorby

Filmový priemysel ponúka svojim divákom množstvo zážitkov, podnetov, možností zamyslieť sa, alebo len príjemne stráviť voľný čas. Podľa scénáristu Vlada Javorského je film vlastne rozprávkou pre dospelých a keďže dnešná spoločnosť je nastavená na konzum a zisk, cítiť to aj na filmových dielach súčasnosti. Šárka Gmiterková, ktorá sa venuje aj výskumu filmového herectva, s tým nesúhlasí.

slovakia

left justify in out

Odborná asistentka na Ústave filmu a audiovizuálnej kultúry Filozofickej fakulty Masarykovej univerzity v Brne pripomína, že je veľmi obtiažne predpovedať budúcnosť filmu, jedno je však isté. "Budúcnosť spočíva vo VOD-platformách, ktoré budú stále viac fungovať taktiež, ako producenti, čo nezmení toľko samotnú produkciu, ale skôr distribúciu," povedala s tým, že dnes sa síce točia iné filmy než v minulosti, ale pribúdajú aj mnohé s pridanou hodnotou. "Točia sa iné snímky, ktoré majú formatívny vplyv na divákov," dodala s tým, že nemusia osloviť každého diváka rovnako, resp. nie každý v nich daný rozmer musí spozorovať. Gmiterková je presvedčená, že nie je možné umelo protežovať umenie či filmy s posolstvom a klásť ich vysoko pred zábavu. "To je názor, proti ktorému brojím celú svoju kariéru. Umenie je tiež len koncept. A zábava nie je nutne len druhoradá, alebo bez možnosti diváka posunúť, inšpirovať a vzdelávať," spresnila a dodala, že distribučná ponuka filmov je v súčasnosti veľmi široká. "Môžete si vybrať, či pôjdete do multikina na žánrový film, alebo do menšieho, špecializovaného kina na konceptuálnejšiu vec," nazdáva sa a dodáva, že v prirodzenej výhode sú najmä obyvatelia väčších miest. "Na druhej strane ponuka VOD-platforiem a videoték sa rozširuje deň čo deň a jednotliví diváci majú dnes prístup k veľkému množstvu rôznych titulov," uzavrela Gmiterková.

 

img


Javorský: Smiech nasilu
Filmový scenárista Vlado Javorský vidí problém v spôsobe, ako sa dnes pristupuje k tvorbe filmov. A to, podľa neho, cítiť aj na samotnom precítení diela zo strany diváka. "Je to presne o predajnosti diela. Čo sa najlepšie predáva v obchode s knižkami? Ženské romány! Môj priateľ literárny vedec podotkol, že také knihy by mali zakázať. Ľudia vidia v zábave všetkého druhu nielen relax, ale i únik zo všednej či bolestivej reality," povedal absolvent Katedry filmovej a televíznej dramaturgie a scenáristiky Vysokej školy múzických umení v Bratislave. "Filmové komédie sa síce nakrúcajú, ale sú v podstate kŕčovité. Taký smiech nasilu. Je smutné, ak je aj humor smutný. To si mohol dovoliť Chaplin, ale po ňom už nikto. Kto mal také sociálne cítenie ako Chaplin? Túžba po zábave je prirodzená, duša to potrebuje. Potrebuje pohladenie," dodal bývalý dramaturg a režisér žilinského Bábkového divadla. "Kino v dnešnej podobe prestane jestvovať. Už nechodíme do kina randiť, chodíme tam jedávať popcorn! Smutné. Kino si nosíme so sebou v tabletoch a smartfónoch. Sme sami vo svojom kine. A to bolí, lebo umelecké dielo nezdieľate s blízkou osobou," dodal Javorský, ktorý kreslí aj karikatúry a píše humoristické poviedky, aforizmy i fejtóny.

 

Prečítajte si aj: https://www.netky.sk/clanok/scenarista-vlado-javorsky-vidi-buducnost-filmu-v-navrate-k-dielam-zo-vsedneho-zivota



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ella marketing

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona