Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rešpekt nie je o veku. Získate ho správnymi rozhodnutiami

Hodili ho do vody a musí sa naučiť plávať. Úspešný mládežnícky tréner Norbert Javorčík (45) po troch rokoch pri juniorke HC '05 Banská Bystrica povedie A-mužstvo, ktoré v uplynulých rokoch získalo tri majstrovské tituly za sebou.

04.08.2020 08:07
Norbert Javorčík Foto: ,
Norbert Javorčík na striedačke slovenskej osemnástky.
debata

„Hoci skúsenosti so seniorským hokejom mi chýbajú, elánu a nápadov mám na rozdávanie. Novú pozíciu beriem ako veľkú výzvu,“ vraví bývalý kouč slovenskej reprezentácie do 18 rokov.

Vnímate prestup od juniorov k seniorom ako logický krok v kariére?

Áno. Musím však dodať, že to nebola prvá možnosť, o ktorej sme hovorili s vedením klubu. Prechod od juniorov k áčku sme mali naplánovaný inak, ale urýchlila ho situácia, ktorý vznikla v súvislosti s pandémiou. Seniorský hokej je kategória, v ktorej som ešte nepôsobil, ale pôsobiť chcem. Prestup vnímam ako príležitosť nabrať ďalšie trénerské skúsenosti.

Aký bol pôvodný zámer?

Mal som pôsobiť pri mládeži ako koordinátor a mentor tréningového procesu a zároveň zastávať funkciu asistenta trénera pri A-tíme. Doba však priniesla iné riešenie. Som rád, že klub ma oslovil s možnosťou viesť seniorské mužstvo a po krátkom rozmýšľaní som súhlasil.

Neobávate sa, že vám bude chýbať medzistupeň – pozícia asistenta?

Niektoré veci sa neudejú tak, ako si ich naplánujeme. Nehodnotím to tak, že mi bude niečo chýbať. Uvedomujem si, že nemám toľko skúseností so seniorským hokejom. Budem sa musieť rýchlo adaptovať. Hráči, ktorí pôsobia v A-tíme, sú vyspelejší po ľudskej i športovej stránke. Verím, že rýchlo nájdeme spoločnú reč.

Štadióny klubov Tipos extraligy Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Štadión Ondreja Nepelu.

Akú víziu máte s tímom?

Som rád, že aj v tomto sme našli s vedením tímu spoločnú reč. V horizonte dvoch až štyroch rokov sa budeme snažiť zapracovať do mužstva čo najviac hráčov, ktorí prechádzajú banskobystrickou akadémiou. V budúcnosti by mali tvoriť päťdesiat percent tímu. Aj táto sezóna má byť krokom k naplneniu dlhodobejšej vízie. Chceme nájsť čo najviac mladých hráčov, ktorí nám aj v ďalších rokoch pomôžu k realizácii našich plánov.

Má Bystrica výhodu oproti iným tímom, ktoré nedisponujú mládežníckou akadémiou?

Pre kluby ako sme my, Košice, Slovan, Zvolen, Trenčín či Nitra – čiže organizácie, ktoré majú vybudovanú kompletnú mládežnícku pyramídu – by malo byť povinnosťou uvádzať mladých hráčov do seniorského hokeja. Aj to ma oslovilo pri bystrickej ponuke. Klub chce dávať ešte väčší priestor mladým talentom. Budeme sa snažiť posunúť ich vyššie. Je dobré, že si môžem doplniť káder z vlastných zdrojov. Avšak ako som už spomenul, pre klub je to aj zodpovednosť či povinnosť.

Existujú zásadné rozdiely medzi juniorským a seniorským hokejom? Musíte upraviť tréningové metódy či spôsob komunikácie?

Počas kariéry som komunikoval s hráčmi na úrovni rovný s rovným. Budem sa o to snažiť aj naďalej. Samozrejme, seniorskí hokejisti sú vyspelejší, preto o spoločnú komunikáciu nemám obavy. Mužstvá na najvyššej úrovni sú obohatené o realizačné tímy. Mnohé povinnosti, ktoré majú pri mládeži na pleciach tréner s asistentom, sú medzi seniormi rozložené na viacerých ľudí. Očakávam profesionálnejší a detailnejší prístup.

Budete patriť medzi najmladších trénerov v súťaži. Získava kouč rešpekt rozhodnutiami na ľade alebo najmä vekom?

Dobrá otázka, skúsim vám na ňu odpovedať po sezóne… (úsmev). Myslím si, že to nie je len o skúsenostiach. Dôležitá je predovšetkým priama spolupráca s hráčmi. Počas nej jedna i druhá strana uvidia, čo do hokeja dávate, čo o ňom viete a aké máte výsledky či vedomosti. Budeme sa snažiť o to, aby hráči cítili, že aj našim pričinením sa dokážu deň čo deň zlepšovať.

Pri banskobystrickej mládeži pôsobí aj Michal Handzuš. Akú formu bude mať spolupráca medzi seniorským a juniorským mužstvom?

Pôvodne sme boli nastavení tak, že budem naďalej pôsobiť aj pri mládeži. Hoci sa situácia zmenila, bol by som rád, ak by moje prepojenie s juniorkou platilo naďalej. Plánujem úzko spolupracovať s trénermi juniorského i dorasteneckého tímu. Dohodli sme sa na pravidelnej komunikácii na všetkých úrovniach hokeja v Banskej Bystrici. Je to dôležitá a logická vec v klube, v ktorom funguje kompletná mládežnícka pyramída.

Norbert Javorčík. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Norbert Javorčík Norbert Javorčík.

Má Bystrica takých kvalitných juniorov, aby sa presadili v extralige?

Ešte to nie sú superhviezdy, ale kvalitu majú. S viacerými som spolupracoval posledné tri sezóny, s niektorými dokonca už v projekte výberu hráčov do 18 rokov. Myslím si, že majú na to, aby sa zlepšovali, aby urobili ďalší krok v kariérach. Ak budú pokračovať v svedomitej práci, stanú sa známejší nielen pre banskobystrickú hokejovú verejnosť. Máme typy, ktoré môžu herne i výkonnostne prehovoriť do skladby mužstva pre novú sezónu.

Máte už predstavu o tom, koľkých bývalých zverencov si zoberiete do A-mužstva?

Áno, dokonca aj kvantifikovanú. Avšak v momentálnej situácii sa veci rýchlo menia. Nová sezóna bude vhodná aj na to, aby sme boli s určitými hráčmi trpezliví. Chceme im opakovane dávať šancu a ak uvidíme, že na sebe pracujú a snažia sa, potom si zaslúžia našu dôveru. Boli by sme radi, ak by to bol väčší počet ako jeden či dvaja.

Nakoľko ovplyvní chod tímu plánovaná prestavba zimného štadióna pod Urpínom?

Aj to je jeden z dôvodov, pre ktoré bude nová sezóna pre nás špecifická. Riešime otázky, kde budeme trénovať, ako sa dopravíme na tréning, kde odohráme súťažné zápasy. Prestavba nás ovplyvní najmä organizačne. Urobíme všetko pre to, aby celá situácia mala na hráčov čo najmenší dopad.

Je Brezno pravdepodobná lokácia pre domáce zápasy alebo uvažujete aj nad inými štadiónmi?

Nemyslím si, že momentálne máme jedno miesto, ktoré preferujeme. Predovšetkým musíme vedieť, kedy sa začne rekonštrukcia, ako dlho bude trvať a podľa toho sa zariadime.

Bude sa musieť banskobystrický fanúšik zvyknutý na majstrovské tituly vyrovnať s ústupom z najvyšších pozícií?

Priaznivci nechodia na hokej automaticky. Našich chceme prilákať atraktívnou hrou. Je to niečo, na čom by sme chceli zapracovať už tento rok. Túžime po tom, aby náš herný prejav bol pozerateľný a páčil sa nielen našim, ale aj ostatným hokejovým fanúšikom. Čo sa týka výsledkov, chceme byť úspešní, ale nedávame si konkrétne méty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC 05 Banská Bystrica #Norbert Javorčík