Denník N

D. Rosa: Život a doba Skrblíka McKváka (Comicsový denník 14/2020)

„Skrblík McKvák je nejbohatším kačerem na světě! Miluje své peníze, celých pět multiultramilionů, devět nepředstavitelionů, sedm fantastilionů dolarů a šestnást centů. Miluje je tak moc hlavně proto, že mu dalo tolik práce je všechny vydělat! A miluje je tak moc i kvůli tomu, kolik práce mu dá si je všechny udržet!

Přesně ví, kde se nachází každičká mince z jeho pečlivě střeženého pokladu! Všechny totiž vyprávějí příběh jeho života. Počínaje pětníkem číslo jedna, první mincí, kterou si vydělal a která teď poklidně spočívá na sametové podušce! Ale jak si ten pěták vlastně vydělal? Jak se stalo, že nashromáždil takové bohatství? Jaký je příběh jeho života?“

Nazdávam sa, že každý z nás sa niekedy stotožnil s hlavnou postavou nejakého príbehu. Veď to je aj, často krát, autorov zámer — napísať postavu, ktorá vás vtiahne do deja tým, že jej akosi rozumiete. Jej problémy, nálady a postoje nemusíte len akademicky sledovať zvonka, môžu dokonale vystihovať aj tie vaše. No a mne sa toto stalo so Skrblíkom McKvákom, prisámvačku!

Skrblík (vedeli ste, že jeho meno je v angličtine poctou Ebenezerovi Scroogeovi — hlavnej postave Dickensovej Vianočnej koledy?) sa narodil ako chudobný káčer v jednej Škótskej rodine so starodávnym rodokmeňom. Všetky úspory míňali na platenie daní za svoje staré klanové sídlo, a tak sa mladý McKvák vydal na cestu do Ameriky, kde chce poctivou prácou zbohatnúť a splatiť všetky dlhy. A nebude to vôbec jednoduché.

Začína ako leštič topánok — takto si zarobí aj svoju legendárnu prvú mincu — potom skúša šťastie ako lodivod, kovboj, zlatokop a dobrodruh. Z USA sa dostane do Austrálie a Afriky, až zakotví na Klondike. A tu (opakujem — poctivou drinou) objaví zlato. Jeho život sa rázom mení, začína investovať, zakladať firmy a továrne. Zároveň ale zisťuje, že v jeho rodnom Škótsku mu už nerozumejú, a preto stavia svoj veľký trezor v malej americkej dedinke menom Káčerov.

Náš hrdina bol vždy sporovlivý, ale s pribúdajúcim majetkom šetrí čoraz viac — pretože mu ide o peniaze samotné. Malým buldozérikom si ich starostlivo rozhŕňa v nedobytnom trezore a doslova sa v nich kúpe (ináč, toto je zaujímavá superschopnosť, zamýšľali ste sa nad tým niekedy?). Až raz vysloví hrozivú myšlienku — nepotrebuje už pre svoj život žiadne živé bytosti, stačí mu len a len majetok, ktorý si nahromadil vlastným poctivým úsilím!

Don Rosa sa chopil svojej práce životopisca Skrblíka McKváka výborne. Vychádzal zo starých zápiskov a odkazov Carla Barksa, pôvodného autora Skrblíkových príbehov, a zrekonštruoval tak celý príbeh najbohatšieho káčera s priam investigatívnym nasadením. Na začiatku každej kapitoly dokonca nájdete register, v ktorom sú odvolávky na staršie Barksove comicsy. Taktiež mi je veľmi sympatická snaha o čo najvernejšie dobové reálie — v knihe nájdete aj staré fotografie miest a architektúry, ktorá sa nachádza na tom ktorom mieste Skrblíkových dobrodružstiev.

Prednedávnom som si kúpil iné káčerovské príbehy v stánku — a bol to otras. Infantilný príbeh, šablónovitá kresba. Ani som ich nedočítal. Toto je však presný opak — detailne vykreslený svet (tie vtípky v pozadí jednotlivých scén sú geniálne!), humor, akcia, odkazy na filmy (Občan Kane) historické udalosti (Zlatá horúčka), postavy (Theodore Roosevelt) a, samozrejme, morálne ponaučenie — to všetko dokopy vytvára comicsové dielo, ktoré by som odporučil nielen malému čitateľovi.

Čo mám teda spoločné s pánom McKvákom? Držgrožstvo, hundrošstvo a inklináciu k mizantropii. Trezor s troma kubickými akrami dolárov však u nás doma ozaj nehľadajte.

D. Rosa: Život a doba Skrblíka McKváka
Egmont ČR, 2018
264 strán
*
85 %

Moje písačky a kresbičky môžete sledovať aj tu.

Teraz najčítanejšie

Jakub Lenart

Naivné mudrovania o knihách, komiksoch a kultúre.