Namiesto turistov z Číny, Japonska, Južnej Kórey či iných krajín musia cestovnému  ruchu tento rok stačiť našinci. Prepad v počtoch zahraničných turistov, ktorí do našej krajiny prídu, bude pravdepodobne natoľko veľký, že jeho ekonomické dôsledky pocíti každý kraj.

Je zrejmé, že aj najvychytenejšie dovolenkové lokality na Slovensku sa budú snažiť nahradiť výpadok vo svojich príjmoch tým, že prilákajú aspoň domácich turistov. Oživenie tohto segmentu totiž potrvá dlhé mesiace.

Viac ako 50-percentný prepad tržieb

Kríza, ktorú spôsobila pandémia nového koronavírusu, pripravila domáci cestovný ruch v období medzi januárom a májom o tržby v miliónoch eur.

„Cestovný ruch patrí medzi najviac zasiahnuté odvetvia ekonomiky situáciou spôsobenou šírením ochorenia Covid-19. Rozsiahle obmedzenia cestovania najmä na medzinárodnej úrovni viedli už druhý mesiac k absolútnemu poklesu počtu hostí aj prenocovaní,“ uviedla pre médiá Veronika Töröková, riaditeľka odboru metodiky a syntézy podnikových štatistík Štatistického úradu SR.  

Hotely a penzióny mali v máji 2020 len 7 percent počtov minuloročných návštevníkov, cudzincov prišlo len 2 300. V rovnakom období minulého roka sa ubytovalo z cudziny celkovo 224 700 návštevníkov. Z tohto pohľadu navštevovanejším regiónom v máji 2020 bol Bratislavský kraj (21,2 percent zo všetkých hostí). Nasledovali ho dva kraje, ktoré aj predtým dlhodobo viedli najmä v domácej návštevnosti, a to Žilinský a Prešovský kraj. 

Podľa Mareka Harbuľáka, prezidenta Zväzu cestovného ruchu (ZCR) SR toto odvetvie zaznamenáva obrovský pokles v porovnaní s vlaňajškom. „Ak budeme hovoriť o tržbách, je to viac ako 50-percentný pokles tržieb, ak budeme hovoriť o počte prenocovaní, počte návštevníkov, takisto sa blížime k číslu 50 percent,“ uviedol.

Sektor sa podľa neho pravdepodobne nedostane do normálu skôr ako v roku 2020, pričom reštart bude veľmi bolestivý a dlhý. „Podľa nášho prieskumu, v ktorom sme sa zamerali na letné mesiace jún, júl a august, je jasné, že dopyt po ubytovacích službách je stále nízky a ďaleko od čísel, ktoré sme dosahovali minulý rok,“ skonštatoval M. Harbuľák pre TREND.

Leto chudobné na zahraničných turistov

Práve zahraniční klienti výrazne chýbajú aj pri službách sprievodcov cestovného ruchu. Pre väčšinu z nich sa sezóna skončila skôr ako sa vôbec začala. Výpadok tržieb za sprevádzanie v druhom kvartáli tohto roka bol takmer stopercentný, povedal pre TREND Marián Bilačič, predseda Slovenskej spoločnosti sprievodcov cestovného ruchu (SSSCR). 

„Dopady sú kruté, pretože asi tretina našich členov sa živí výlučne len prácou sprievodcu. Pre ďalšiu tretinu znamená sprievodcovstvo významnú časť ich príjmov, no majú aj iné aktivity. No a ďalšia tretina našich členov vykonáva prácu sprievodcu len príležitostne popri štúdiu, práci či dôchodku,“ vysvetlil.

Na dvere klope recesia, a tak návrat k intenzitám spred krízy nemožno očakávať podľa slov predsedu skôr ako v roku 2022. Existenčné obavy týchto sprievodcov sú preto namieste.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa