Českým majiteľom solárnych elektrární sa nepáči, že museli päť rokov platiť poplatky na recykláciu fotovoltaických panelov. V iných európskych krajinách je to na bedrách výrobcov. Zažalovali tak štát, pričom v hre je až 1,64 miliardy českých korún (62 miliónov eur). Toľko už totiž stihlo vybrať ministerstvo životného prostredia na recyklačných poplatkoch.

O spore, ktorý má dohru na Európskom súdnom dvore, informovali české Hospodářské noviny. Štátu teraz reálne hrozí, že bude vyplácať predmetnú náhradu.

Mnohé prípady už riešili aj české súdy a dávali väčšinou za pravdu majiteľom elektrární. „Už sme množstvo súdov právoplatne vyhrali. Máme skóre 10:1, zatiaľ sme vysúdili 24 miliónov korún (0,9 milióna eur). Ďalšie desiatky prípadov sú ale na súdoch,“ povedal pre HN Pavel Vincík z právnej kancelárie bpv Braun Partners.

Rozhodujúci rok 2013

Spor medzi českým štátom a solárnikmi vznikol pred necelými desiatimi rokmi v dobe celoeurópskeho boomu slnečných elektrární.

Drvivá väčšina krajín EÚ rozhodla, že poplatky budú platiť výrobcovia, a to napríklad do medzinárodného systému PV Cycle. V Česku to však malo takto fungovať až pri paneloch vyrobených po roku 2013. V prípade tých starších vláda uložila povinnosť platiť poplatky za recykláciu na prevádzkovateľom elektrární.

Túto českú cestu tak majitelia solárnych elektrární napadli. P. Vincík pripomenul, že európska smernica jasne hovorí, že recykláciu musia platiť výrobcovia zariadení. „Len Česko to prenieslo na prevádzkovateľov elektrární.“

Ministerstvo trvá na svojom

Ministerstvo životného prostredia našich susedov však trvá na svojom. Hovorkyňa Dominika Pospíšilová zdôraznila, že Česko prevzalo smernicu do zákona ako malo. Práve túto problematiku bude posudzovať Európsky súdny dvor.

Ministerstvo uviedlo, že na domácej pôde v súčasnosti bežia štyri desiatky súdnych sporov. Po mnohých prehrách sa jeho právnici dovolávajú na Najvyšší súd. Ten bude údajne čakať na rozhodnutie európskeho súdu.

Nová environmentálna výzva

Treba ešte doplniť, že životnosť solárnych panelov je spravidla 20 až 30 rokov. V priemere ukončujú svoj životný cyklus po 25 rokoch. Vzhľadom na rýchly rozvoj fotovoltického priemyslu v EÚ pred desiatimi rokmi sa inštalovalo veľké množstvo solárnych systémov. Podľa posledných dát by ich do roku 2050 malo byť vyradených niekoľko desiatok miliónov ton.

„Narastajúci odpad z fotovoltaických panelov predstavuje novú environmentálnu výzvu, ale tiež bezprecedentné príležitosti pre rast a nové modely podnikania,“ upozornila aj Medzinárodná agentúra pre obnoviteľné zdroje.

Trh si robí svoje

Faktom je, že európska legislatíva pokrýva odpad z fotovoltiky, a to tak, že výrobcovia musia financovať zber a recykláciu panelov. Trh si ale robí svoje. Väčšina predajcov zahŕňa do ceny panelov pre konečného užívateľa aj sumu za ich recykláciu, resp. ekologickú likvidáciu.

Panely obsahujú hlavne sklo, potom hliník, kremík či plast – všetko materiály, ktoré je možné opätovne využiť.